Heden wordt enkel nog de elektronische btw-aangifte (INTERVAT-bestand) door de Administratie aanvaard.
Dit maakt het de belastingplichtige mogelijk om op een veilige manier btw-aangiften in te dienen via Internet, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.

Zelfs indien de btw-aangifte op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks on Web toe nog steeds toe om deze op scherm te bekijken en af te drukken zodat u ze rustig kunt controleren, en daarna het voor de Administratie bestemde bestand aan te maken.

Via één enkele menu kunt u uw aangifte berekenen, eventueel aanpassingen doen, om finaal een XML-bestand aan te maken dat naar de Administratie moet worden gestuurd.

De btw-aangifte wordt aangemaakt via de menu Overzichten /Boekhouding/Officiële documenten/BTW-aangifte.

Vul in het rechtergedeelte van dit scherm de grenzen van het boekjaar en de periodes in die in aanmerking moet worden genomen voor uw btw-aangifte.

Indien uw dossier de trimestriële btw beheert, zal het einde van de periode automatisch ingevuld worden met de laatste periode van het trimester.

Klik vervolgens op .

Indien de aangifte reeds vooraf werd berekend, gewijzigd en bewaard, zal WinBooks on Web u eerst voorstellen de gegevens van de laatste bewaring te recupereren en vervolgens de wijzigingen die u eventueel hebt bewaard te recupereren.

De btw-aangifte bestaat uit meerdere tabbladen:

Tabblad 'Basis'

• Dit tabblad geeft de verschillende vakken van de aangifte weer m.b.t. de basis
  • De verschillende vakken worden ingevuld op basis van de btw-codes die gebruikt werden tijdens het boeken van de boekstukken.

Vul uw wijzigingen in de kolom VERBETERING in. De als dusdanig ingevulde bedragen zullen worden toegevoegd aan het Berekend bedrag om vervolgens het Nieuw Bedrag te vormen.

Tabblad 'BTW'

• Dit tabblad geeft de verschillende vakken van de aangifte weer m.b.t. de btw-bedragen.
  • De verschillende bedragen worden ingevuld op basis van de btw-codes die gebruikt werden tijdens het boeken van de boekstukken.

Vul uw wijzigingen in de kolom VERBETERING in. De als dusdanig ingevulde bedragen zullen worden toegevoegd aan het Berekend bedrag om vervolgens het Nieuw bedrag te vormen.

Tabblad 'Overzicht'

De eindafrekening is bestemd voor het gebruik door het personeel van de aangever. Het bedrag dat uiteindelijk aan de Staat verschuldigd zal zijn of dat door de Staat terugbetaald zal worden n.a.v. het indienen van de btw-aangifte, vloeit niet enkel voort uit het bedrag in vak 71 of 72, maar dient door de aangever berekend te worden rekening houdend met de situatie van zijn rekening-courant en met de voorschotten die hij tijdens de aangifteperiode eventueel betaald heeft.

Vul de voorschotten in vak 91 in (enkel in de maandelijkse aangifte m.b.t. de verrichtingen van de maand december, enz...), alsook de gegevens m.b.t. de eindafrekening.

Tabblad 'Detail'

• Dit tabblad laat u toe om tijdens controles voor elk vak het detail te visualiseren van alle boekstukken die deze beïnvloeden.
  • U kunt deze lijst bekijken op papier, naar Excel exporteren of ook inzoomen om het detail van het boekstuk te visualiseren.

Tabblad 'Controles'

• Een lijst met de verschillende controles uitgevoerd door de btw-administratie.  Deze controles worden automatisch uitgevoerd tijdens het aanmaken van de btw-aangifte.
  • De Status geeft weer of de controle correct is of niet.

Het tabblad Controles kan 3 verschillende kleuren bevatten. Wit, d.w.z. alle controles zijn correct. Oranje impliceert een niet-blokkerende boodschap zoals bijvoorbeeld het feit een bedrag in vakken 44 of 46 te hebben, hetgeen u eraan herinnert dat er eveneens een intracommunautaire opgave moet worden opgesteld. En tenslotte Rood, geeft weer dat één van de uitgevoerde logische controles op uw btw-aangifte niet correct is.

Is het tabblad 'Controle' van uw btw-aangifte rood, corrigeer dan uw aangifte voordat u deze naar de btw-administratie stuurt.

