Het boeken van financiële verrichtingen (bank -en kasverrichtingen) bestaat erin de ontvangsten en uitgaven die via een bankrekening of de kassa gedaan worden, te bewaren. De bewijsstukken van deze ontvangsten en uitgaven hebben de vorm van rekeninguittreksels indien ze via een financiële instelling gedaan worden, de vorm van ontvangstbewijzen, stroken of souches indien ze via de kassa gedaan worden. U maakt een financieel dagboek per bankrekening aan en één voor de kassa. Tijdens het boeken zal WinBooks on Web automatisch de tegenrekening invoeren die bij het betreffende financiële dagboek hoort.

De boekingsmethode

Het scherm bestaat uit 2 delen: de kop en de boekingsregels.

Het beginsaldo

In elk nieuw dossier dient u het beginsaldo te boeken op de algemene rekening gekoppeld aan het dagboek via de diverse openingsverrichting.

Alleen op deze manier kunt u het beginsaldo van uw financiële administratie aangeven, het eerste jaar waarin u WinBooks on Web gaat gebruiken.

De nummering van boekstukken

Bij het invoeren van de eerste boeking in een dagboek opent WinBooks on Web een venster en stelt 1 als eerste documentnummer voor. U kunt het vervangen (bijvoorbeeld door het eerste uittrekselnummer). Achteraf wordt de nummering automatisch toegekend, met steeds de mogelijkheid om deze te wijzigen.

Transfer tussen financiële dagboeken

Om een transfer tussen financiële dagboeken uit te voeren, dient u verplicht een transferrekening te gebruiken. U dient inderdaad twee boekingen in te voeren: één in het gedebiteerde financiële dagboek en één in het gecrediteerde financiële dagboek. Het is overigens onmogelijk de specifieke rekening, gekoppeld aan betreffend financieel dagboek, te selecteren.

Financiële dagboeken en valuta's

Indien geen enkele valuta gekoppeld is aan het financiële dagboek, kunt u in om het even welke valuta boeken. Indien u een bepaalde valuta aan het financiële dagboek gekoppeld hebt, kunt u enkel in deze valuta boeken.

Om een financiële verrichting te boeken

1. Klik in de horizontale menu-item  ,of rechtstreeks in de linker werkbalk, op het icoon .
  2. Vul de gegevens van de kop in, met name, het financieel dagboek, de Periode en de boekingsdatum: het beginsaldo en het documentnummer worden automatisch ingevuld.
  3. Klik op om een nieuw boekstuk (met een nieuw nummer) toe te voegen.
  4. De cursor plaatst zich automatisch op het datumveld, aanvaard of wijzig deze en vul vervolgens de financiële beweging in. Meerdere opzoekfuncties zijn ter uwer beschikking. U kunt eveneens in het veld afpunten  een opzoeking verrichten op de klanten-of leveranciersverrichtingen of algemeen, om een betaling te linken aan bijvoorbeeld één of meerdere facturen.
  5. Van zodra u het bedrag van de verrichting hebt ingevuld, wordt het uittreksel bewaard.
  • WinBooks On Web werkt het saldo onderaan in de kolom 'Bedrag' bij, hetgeen overeenstemt met het beginsaldo plus de bewegingen.
  • U kunt naar de volgende regel gaan en doorgaan met hetzelfde uittreksel.
  • U kunt naar een volgend uittreksel gaan door op de knop  te klikken: WinBooks on Web opent een scherm en stelt u het volgende nummer voor. Bevestig uw keuze om verder te gaan.
  • U kunt het boekingsscherm verlaten door het scherm te sluiten: WinBooks on Web geeft u het eindsaldo weer die op het uittreksel zou moeten vermeld staan. Aan u om te besluiten of u het inboekscherm wenst te verlaten.

Indien u het scherm verlaat alvorens u een regelbedrag hebt ingevuld, zal WinBooks on Web u melden dat u de boeking onderbroken hebt. Aan u de keuze om verder te gaan of te onderbreken.

U kunt op elk moment het inboeken van een onderbroken boekstuk herstarten. Kies in de kop, na het invullen van het dagboek en de periode, het nog te vervolledigen documentnummer en plaats de cursor op de eerste lege regel.

Afhankelijk van de configuratie van de financiële verrichtingen in het configuratiescherm, moet u mogelijk op de knop  klikken voordat u toegang krijgt tot het toevoegen van een nieuw bankafschrift.