Principe

De specifieke rekeningen hebben twee doeleinden:

• De boekingen geboekt op derdenrekeningen, te globaliseren door die automatisch op de algemene rekeningen te boeken.
    • Het boeken te automatiseren door boekingsrekeningen vooraf te definiëren voor vaak voorkomende boekingen (boeken van de BTW, van betalingskortingen, van kosten, ...).

Indien u bij het aanmaken van het dossier geen boekhoudplan gerecupereerd hebt, is het aangeraden dit aan te maken alvorens de specifieke rekeningen te configureren. U kunt echter de rekeningen gaandeweg aanmaken.

• Indien u, integendeel, het met de software geleverde type-boekhoudplan of het boekhoudplan van een ander dossier gerecupereerd hebt, hoeft u enkel de geïnstalleerde specifieke rekeningen te controleren en, indien nodig, aan te passen.
  • Vul ze zorgvuldig in want een specifieke rekening waarop reeds geboekt is, kan niet meer gewijzigd worden.

• Vul ze allemaal in, ook al blijken sommige van deze rekeningen nu overbodig te zijn.
  • Vooraleer u bijvoorbeeld financiële boekingen mag invoeren, moet u de specifieke rekeningen voor de betalingsverschillen te definiëren (betalingskortingen, wisselverschillen, ...).

Om de specifieke rekeningen te configureren

U hebt toegang tot deze functie door in het  configuratiescherm te klikken op het icoon .

Vul de ontbrekende rekeningen in en bewaar uw aanpassingen.

Meervoudige specifieke rekeningen

• U kunt één, twee, drie of vier bijkomende specifieke rekeningen voor klanten en/of leveranciers aanmaken.
  • De meervoudige specifieke rekeningen kan men eventueel gebruiken teneinde verschillende groepen klanten of leveranciers te onderscheiden. Een bedrijf dat commercieel actief is in twee verschillende sectoren, kan bijvoorbeeld de verkopen boeken op twee verschillende specifieke rekeningen die overeenkomen met de ene en de andere sector.
  • De klant- en/of leveranciersfiche wordt na het definiëren van een bijkomende specifieke rekening aangepast. Een nieuwe invoerzone is toegevoegd om de gekoppelde specifieke rekening in te voeren. Indien niets aangeduid is, gebruikt WinBooks de eerste specifieke rekening voor die klant of leverancier.

Hoe extra specifieke rekeningen aanmaken?

Klik gewoonweg op  .

Specificeer of het gaat om een nieuwe specifieke rekening voor klanten of voor leveranciers.

Er werd een nieuw veld automatisch toegevoegd in de standaardwaarden van uw klantenfiches om de te gebruiken specifieke rekening voor deze klant in te vullen.

Indien geen rekening in dit veld werd ingevuld, dan zal het programma automatisch de eerste specifieke rekening bestemd voor klanten toevoegen.

Van zodra een boeking op een klant of op een leverancier verricht werd, kan men zijn specifieke rekening niet meer wijzigen.