Tabblad 'Opties'

• U kunt volgende zaken aanvinken m.b.t. de  aanvraag van het betalingsformulier, de aanvraag tot terugbetaling en aangeven dat de jaarlijkse klantenlisting nihil is. De taal selecteren waarin u het document wenst af te drukken op papier.
  • De identificatiegegevens komen van de instellingen zoals ingevuld in het menu btw-gegevens van het configuratiescherm.
  • Bepaalde niet-aanpasbare velden zijn grijs en moeten in het menu btw-gegevens van het configuratiescherm worden bijgewerkt.

Nadat u alle tabbladen hebt aangepast, vergeet de aangifte niet op te slaan om alzo uw wijzigingen te bewaren.

Gelieve te noteren dat de iconen met betrekking tot Connect slechts zichtbaar zijn op voorwaarde dat Connect actief is voor het betrokken dossier. Zij laten toe om de betrokken btw-aangifte en/of het XML-bestand rechtstreeks naar de Connect-toepassing van uw klant te sturen.

Tabblad 'Opmerking'

In het tabblad Opmerkingen kunt u, zoals de naam al doet vermoeden, een interne opmerking aan het bedrijf toevoegen of een verklarende opmerking ter attentie van de btw-administratie.

Het elektronische bestand aanmaken en naar de Administratie versturen

Klik op  om een XML-bestand dat naar de Administratie moet verstuurd worden, aan te maken.

Dit XML-bestand is het officiële bestand

Als u van mening bent dat dit aangiftebestand niet langer meer moet worden gewijzigd en uw officiële aangifte voor de betrokken periode zal vormen, vink het vakje 'Dit XML-bestand is het officiële bestand' aan.

Klik vervolgens op  om uw XML-bestand voor de Administratie op te slaan en te genereren.

Noteer de naam van het aangemaakte bestand. U zult dit nodig hebben wanneer u het naar de Administratie verstuurt.

Wanneer u verbonden bent met de INTERVAT-site, dient u de naam en de map van het aan de Administratie door te geven bestand in te vullen. Deze bestandsnaam zal wijzigen in functie van het aangiftetype dat u moet indienen.

Btw-aangifte
INTERVAT gevolgd door de naam van het dossier, de datum en het uur van het aanmaken van het bestand.
Voorbeeld: INTERVAT_DEMO_ PARFIWEB_2020_2021.02.16_123456789.xml

Sluit de aan- of verkoopdagboeken af tot ...

Vink deze optie aan om de boeking van aan- en verkopen in de periode die betrekking heeft op uw btw-aangifte af te sluiten.

Voeg het bestand toe aan een batch om gegroepeerde XML-bestanden via Intervat te verzenden

Vink deze optie aan om uw btw-aangifte toe te voegen aan een batch andere btw-aangiften die voor andere bedrijven zijn berekend. Met deze optie kunnen de accountantskantoren bijvoorbeeld slechts één XML-bestand met meerdere btw-aangiften van verschillende bedrijven naar de Intervat-site sturen.

E-mail

• Deze functionaliteit, in het bijzonder interessant voor de accountantskantoren, laat toe om een mail naar hun klanten te sturen waarin het te betalen of terug te vorderen bedrag van de btw-Administratie na het opstellen van de periodieke btw-aangifte, wordt vermeld.

Alvorens een btw-brief af te drukken, gelieve de instellingen van de lay-out van de btw-brief te controleren in de menu btw-gegevens van het configuratiescherm.

• Deze mail zal verstuurd worden naar het e-mailadres dat werd ingevuld in het adres van de aangever.

Historiek

Documenttype

De knop  biedt u toegang tot de historiek van de verschillende aangiften.

Filter

De aangifte kan als status hebben:

• Alleen standaard: elke bewaarde aangifte krijgt deze status. Het betreft dus de aangifte die zal worden voorgesteld wanneer u nadien een nieuwe berekening wenst.
  • Allen officieel: elke aangifte waarvoor een officieel XML-bestand werd aangemaakt krijgt deze status. Het betreft dus de officiële aangifte waarvoor een XML-bestand op de Intervat site werd geplaatst.

Andere acties

Berekening van de btw-aangifte in functie van de btw-codes met bewegingen tijdens de gespecifieerde periode

Opslaan van de btw-aangifte en eventuele correcties van de bedragen die werden doorgevoerd

Preview van de btw-aangifte op het oude papierformaat

Genereren van de btw-aangifte in XML-formaat voor de upload op de Intervat-website

Connectie met de INTERVAT-website van de btw-administratie

Genereren van een e-mail die informatie bevat zoals gedefinieerd op het niveau van de btw-brieven

Preview van de inhoud van de btw-brief voor verzending

Historiek van de btw-aangiftes

Bovenaan de pagina

Heden wordt enkel nog de elektronische btw-aangifte (INTERVAT-bestand) door de Administratie aanvaard.
Dit maakt het de belastingplichtige mogelijk om op een veilige manier btw-aangiften in te dienen via Internet, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.

