Artikel met vaste prijs

Kortingen worden niet toegepast op een artikel met een vaste prijs. Zie de optie Artikel met vaste prijs op in het tabblad Boekhouding van het Artikelscherm.

Multicriteria kortingen

Voorbeeld: in de maand september kent u een korting van 20% toe op alle fototoestellen van het merk Canon voor de gemeentelijke besturen.

U hebt:

• een analytisch veld in het klantenbestand voor de sector
  • een boekhoudcategorie van de artikelen die overeenkomt met de artikelfamilie
  • een analytisch veld in het artikelbestand voor het merk
  1. Bepaal via Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad 'Prijs', de optie 'Beheer van multicriteria kortingen' dat u met multicriteria kortingen wilt werken: bepaal hoeveel criteria en welke criteria u wilt gebruiken.

Via de knop kunt u uw criterium opzoeken.
    Een criterium kan Gelijk zijn aan, Verschillend zijn van of Tussen twee waarden bevinden.

Expressie gebruiken (plug-ins)

Als u de optie 'Het gebruik van expressies toelaten' aanvinkt, kunt u maatwerk in een plug-in maken.

Selecteer als type vergelijking 'EVALUATE(Expression). Het eindresultaat van de gebruikte functie moet .T. of .F. als resultaat geven.

2. Klik via Bestand > Multicriteria kortingen, op de knop 'Nieuw' of druk op F9 om de criteria te selecteren, de korting en de begin- en einddatum waarbinnen deze promotie van toepassing is, te definiëren.

3. Klik op 'Bewaren' of druk op F7.

4. In het raster kunt u de volgorde, prijzen, % en de toepassingsdata voor deze promotie nog wijzigen.

5. Klik op de knop 'Annuleren' of druk op Esc om dit venster te verlaten.

6. Invoeren > Documenten: de multicriteria korting wordt automatisch toegepast als de gegevens van het document beantwoorden aan de voorwaarden van de gedefinieerde korting.

• Als er een specifieke prijs is die aan dezelfde voorwaarden voldoet, is de multicriteria korting ook van toepassing op de specifieke prijs.
      Voorbeeld:  normale prijs voor een artikel = 5 euro, specifieke prijs = 4,50 euro. De korting van 20% zal worden toegepast op 4,50 euro.
    • Als er een specifiek kortingspercentage is dat aan dezelfde voorwaarden voldoet, zal de hoogste korting worden toegepast.
      Voorbeeld: Specifieke korting van 5%, multicriteria korting van 20% => de toegepaste korting = 20%. Indien de specifieke korting 25% zou zijn, zal deze worden toegepast.

Begin van de pagina

Kortingspercentage gekoppeld aan de klant/leverancier

In het klanten-/leveranciersbestand kunt u een vaste korting in % definiëren. Dit is de meest algemene korting:

• Ze is van toepassing op het standaardtarief, op het tarief dat gekoppeld is aan de klant en op de specifieke prijzen.
  • Ze is nooit van toepassing als er een ander korting in % bestaat - behalve een globale korting op documentniveau - zoals een specifieke korting of een multicriteria korting.

1. Bepaal via Dossier > Instellingen> Algemene parameters, tabblad 'Klanten/Leveranciers', optie 'Facultatieve velden', door het vakje '% algemene korting' aan te vinken, dat u met een kortingspercentage in de derdenfiche wilt werken.

2. Gebruikt u ook specifieke prijzen, dan is het kortingspercentage van de klant ook van toepassing op zijn specifieke prijzen. Wilt u dat niet, vink dan de optie 'Geen korting gebruiken als dit niet de basisprijs is' aan in Dossier > Instellingen > Algemene parameters, tabblad 'Prijs'.

3. Typ in Bestand > Derden, tabblad 'Voorwaarden', het kortingspercentage voor die klant/leverancier in het veld '% Korting'.

4. In Invoeren > Documenten ziet u deze korting in de kolom '%' zodra u een artikel en een aantal hebt geselecteerd. Deze korting is wijzigbaar.

Als u de optie 'Bevestig het op nul zetten van de korting in een document' (tabblad 'Prijs') hebt aangevinkt, wordt u via een bericht gewaarschuwd als de korting niet langer van toepassing is omdat er een specifieke prijs geldt.

• Behoudt u de korting, dan wordt deze toegepast op de specifieke prijs
  • Zoniet, wordt enkel de specifieke prijs gebruikt

Begin van de pagina

Globale korting in %

Het is ook mogelijk een kortingspercentage op het nettototaal (totaal - de regelkortingen) exclusief BTW van een document toe te passen.

1. Bepaal via Dossier > Instellingen> Algemene parameters, tabblad 'Documenten,' door de optie 'Beheer van een globale korting in de hoofding van het document' aan te klikken, dat u met een kortingspercentage op documentniveau wilt werken en selecteer of maak het artikel aan dat u hiervoor wilt gebruiken.

2. Typ in de hoofding van het document via Invoeren > Documenten in het veld 'Korting' het kortingspercentage.

3. Op het ogenblik dat u het document bewaart, voegt de software zoveel kortingsregels toe als er btw-codes in het document zijn. Het programma maakt hierbij gebruik van het artikel dat u hebt gedefinieerd voor dit soort kortingen.

Begin van de pagina

Globale korting in bedrag

U kunt ook een kortingsbedrag invoeren door een artikel aan te maken dat u hiervoor reserveert: het volstaat in het document om het artikel te selecteren, het aantal 1 in te voeren en in de eenheidsprijs het negatieve kortingsbedrag in te voeren.

Begin van de pagina

Extra kortingen

Met de parameter 'Aantal extra kortingskolommen' in het tabblad 'Diversen' van de algemene parameters kunt u maximaal 3 kortingskolommen in een document toevoegen.

Begin van de pagina