Diverse verrichtingen hebben betrekking op zuiver boekhoudkundige verrichtingen, zoals het openen van rekeningen , correcties of regularisaties.

De diverse dagboeken van WinBooks on Web

Bij het aanmaken van een nieuw dossier maakt WinBooks on Web (afhankelijk van de geactiveerde modules) automatisch volgende diverse dagboeken aan:

AFSCHR Dagboek van de afschrijvingen

Dit dagboek is bestemd voor het boeken van de voorstellen van de afschrijvingen afkomstig van de module Vaste Activa.

AFSLUIT Afsluiting van het boekjaar

Dit dagboek is bestemd voor de regularisatieboekingen (afschrijvingen, ...) bij de afsluiting van een boekjaar. De boekingsperiode is de afsluitingsperiode.

BTW DivPos

Dit dagboek is bestemd om de verschillende rekeningen m.b.t. de btw te salderen.

DIVPOS Diverse posten

Dit dagboek is bestemd voor de diverse verrichtingen (rectificaties in geval van fouten bij het boeken bijvoorbeeld) die in de loop van het boekjaar ingevoerd worden.

HEROPENING Heropening van de rekeningen

Dit dagboek is bestemd voor de handmatige opening van rekeningen bij het aanmaken van een nieuw dossier. De boekperiode is de overdrachtsperiode.

OLDTOTAL OLDTOTAL

Dit dagboek wordt gebruikt in de investeringsfiches wanneer er geen aankoopdagboek gedefinieerd werd (module Vaste Activa)

OVSCHR Uitgeschreven overschrijvingen

Dit dagboek is bestemd voor de diverse verrichtingen die – op uw aanvraag – bij het uitvoeren van betalingen aan leveranciers gegenereerd worden.

U kunt er natuurlijk ook andere aanmaken.

Boekingsmethode

Het scherm bestaat uit twee delen: de kop en de boekingsregels.

Evenwicht van een diverse verrichting

Diverse verrichtingen bestaan minimum uit twee transacties: debet en credit. Het is onmogelijk een nieuw boekstuk in te voeren of het invoerscherm te verlaten, zolang het debet niet aan het credit gelijk is. Blijft er een verschil over, dan dient u het tijdelijk op een wachtrekening te boeken, alvorens het tegen te boeken en af te punten.

De nummering van boekstukken

Bij het invoeren van de eerste boeking in een dagboek opent WinBooks on Web een venster en stelt 1 als eerste documentnummer voor. U kunt dit nummer wijzigen. Wij raden u aan uw nummering van een jaartal te voorzien. Achteraf worden de nummers (automatisch) toegekend met steeds de mogelijkheid om deze aan te passen.

Om een diverse post te boeken

1. Klik in de horizontale menu-item  ,of rechtstreeks in de linker werkbalk, op het icoon .
  2. Vul de gegevens van de kop in, met name het Dagboek van Diverse posten, de Periode en de Boekdatum.
  3. Klik op  om een nieuw boekstuk (met een nieuw nummer) aan te maken.
  4. De cursor plaatst zich automatisch op de eerste regel: vul de bewegingen in door de zijde van elke beweging (D/C) waaruit de diverse verrichting bestaat, te preciseren.

Meerdere zoektools zijn ter uwer beschikking. U kunt eveneens in het veld Afpunten  een zoekopdracht starten op de verrichtingen van een klanten-, een leveranciers- of een algemene rekening, om uw diverse post te linken met bijvoorbeeld één of meerdere facturen.
    Van zodra u naar de volgende regel gaat, werkt WinBooks on Web het totaal onderaan de kolom Bedrag bij. Het totaal stemt overeen met de geboekte bedragen in de DP, met de conventie D = positief en C = negatief. Om de DP te salderen, volstaat het om een bedrag in te voeren tegengesteld aan het totaal.  Als het totaal gelijk is aan 100, zal een boeking van 100 credit de DP in evenwicht brengen.
  5. Van zodra het saldo onderaan in de kolom van het bedrag gelijk is aan nul, kunt u:
  • Doorgaan met hetzelfde boekstuk door naar de volgende regel te gaan.
  • Naar een volgend boekstuk te gaan door op  te klikken: WinBooks on Web opent een nieuw en leeg venster en stelt het volgende nummer voor dat u dient te bevestigen alvorens door te gaan.
  • De boeking verlaten door het scherm te sluiten.

Het is niet mogelijk de boeking te verlaten of een nieuw boekstuk in te boeken, wanneer het actuele boekstuk niet in evenwicht is.

Afhankelijk van de configuratie van de diverse posten in het configuratiescherm, moet u mogelijk op de knop  klikken voordat u toegang krijgt tot het toevoegen van een nieuwe diverse verrichting.

Bovenaan de pagnia