Zelfs indien de btw-aangifte op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks on Web toe nog steeds toe om deze op scherm te bekijken en af te drukken zodat u ze rustig kunt controleren, en daarna het voor de Administratie bestemde bestand aan te maken.

Via één enkele menu kunt u uw aangifte berekenen, eventueel aanpassingen doen, om finaal een XML-bestand aan te maken dat naar de Administratie moet worden gestuurd.

De btw-aangifte wordt aangemaakt via de menu Overzichten /Boekhouding/Officiële documenten/BTW-aangifte.

Vul in het rechtergedeelte van dit scherm de grenzen van het boekjaar en de periodes in die in aanmerking moet worden genomen voor uw btw-aangifte.

Indien uw dossier de trimestriële btw beheert, zal het einde van de periode automatisch ingevuld worden met de laatste periode van het trimester.

Klik vervolgens op .

Indien de aangifte reeds vooraf werd berekend, gewijzigd en bewaard, zal WinBooks on Web u eerst voorstellen de gegevens van de laatste bewaring te recupereren en vervolgens de wijzigingen die u eventueel hebt bewaard te recupereren.

De btw-aangifte bestaat uit meerdere tabbladen:

Tabblad 'Basis'

• Dit tabblad geeft de verschillende vakken van de aangifte weer m.b.t. de basis
  • De verschillende vakken worden ingevuld op basis van de btw-codes die gebruikt werden tijdens het boeken van de boekstukken.

Vul uw wijzigingen in de kolom VERBETERING in. De als dusdanig ingevulde bedragen zullen worden toegevoegd aan het Berekend bedrag om vervolgens het Nieuw Bedrag te vormen.

Tabblad 'BTW'

• Dit tabblad geeft de verschillende vakken van de aangifte weer m.b.t. de btw-bedragen.
  • De verschillende bedragen worden ingevuld op basis van de btw-codes die gebruikt werden tijdens het boeken van de boekstukken.

Vul uw wijzigingen in de kolom VERBETERING in. De als dusdanig ingevulde bedragen zullen worden toegevoegd aan het Berekend bedrag om vervolgens het Nieuw bedrag te vormen.

Tabblad 'Overzicht'

De eindafrekening is bestemd voor het gebruik door het personeel van de aangever. Het bedrag dat uiteindelijk aan de Staat verschuldigd zal zijn of dat door de Staat terugbetaald zal worden n.a.v. het indienen van de btw-aangifte, vloeit niet enkel voort uit het bedrag in vak 71 of 72, maar dient door de aangever berekend te worden rekening houdend met de situatie van zijn rekening-courant en met de voorschotten die hij tijdens de aangifteperiode eventueel betaald heeft.

Vul de voorschotten in vak 91 in (enkel in de maandelijkse aangifte m.b.t. de verrichtingen van de maand december, enz...), alsook de gegevens m.b.t. de eindafrekening.

Tabblad 'Detail'

• Dit tabblad laat u toe om tijdens controles voor elk vak het detail te visualiseren van alle boekstukken die deze beïnvloeden.
  • U kunt deze lijst bekijken op papier, naar Excel exporteren of ook inzoomen om het detail van het boekstuk te visualiseren.

Tabblad 'Controles'

• Een lijst met de verschillende controles uitgevoerd door de btw-administratie.  Deze controles worden automatisch uitgevoerd tijdens het aanmaken van de btw-aangifte.
  • De Status geeft weer of de controle correct is of niet.

Het tabblad Controles kan 3 verschillende kleuren bevatten. Wit, d.w.z. alle controles zijn correct. Oranje impliceert een niet-blokkerende boodschap zoals bijvoorbeeld het feit een bedrag in vakken 44 of 46 te hebben, hetgeen u eraan herinnert dat er eveneens een intracommunautaire opgave moet worden opgesteld. En tenslotte Rood, geeft weer dat één van de uitgevoerde logische controles op uw btw-aangifte niet correct is.

Is het tabblad 'Controle' van uw btw-aangifte rood, corrigeer dan uw aangifte voordat u deze naar de btw-administratie stuurt.

