Nadat u de kop van een factuur/creditnota hebt ingevuld, voert u de regels van de factuur in het linkergedeelte van het invoerscherm in. Het aantal regels kan variëren naargelang het documenttype en afhankelijk van de gekozen werkmethode (groeperen op eenzelfde regel van de regels geboekt op eenzelfde rekening of bewaren van een boekingsregel per factuurregel).

Als de bedragen geboekt zijn, worden de geselecteerde algemene rekeningen bijgewerkt.

Vul dit gedeelte niet in indien u enkel een btw-factuur wilt boeken. Immers, dit factuurtype bevat enkel btw en wordt dus automatisch in het gedeelte BTW-SAMENVATTING ingevoerd.

De velden

Talrijke gegevens worden automatisch ingevuld op basis van de standaardwaarden die aan de in de kop geselecteerde relatierekening gekoppeld zijn.

Onderaan het venster ziet u een verklarend commentaar m.b.t. het veld waarin de cursor staat.

Rekening

Voer de boekingsrekening in of selecteer die in de rekeninglijst door op  te klikken.
Indien een boekingsrekening aan de in de kop geselecteerde relatierekening is gekoppeld, wordt deze rekening voorgesteld.

BTW

U kunt de btw-code invoeren of die in de lijst van btw-codes selecteren door op  te klikken: in de lijst worden de codes voorgesteld in functie van de informatie waarover WinBooks on Web beschikt (verkoop, btw-nummer van de relatie).

Indien u – door erop te dubbelklikken – een niet-overeenstemmende btw-code selecteert, geeft WinBooks on Web een melding: u kunt beslissen of u die toch gebruikt. Hou rekening met het feit dat de keuze van de btw-code bepaalt welk vak van de btw-aangifte zal worden bijgewerkt.

Indien u in de algemene instellingen of in de rekeningfiches een standaard btw-code gedefinieerd hebt, stelt WinBooks on Web die automatisch voor met inachtname van volgende volgorde: de btw-code gekoppeld aan de geselecteerde relatierekening, de btw-code gekoppeld aan de boekingsrekening en tenslotte de btw-code gedefinieerd in de algemene instellingen.

De boeking kan in evenwicht zijn – en dus bewaard worden – zodra de boekingsrekening en de btw-code ingevuld zijn: het belastbare bedrag en het bedrag van de btw, in de btw-samenvatting, worden automatisch berekend op basis van het factuurbedrag en de btw-code.

Selecteer geen btw-code indien u verschillende btw-percentages wilt toepassen op het bedrag geboekt op een rekening. De uitsplitsing gebeurt dan handmatig in BTW-SAMENVATTING (rechtergedeelte van het inboekscherm).

Aftrkb.

In het geval men een btw-code van een gedeeltelijk aftrekbare btw selecteert, wordt er automatisch een kolom 'Aftrkb.' toegevoegd. Hierdoor kunt u de gedeeltelijk aftrekbare btw-code gebruiken voor de boekingsregel.

Bedrag

In de eerste boekingsregel voert WinBooks on Web automatisch het factuurbedrag excl. btw in.
Indien u meerdere regels invoert, pas het bedrag aan: het veld 'Te boeken' toont het nog te boeken saldo. Zolang dit saldo niet 0 is, kunt u de boeking niet bewaren.
In de volgende boekingsregels komt het saldo overeen met het factuurtotaal excl. btw, na aftrek van de reeds geboekte bedragen.

D/C

Duid de zijde van de boeking aan: D voor een debetbedrag en C voor een creditbedrag. De zijde wordt automatisch ingevuld in functie van wat u in de fiche van de algemene rekeningen gedefinieerd hebt. In het geval van opbrengstrekeningen (klasse 7), wordt standaard credit als zijde voorgesteld, debet in het geval van kostenrekeningen (klasse 6). U kunt de voorgestelde zijde wijzigen.

Opmerking

Standaard wordt de referentie van de relatierekening voorgesteld. U kunt een andere tekst invoeren. Dit commentaar zal in het tabblad 'Verrichtingen' van de betreffende algemene rekening worden opgenomen.

Te boeken

Dit is het nog te boeken saldo dat na elke boekingsregel wordt bijgewerkt.

WinBooks on Web gebruikt dit saldo om te controleren of de boeking in evenwicht is: zolang het Te boeken saldo niet 0 is, is de boeking niet in evenwicht.
De knop  is enkel beschikbaar als de boeking in evenwicht is: het te boeken saldo is gelijk aan 0 en het totaalbedrag van de regels is gelijk aan het basistotaal.

De functie F2 kopieert de informatie van de vorige regel in functie van het veld waar u zich bevindt.  Bijvoorbeeld, de opmerking van de vorige regel wordt gekopieerd in de huidige regel als u zich in veld 'opmerking' bevindt.