Opening van het eerste boekjaar

Het eerste boekjaar wordt aangemaakt tijdens het aanmaken van een nieuw dossier.  U moet zelf uw openingsbalans in te voeren.

Opening van een tweede boekjaar

Om een nieuw boekjaar aan te maken:

1. Plaats u in het laatste boekjaar van uw dossier.
  2. Klik in de menu op OPERATIES/BOEKHOUDING.
  3. Klik op de optie EEN BOEKJAAR TOEVOEGEN.

4. Het aan te maken boekjaar wordt voorgesteld en klik op  na eventueel de laatste periode en de omschrijvingen te hebben gewijzigd.

Gevolgen van het aanmaken van een tweede boekjaar

• Bij het openen van een dossier zult u voortaan de keuze hebben tussen twee boekjaren voor het invoeren van boekingen.
  • Een heropeningsbalans in boekjaar 2 wordt continu bijgewerkt met het saldo van elke algemene rekening en van de klanten- en leveranciersrekeningen.
  • Deze heropening gebeurt automatisch en permanent. Indien u boekingen invoert in het boekjaar N, zullen de overdrachtssaldi van het boekjaar N+1 automatisch bijgewerkt worden, zonder dat u iets hoeft te doen.
  • De algemene rekening 149999 herneemt het saldo van de rekeningen van de klassen 6 en 7 van het jaar 1 om de balans in evenwicht te brengen. Zodra het saldo van de rekeningen van de klassen 6 en 7 van boekjaar 1 nul is, komt deze rekening niet meer voor op de balans van boekjaar 2.

Opening van een derde boekjaar (en volgende boekjaren)

• De procedure voor het aanmaken van een derde boekjaar (en volgende boekjaren) is identiek aan deze zoals uitgelegd voor een tweede boekjaar.
  • Het is evenwel noodzakelijk om de boekingen m.b.t. de toewijzing van het resultaat van het voorlaatste boekjaar te bewaren (totaal van de klassen 6 en 7 rekeningen moet gelijk zijn aan nul).  Een controle hierop wordt verricht alvorens dit nieuwe boekjaar kan geopend worden.
  • Van zodra het nieuwe boekjaar geopend is, wordt het boekjaar N-2 afgesloten (vergrendeld). U kunt het echter opnieuw openen in het beheer van de boekjaren, indien u nieuwe boekstukken wenst in te voeren.

Ingeval van een nieuwe boeking in jaar N-2, zal u uw toewijzing van het resultaat moeten aanpassen.

Alle gegevens van het boekjaar N-2 zijn steeds online beschikbaar.