Tabblad 'Opties'

• U kunt volgende zaken aanvinken m.b.t. de  aanvraag van het betalingsformulier, de aanvraag tot terugbetaling en aangeven dat de jaarlijkse klantenlisting nihil is. De taal selecteren waarin u het document wenst af te drukken op papier.
  • De identificatiegegevens komen van de instellingen zoals ingevuld in het menu btw-gegevens van het configuratiescherm.
  • Bepaalde niet-aanpasbare velden zijn grijs en moeten in het menu btw-gegevens van het configuratiescherm worden bijgewerkt.

Nadat u alle tabbladen hebt aangepast, vergeet de aangifte niet op te slaan om alzo uw wijzigingen te bewaren.

Gelieve te noteren dat de iconen met betrekking tot Connect slechts zichtbaar zijn op voorwaarde dat Connect actief is voor het betrokken dossier. Zij laten toe om de betrokken btw-aangifte en/of het XML-bestand rechtstreeks naar de Connect-toepassing van uw klant te sturen.

Tabblad 'Opmerking'

In het tabblad Opmerkingen kunt u, zoals de naam al doet vermoeden, een interne opmerking aan het bedrijf toevoegen of een verklarende opmerking ter attentie van de btw-administratie.

Het elektronische bestand aanmaken en naar de Administratie versturen

Klik op  om een XML-bestand dat naar de Administratie moet verstuurd worden, aan te maken.

Dit XML-bestand is het officiële bestand

Als u van mening bent dat dit aangiftebestand niet langer meer moet worden gewijzigd en uw officiële aangifte voor de betrokken periode zal vormen, vink het vakje 'Dit XML-bestand is het officiële bestand' aan.

Klik vervolgens op  om uw XML-bestand voor de Administratie op te slaan en te genereren.

Noteer de naam van het aangemaakte bestand. U zult dit nodig hebben wanneer u het naar de Administratie verstuurt.

Wanneer u verbonden bent met de INTERVAT-site, dient u de naam en de map van het aan de Administratie door te geven bestand in te vullen. Deze bestandsnaam zal wijzigen in functie van het aangiftetype dat u moet indienen.

Btw-aangifte
INTERVAT gevolgd door de naam van het dossier, de datum en het uur van het aanmaken van het bestand.
Voorbeeld: INTERVAT_DEMO_ PARFIWEB_2020_2021.02.16_123456789.xml

Sluit de aan- of verkoopdagboeken af tot ...

Vink deze optie aan om de boeking van aan- en verkopen in de periode die betrekking heeft op uw btw-aangifte af te sluiten.

Voeg het bestand toe aan een batch om gegroepeerde XML-bestanden via Intervat te verzenden

Vink deze optie aan om uw btw-aangifte toe te voegen aan een batch andere btw-aangiften die voor andere bedrijven zijn berekend. Met deze optie kunnen de accountantskantoren bijvoorbeeld slechts één XML-bestand met meerdere btw-aangiften van verschillende bedrijven naar de Intervat-site sturen.

E-mail

• Deze functionaliteit, in het bijzonder interessant voor de accountantskantoren, laat toe om een mail naar hun klanten te sturen waarin het te betalen of terug te vorderen bedrag van de btw-Administratie na het opstellen van de periodieke btw-aangifte, wordt vermeld.

Alvorens een btw-brief af te drukken, gelieve de instellingen van de lay-out van de btw-brief te controleren in de menu btw-gegevens van het configuratiescherm.

• Deze mail zal verstuurd worden naar het e-mailadres dat werd ingevuld in het adres van de aangever.

Historiek

Documenttype

De knop  biedt u toegang tot de historiek van de verschillende aangiften.

Filter

De aangifte kan als status hebben:

• Alleen standaard: elke bewaarde aangifte krijgt deze status. Het betreft dus de aangifte die zal worden voorgesteld wanneer u nadien een nieuwe berekening wenst.
  • Allen officieel: elke aangifte waarvoor een officieel XML-bestand werd aangemaakt krijgt deze status. Het betreft dus de officiële aangifte waarvoor een XML-bestand op de Intervat site werd geplaatst.

Andere acties

Berekening van de btw-aangifte in functie van de btw-codes met bewegingen tijdens de gespecifieerde periode

Opslaan van de btw-aangifte en eventuele correcties van de bedragen die werden doorgevoerd

Preview van de btw-aangifte op het oude papierformaat

Genereren van de btw-aangifte in XML-formaat voor de upload op de Intervat-website

Connectie met de INTERVAT-website van de btw-administratie

Genereren van een e-mail die informatie bevat zoals gedefinieerd op het niveau van de btw-brieven

Preview van de inhoud van de btw-brief voor verzending

Historiek van de btw-aangiftes