De OFFICIELE BALANS is op het gebied van zijn presentatie identiek aan de  interne balans.  Hij laat echter toe om het naar het eCDF (= Luxemburgse administratie) toe te sturen elektronisch bestand te genereren, of het nu gaat over het verkorte schema, het volledige schema of het boekhoudplan.

WinBooks heeft het certificaat voor de  eCDF documenten (Balans- en resultaatrekening : verkorte en volledige schema, evenals het boekhoudplan) opgesteld in EUR, bekomen.

Wij raden u aan om vooraf uw interne balans te genereren en te controleren alvorens over te gaan naar het opstellen van de officiële balans.

Selectiecriteria

Boekjaar

Selecteer het boekjaar waarvoor de balans moet worden aangemaakt.

Het vorige boekjaar zal eveneens in aanmerking genomen worden voor zover de gegevens met betrekking tot dit boekjaar in WinBooks beschikbaar zijn.

Te gebruiken taal

Selecteer de taal om af te drukken : Frans, Engels of Duits.

Schema's

Wanneer u vraagt om het verkorte schema, het volledige schema of het boekhoudplan op het scherm te bekijken of af te drukken, kan u gelijktijdig het XML bestand genereren dat naar de eCDF zal moeten gestuurd worden.

Naast het selectiescherm, heeft u de mogelijkheid om in de menu van de werkbalk te klikken op EXPORT en Export eCDF XML te kiezen om het bestand (XML type) te genereren dat naar de Administratie (eCDF) dient gestuurd te worden.

Wanneer u verbonden bent met de eCDF website, moet u de naam en de directory van het bestand dat bij de Administratie (eCDF) moet worden ingediend, invullen.

• Balans
    eCDF code + datum en uur van het aanmaken + sequentie (indien meerdere bestanden gegenereerd werden op hetzelfde uur op dezelfde dag.)
    Voorbeeld : "PARFILX20121105T11280301.xml"

Een controlelijst die eventuele fouten, slecht ingevulde vakken of ontbrekende informatie weergeeft, wordt op het einde van het document afgedrukt.

De controles zijn identiek aan deze uitgevoerd door de Administratie (eCDF).

Gelieve te noteren dat bij het genereren van het verkorte schema er een compensatie is tussen de rubrieken "Produits bruts et Charges brutes" (Bruto-producten en bruto-lasten), zoals gevraagd door de Administratie.  Slechts één van de twee rubrieken is ingevuld in functie van de saldo van deze twee rubrieken.

Tijdens het bekijken van het boekhoudplan, kan een commentaar worden toegevoegd door bovenaan in het scherm op te klikken.
Dit commentaar is gekoppeld aan het boekjaar.

Als bepaalde algemene rekeningen niet gekoppeld zijn met een officiële rubriek van de balans, dan wordt een lijst met deze rekeningen in bijlage weergegeven (Volledig en verkort schema).

Om uw balans in evenwicht te brengen, dient u dus :

• ofwel een balansherindeling te doen.
  • ofwel diverse verrichtingen boeken om de saldi van deze rekeningen naar de "officiële" rekeningen te transfereren.

Enkel de centralisatierekening  "Voorlopig overgedragen resultaat" is een uitzondering op deze regel.  Deze rekening herneemt het saldo van de rekeningen van de klassen 6 en 7.  En dit zolang de diverse post van het voorlopige resultaat niet geboekt werd.

Naar aanleiding van de introductie van de nieuwe officiële balans, gebruiken wij voortaan de rekening 141999999 als centralisatierekening "Voorlopig overgedragen resultaat".
Daarom verzoeken wij u om deze centralisatierekening te controleren en indien nodig aan te passen onder Dossier /Parameters/Algemeen/ tabblad Centraliserende rekeningen.

Volgens de Luxemburgse wetgeving, dienen de jaarrekeningen opgesteld te worden alvorens de verrichtingen m.b.t. de bestemming van het resultaat geboekt werden.  Zie hoofdstuk Openen en afsluiten van een Luxemburgs dossier.

Voorbeeld