Het inboeken van de aankopen en verkopen is mogelijk via hun respectievelijk icoon in de werkbalk bovenaan het scherm.

Naast de kop bestaat het invoerscherm uit 2 delen: het linkergedeelte met de BOEKINGEN en het rechtergedeelte met de BTW-SAMENVATTING. Het linkergedeelte dient voor het boeken van de factuurbedragen op de verschillende rekeningen van het boekhoudplan. Het rechtergedeelte geeft de uitsplitsing van de belastbare basis en van het btw-totaal weer. Deze uitsplitsing gebeurt met behulp van codes die toelaten de berekening van de btw-aangifte te automatiseren. De btw wordt automatisch op de gekoppelde rekening(en) (specifieke rekeningen) geboekt.


Bij een dossier zonder btw, wordt het rechtergedeelte niet getoond.

1ste methode: de btw-uitsplitsing gebeurt bij het boeken.

Nadat u de algemene rekening in het linkergedeelte geselecteerd hebt, kunt u het btw-stelsel waaronder het te boeken bedrag valt onmiddellijk specificeren. Zodra u op Enter drukt na de btw-code te hebben ingevoerd, wordt in het rechtergedeelte een regel in het vet automatisch gegenereerd, met de btw-code en de belastbare basis. In het rechtergedeelte kan enkel het btw-bedrag gewijzigd worden. Indien u in het gedeelte boekingen meermaals dezelfde btw-code hebt ingevoerd, worden de bedragen automatisch op één regel gegroepeerd in het gedeelte van de btw-samenvatting. Deze methode laat een snelle invoer van de facturen toe, in het bijzonder als de standaard boekingsrekening en de btw-code in de relatiefiche reeds ingevuld zijn.

2de methode: de btw-uitsplitsing en het boeken op de algemene rekening gebeuren niet gelijktijdig.

Het linkergedeelte dient dus uitsluitend voor de uitsplitsing van de bedragen exclusief btw en bevat geen enkele informatie over de btw. Hiervoor dient u het veld btw-code in het linkergedeelte leeg te laten. In het rechtergedeelte dient u de btw zelf uit te splitsen: de btw-code selecteren, de belastbare basis voor dit btw-stelsel bepalen en het voorgestelde btw-bedrag eventueel wijzigen. In dit geval is er geen link tussen de twee schermdelen, tenzij dat het totaal van de boekingen (linkergedeelte) en het totaal belastbare basis (rechtergedeelte) aan elkaar gelijk moeten zijn. Deze methode zal voornamelijk gebruikt worden voor facturen waarbij de uitsplitsing op de algemene rekeningen niet overeenkomt met die van de belastbare basis. Een bijzonder geval waarin de 2de methode toegepast wordt is een btw-factuur. In zo'n geval voert u niets in het linkergedeelte in, maar u voert de btw-code en het overeenstemmende btw-bedrag in het rechtergedeelte in.

Wat de gebruikte methode ook is, vergemakkelijk de invoer door gebruik te maken zowel van standaardwaarden voor de boekings- en de btw-rekeningen, als van de sjabloon voor terugkerende of ingewikkelde boekingen.

Bovenaan de pagina