In WinBooks is het mogelijk een boeking die aan zeer specifieke criteria beantwoordt op te zoeken. Deze opzoekprocedure is in de invoerprocedure van financiële of diverse verrichtingen (typ - in het veldje Type) geïntegreerd, maar is ook vanuit het WinBooks menu INVOEREN optie ZOEKEN toegankelijk.

1. Voer de Zoekcriteria waarover u beschikt in :

In de afrollijst : selecteer Het verrichtingstype waarin u wil zoeken.
    Kruis het vak Met de gematchte boekingen aan indien u ook in deze verrichtingen wil zoeken.
    Geef het Dagboektype waarin u wil zoeken aan of selecteer Alle om geen specifiek dagboektype te selecteren of selecteer het dagboek waarin u wil zoeken in Dagboekcode.
    Klik op de optie Datum en voer een reeks data of een bepaalde datum in. Indien u echter geen idee van de datum hebt, klik op de optie Periode en selecteer Alle om in alle periodes van de actieve boekjaren te zoeken of selecteer één van de actieve Boekjaren.
    Indien u op het bedrag wenst te zoeken, dient u het vakje Met bedrag van aan te kruisen. Vervolgens voert u het bedrag (dit is het totaalbedrag incl. BTW) van het gezochte document in. Typ het positieve bedrag (door het plusteken te laten voorafgaan), het negatieve bedrag (door het minteken te laten voorafgaan) of het absolute bedrag (niet voorafgegaan door een teken) in. In dit laatste geval zullen zowel de overeenkomende debetbedragen als de overeenkomende creditbedragen geselecteerd worden.
    Indien u het precieze bedrag niet kent, voer het Verschil in % t.o.v. het ingevoerde bedrag in.
    Tenslotte, selecteer eventueel de Valuta waarin de gezochte boeking uitgedrukt is. Het is niet nodig een bedrag in te voeren om een valuta te kunnen selecteren.

Indien u echter voor de vereenvoudigde zoekfunctie (zoals bepaald in de gebruikersvoorkeuren gekozen hebt, tijdens het inboeken van financiële verrichtingen, zal een gelijkaardig scherm voorgesteld worden. Echter zijn hier al de velden Verschil in % * en *Verrichtingstype al automatisch ingevuld aan de hand van de ingestelde gegevens in de gebruikersvoorkeuren).
    Het veldje bedrag wordt onmiddellijk vervolledigd wanneer u het bedrag ingeeft in de kolom Type bij het invoeren van de verrichting.

2. Klik op om een lijst van de boekingen die aan uw zoekcriteria beantwoorden te genereren.

Het aantal boekingen opgenomen in de lijst wordt tussen haakjes in de titelbalk van het venster getoond.

3. De lijst van de in het geselecteerde dagboek ingevoerde documenten verschijnt : de documenten worden op documentnummer gesorteerd. Indien u op bedrag zoekt, worden de documenten op bedrag gesorteerd.

4. Indien de gezochte boeking in de lijst staat, wijs ze aan : u kan ze eerst zoals ze ingevoerd is bekijken door op  te klikken of u kan verder zoeken door op  te klikken, in welk geval u andere zoekcriteria kan invoeren.
    Indien u beroep hebt gedaan op het zoekvenstertje tijdens het invoeren van financiële of diverse verrichtingen, zal zowel de derdenreferentie als het bedrag opgehaald worden zodra u op
     klikt.
  5. Sluit het venster als u klaar bent met zoeken.