De balansherindeling van de algemene rekeningen heeft twee doelstellingen :

• Aangeven van een vervangingsrekening voor de rekeningen buiten het MAR (of het MGR) bij het afdrukken van de interne balans en van de officiële balans.
  • Aangeven van een vervangingsrekening naargelang het om een credit- of een debetrekening gaat bij het afdrukken van de balans : de bankrekeningen op zicht (klasse 55) met een creditsaldo dienen op de balans aan de passivazijde (klasse 433) te staan.

Zonder de balansherindeling worden de rekeningen buiten het MAR niet op de officiële balans opgenomen, met als gevolg een verschil tussen het activa en het passiva. Dit gebrek aan evenwicht wordt bovendien op het laatste blad van de officiële balans uitgelegd. Wat de interne balans betreft, worden deze rekeningen opgenomen om een evenwicht te hebben tussen het activa en het passiva, maar identificeert de rekeningen die niet deel uitmaken van het MAR door hen door sterretjes (****) te laten voorafgaan.
Door het definiëren van vervangingsrekeningen worden de diverse posten die vroeger nodig waren om de balans te kunnen afdrukken, vermeden.

Om de balansherindeling uit te voeren :

1. Selecteer in de menu BESTAND en kies de optie TABELLEN.
  2. Klik vervolgens op BALANS-HERINDELING ALGEMENE REKENINGEN.
  3. Selecteer de rekening waarvoor een vervangingsrekening aangeduid dient te worden.
  4. Geef voor de interne balans aan op welke rekening het saldo (debet- en creditsaldo) van de geselecteerde rekening moet staan.
  5. Doe hetzelfde voor de officiële balans.

6. Klik op de  om uw keuze te bevestigen.

WinBooks drukt een lijst van de eventuele herindelingen op de laatste bladzijde van de balans (zowel intern als officieel) af en geeft de vervangingsrekening weer, naast de oorspronkelijke rekening.

De herindeling dient uitsluitend voor het aanpassen van de afdruk van de officiële en van de interne balans en heeft dus geen invloed op de andere lijsten, zoals de balans van de algemene rekeningen of de historieken.

Het spreekt vanzelf dat de herindeling belangrijke gevolgen kan hebben op de balanscijfers. Herindelen doet u dus niet zonder de raadgevingen van een professional uit de boekhoudsector.

De optie De heringedeelde rekeningen apart afdrukken, zorgt ervoor dat de detail van de heringedeelde rekeningen in hun nieuwe rubriek (of klasse) wordt weergegeven. Zij worden dus niet gehergroepeerd op de vervangingsrekening.