Wanneer u een manuele recuperatie van uw gegevens in een nieuw dossier wenst te verwezenlijken, lees dan eerst het hoofdstuk Inboeken van een openingssituatie (Overname) alvorens dit dossier aan te maken. Inderdaad, de manier waarop u gegevens wenst te recupereren zal afhangen van de manier waarop u de datagrenzen van uw eerste boekjaar zal instellen.

Algemene informatie van het dossier

Verkorte naam

Het is via de verkorte naam dat u toegang bekomt tot het dossier. De naam mag geen spaties bevatten.

In eenzelfde licentie mogen 2 dossiers niet dezelfde verkorte naam hebben!

Volledige naam

Specificeer de volledige naam van uw dossier. Het verschijnt in de hoofding van de afgedrukte documenten.

Adres

Vul het bedrijfsadres in met landcode, postcode en plaats.

BTW-nummer

Vul het btw-nummer (ondernemingsnummer) van het bedrijf in.

U kunt deze gegevens steeds wijzigen (mits uitzondering van de verkorte naam) in het configuratiescherm.

Basisinstellingen van het dossier

Wetgeving

Op basis van deze informatie zullen zowel het boekhoudplan, als de btw-codes ingesteld worden bij het aanmaken van het dossier.

Standaard stelt WinBooks on Web de Belgische wetgeving voor. Maar u hebt de keuze om een ander type wetgeving te kiezen.

Land

Afhankelijk van de gekozen wetgeving wordt de ISO-landcode automatisch weergegeven.

Lengte van de algemene rekeningen

Definieer hier de lengte van uw algemene rekeningen. In WinBooks on Web kunt u tot 10 posities beheren.

Valuta van het dossier

Selecteer de valuta waarin de boekhouding gevoerd zal worden.

Taal van het dossier

Stemt overeen met de hoofdtaal van de gegevens van het dossier, zoals de omschrijvingen van de algemene rekeningen, de dagboekcodes, de btw-codes, ...

Alternatieve taal

Indien u deze optie aanvinkt, hebt u de mogelijkheid om de tweede taal van het dossier te kiezen. Dit zal u toelaten om de omschrijving van de algemene rekeningen, de dagboekcodes, enz...in deze tweede taal in te vullen.
Indien u deze optie niet geactiveerd hebt bij het aanmaken van het dossier, kunt u dit alsnog later doen in het configuratiescherm.

Type onderneming

Specificeer wat voor soort onderneming u aan het aanmaken bent. De aangeboden keuzes zijn:

• Mede-eigenaars
  • Onderneming (commerciële type)
  • Vennootschap inbreng
  • Vennootschap kapitaal
  • VZW

Afhankelijk van het type onderneming, zal WinBooks on Web een boekhoudplan in het dossier laden in overeenstemming met de keuze van de gebruiker.

Het aantal rekeningen en de rekeningbenamingen kunnen daarom veranderen, afhankelijk van het type onderneming dat de gebruiker heeft gekozen.

Ter herinnering, onlangs is een nieuw type onderneming verschenen, de BV (ter vervanging van de oude benaming BVBA).

De besloten vennootschap (BV) wordt algemeen beschouwd als de meest geschikte rechtsvorm van een onderneming voor een kleine of middelgrote onderneming.

• Een BV kan worden gevormd door één of meer personen.
  • De BV heeft een eigen rechtspersoonlijkheid die verschilt van die van de aandeelhouders of de enige aandeelhouder. Het heeft ook zijn eigen kapitaal.
  • Het is in principe een besloten vennootschap: de aandelen zijn in principe nominatief (op naam van de eigenaar; het is daarom mogelijk om het te identificeren) en de mogelijkheden om deze aandelen te verkopen zijn beperkt, tenzij de statuten anders bepalen.
  • Het is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: de aandeelhouders engageren zich slechts ten belope van hun inbreng. In geval van faillissement van de onderneming kunnen de schuldeisers geen aanspraak maken op het eigen vermogen van de aandeelhouders. Er zijn echter uitzonderingen op dit principe voor de oprichters.
  • De statuten moeten worden vastgesteld bij notariële akte.
  • Er is geen minimum opgelegd voor het oorspronkelijke eigen kapitaal, maar dit moet voldoende zijn in het licht van de beoogde activiteiten.
Beheer van de BTW

Vink dit vakje aan wanneer uw dossier onderworpen is aan de btw.

U hebt steeds de mogelijkheid om bepaalde van deze gegevens te wijzigen in het configuratiescherm.

Grenzen van het eerste boekjaar

Omschrijving van het boekjaar

Vul de omschrijving in van het boekjaar:  in de hoofdtaal van het dossier en in de alternatieve taal, indien deze functie werd geactiveerd.

Begin - Einde van de periode

Vul zowel de begin- als de eindperiode van het eerste boekjaar in.
WinBooks on Web stelt een boekhoudkundig boekjaar van een jaar voor dat overeenstemt met een kalenderjaar (van januari 2021 tot en met december 2021).

U kunt echter opteren voor een verschoven boekjaar en/of - zoals dit vaak het geval is voor nieuwe bedrijven - voor een eerste boekjaar van meer dan 12 maanden.

WinBooks on Web maakt automatisch een openingsperiode aan voor het openen of heropenen van de rekeningen (Ope) en een afsluitingsperiode (Afs) voor de diverse afsluitingsverrichtingen. Deze periodes zijn niet begrepen in het aantal periodes waarvan sprake hierboven.

De periode van het boekjaar kan niet langer zijn dan 24 maanden.

Recuperatie van gegevens uit een ander dossier

Selecteer in de tabel het dossier en de gegevens die u hieruit wenst te recupereren.

Recuperatie van standaardgegevens

Selecteer de te recupereren gegevens vanuit een standaardlijst.

Te activeren modules

Selecteer hier de te activeren modules.

Voor een aantal modules kunt u hier eveneens een beknopte handleiding raadplegen.

De activering van een extra module vereist uiteraard de huur of aanschaf van de module op het niveau van uw licentie. De activering van een extra module is de verantwoordelijkheid van een gebruiker met een beheerdersprofiel (administrator).

De administrator heeft altijd de mogelijkheid om deze modules later in het configuratiescherm te activeren.

Bevestiging

Om te eindigen, bevestig het aanmaken van het dossier.

Wanneer het aanmaken succesvol beëindigd is, krijgt u hiervan een boodschap en kunt u onmiddellijk aan de slag gaan in het dossier dat u zonet hebt aangemaakt.

U kunt op elk moment en in elke stap van het aanmaken van een dossier een scherm teruggaan of de aanmaakprocedure zelfs annuleren.

Zodra het maken van dossier is voltooid, vergeet dan niet om de gebruikers te koppelen die er toegang toe moeten hebben. Deze functionaliteit valt ook onder de verantwoordelijkheid van een gebruiker met een beheerdersprofiel (administrator).