Zoals al eerder uitgelegd in het hoofdstuk gewijd aan de configuratie, zal de Fiche van het artikel velden bevatten met betrekking tot de opties en de configuratie die u hebt gespecificeerd tijdens de configuratie van uw facturatiemodule.

Het tabblad Fiche kan relatief eenvoudig zijn of complexer worden naarmate bepaalde parameters worden geactiveerd.

Hoe een artikel aanmaken?

U kunt uw artikelen manueel een voor een aanmaken, of de optie 'Import Excel' gebruiken.

Klik op om een nieuw artikel toe te voegen.

Zoeken

In de Fiche is er geen zoekopdracht mogelijk (we zijn al in de artikelfiche). De enige mogelijkheid is om naar het volgende of het vorige artikel te gaan met de pijlen

Omschrijving

Referentie

Unieke referentie van het artikel

Na het activeren van de facturatiemodule, werd een extra tabblad 'Artikelen' toegevoegd onder de Dossierinstellingen - Opmaak van het configuratiescherm.

De inhoud van dit tabblad reageert op dezelfde manier als de respectievelijke tabbladen van Klanten, Leveranciers of Algemene rekeningen die al in de handleiding voor de boekhouding zijn uitgelegd. Raadpleeg dus de documentatie met betrekking tot de Opmaak voor meer informatie.

Klik opom een memo in te voeren.

Klik op om een artikel inactief te maken.

Klik op om een artikel te vergrendelen.

Naam

Naam van het artikel in de taal van het dossier.

Als u meer dan één taal beheert in uw dossier, zal het nodig zijn om de beschrijving van uw artikelen in de verschillende velden voor talen te vertalen, zodat een Franstalige klant de tekst in het Frans ontvangt en een Nederlandssprekende persoon deze in het Nederlands.

Beschikbaar 'Voor verkoop'

Vink dit vakje aan om uw artikel beschikbaar te maken voor verkoop.

Boekhouding

Afhankelijk van de instellingen die gedefinieerd zijn in het tabblad - Algemeen, kunt u op 2 verschillende manieren werken:

• ofwel met algemene rekeningen en btw-codes
  • ofwel met boekhoudcategorieën van het artikel en de relatie

Werkwijze met algemene rekeningen en btw-codes

Verkooprekening

Specificeer de verkooprekening waarop zal geboekt worden wanneer u het artikel oproept in de verkoopdocumenten- en/of CN's op verkopen.

BTW op verkopen

Specificeer de btw-code die wordt ingevoerd wanneer u het artikel oproept in de verkoop- en/of CN van verkoopdocumenten.

Deze werkwijze is alleen toegankelijk als in de configuratie van de facturatiemodule - tabblad Algemeen, de algemene rekening en de btw-codes afhankelijk zijn van ofwel:

• eerst het artikel en daarna de relatie
  • eerst de relatie en daarna het artikel

Werkwijze met de boekhoudcategorieën van het artikel en de relatie

Deze werkwijze is alleen toegankelijk als in de configuratie van de facturatiemodule - tabblad Algemeen, de algemene rekening en de btw-codes afhankelijk zijn van 'het artikel EN de relatie'.

Groepeer

Na deze configuratie, verschijnt het veld 'Groepeer' in de fiche van het artikel.

Klik op de knop

en maak een boekhoudcategorie aan voor uw artikel door in deze tabel op  te klikken.

Voeg in het tabblad Fiche van dezelfde tabel een boekhoudcategorie voor relaties toe door op  te klikken en specifieer voor deze groep (combinatie artikel/relatie), het invoertype (verkoop of aankoop), de btw-code en de boekingsrekening.

Uw artikelfiche is nu gekoppeld aan deze groep en zal op de algemene rekening 700010 en met de btw-code 21% geboekt worden, wanneer deze wordt gebruikt in een verkoopdocument en/of een CN op verkopen.

Deze werkwijze is alleen toegankelijk als in de configuratie van de facturatiemodule - tabblad Algemeen, de algemene rekening en de btw-codes afhankelijk zijn van 'het artikel EN de relatie'.

Verkopen

Verkoopprijs

Specificeer de verkoopprijs van het artikel exclusief btw.

De knoppen

Artikelen

Voegt een nieuwe artikelfiche toe

Kopieert alle velden van de artikelfiche naar een nieuwe artikelfiche, behalve de referentie (die uniek moet zijn).

Hiermee kunt u de artikelreferentie hernoemen *

Hiermee kunt u een artikelreferentie wissen (wissen is enkel toegestaan als het artikel geen verrichtingen bevat)

*Deze functionaliteit vereist de introductie van de admin-code van uw WinBooks on Web-licentie en is alleen toegankelijk via een gebruikersprofiel van het type administrator.

Andere

Hiermee kunt u een document als bijlage bij het artikel voegen (garantiecertificaat, aanvullende beschrijving, schema, ...). Deze bijlage kan automatisch per e-mail worden verzonden bij het verzenden van de factuur naar de klant.

Het wordt ten zeerste aanbevolen om na te denken over een coherente nomenclatuur voordat u artikelen begint aan te maken.