De lijst met btw-codes die door WinBooks on Web wordt aangeleverd, bevat het geheel van btw-percentages en btw-stelsels die in België worden gebruikt. Voor elke btw-code bevat deze lijst de instellingen voor het automatisch bijwerken van de overeenkomende vakken van de btw-aangifte. De rekeningen voor het boeken van de btw worden in de centralisatierekeningen gedefinieerd.

Deze lijst is overal in de software toegankelijk waar u een btw-code kunt selecteren (rekeningfiches, boekingen).

U hebt toegang tot deze functie door in het configuratiescherm te klikken op  .

De btw-codes zijn met inachtname van volgende regels onderverdeeld:

1ste onderverdeling: btw-codes van het type verkopen of aankopen
2de onderverdeling: naargelang het soort transactie

• Nationale transacties: met bedrijven gevestigd in België of vergelijkbaar.
  • Intracommunautaire transacties: met bedrijven gevestigd in een E.U.-land, met uitzondering van België of vergelijkbaar.
  • Extracommunautaire transacties: met bedrijven gevestigd in landen buiten de E.U. of vergelijkbaar.

3de onderverdeling: in functie van de specifieke vereisten van de btw-aangifte

Zo dient in de aankopen een onderscheid gemaakt te worden tussen: handelsgoederen (vak 81), goederen (vak 82) en investeringen (vak 83). In de verkopen dient men voor het opmaken van de kwartaalopgave van de intracommunautaire leveringen de intracommunautaire leveringen van goederen (code E) te onderscheiden van de driehoekstransacties (code EDRI). Tevens bestaat er een onderscheid tussen transacties met een onderaannemer en dus zonder vooraf bepaald btw-percentage en transacties met 0% btw ...

4de onderverdeling: in functie van specifieke situaties

De aftrekbaarheid: Sommige aankopen zijn volledig aftrekbaar (btw in vak 59), andere helemaal niet (btw in vak van de maatstaf), en voor andere is er een deel aftrekbaar en een deel niet aftrekbaar...

Door op  te klikken, krijgt u toegang tot 3 extra tabbladen:

Tabblad 'Kenmerken'

Omschrijving van de btw-code.

Tabblad 'Gedrag'

Indicatie van de velden van de Belgische btw-aangifte die door deze btw-code worden ingevuld, alsook de specifieke rekeningen die transacties bevatten in combinatie met deze btw-code.

Gevorderd

Dit tabblad geeft, ter informatie het volgende weer:

• de geldigheidsperiode van de btw-code
  • de gebruikte formules om de basis en de belasting te berekenen
  • het type aftrekbaarheid
  • de eventuele listings die de gebruikte btw-code beïnvloedt

: maak de btw-code actief (inactief)

: de btw-code vergrendelen of ontgrendelen

Als u een alternatieve taal in uw dossier hebt geactiveerd, worden de btw-codes weergegeven in de alternatieve talen die zijn geactiveerd volgens de interfacetaal van uw gebruiker.

Btw-codes

Standaard is de software voorzien van een correcte instelling van de btw-codes voor de huidige Belgische wetgeving. Het is dus niet nodig om deze instellingen aan te passen.

Elke wijziging aan deze instellingen heeft een impact op de btw-aangifte en moet worden aangebracht door iemand met kennis van zaken.