Op een bepaald moment kan het bedrijf vinden dat de werkelijke waarde van een goed groter is dan de boekwaarde. Het bedrijf voert in dit geval een herwaardering uit. Deze herwaardering beïnvloedt natuurlijk de afschrijvingsboekingen.

Hoe een herwaarderingsmeerwaarde aanmaken?

Klik in het tabblad VERRICHTINGEN van het betrokken goed op  en selecteer de optie Herwaarderingsmeerwaarde.

In de meeste gevallen is de herwaarderingsrekening nog niet gedefinieerd op het niveau van de rekeningen in de fiche van het vast actief. Klik op  om deze toe te voegen aan de fiche van het vast actief.

Deze operatie is enkel mogelijk als er nog GEEN afschrijving is gedaan voor dit actief. Anders wordt het veld met de herwaarderingsrekening grijs weergegeven in de fiche van het vast actief.

Verwijder in het tabblad 'Verrichtingen' van dit vast actief de lijnen met de reeds geboekte afschrijvingen om toegang te krijgen tot de meerwaarderekening in de fiche van dit goed. Van zodra deze in de fiche gedefinieerd is, herbereken de afschrijvingen voor dit vast actief.

Een meerwaarde is slechts toegestaan één jaar na de datum van verwerving van een onroerend goed.

Identificatie

De verschillende velden van dit onderdeel zijn ter info weergegeven en zijn niet wijzigbaar, met uitzondering van de Naam.

Herwaarderingsmeerwaarde

Vul het bedrag van de meerwaarde in.

Diverse posten

Selecteer de periode waarin de diverse verrichting van de meerwaarde geboekt zal worden, alsook de datum.

Specificeer eventueel een opmerking voor de diverse verrichting van de meerwaarde.

Vast actief

Geeft de situatie van het vast actief weer in het begin van het boekjaar, de meerwaarde die zal worden geboekt, evenals de impact ervan op het einde van het boekjaar.

De verschillende velden van dit onderdeel zijn niet wijzigbaar. Zij worden ter informatie weergegeven.

Afschrijving

Geeft de geboekte afschrijvingen weer in het begin van het boekjaar, de eventueel geboekte afschrijvingen tijdens het boekjaar, evenals de situatie op het einde van het boekjaar.

De verschillende velden van dit onderdeel zijn niet wijzigbaar. Zij worden ter informatie weergegeven.

Restwaarde

Geeft de restwaarde van de investering na boeking van de meerwaarde.

De verschillende velden van dit onderdeel zijn niet wijzigbaar. Zij worden ter informatie weergegeven.

Klik op  om uw herwaarderingsmeerwaarde te bewaren.

Bij het opslaan van een specifieke operatie, zal WinBooks on Web nagaan of alle nodige rekeningen werden aangeduid in de fiche van het goed. Tevens wordt er nagegaan of alle specifieke rekeningen wel degelijk werden gedefinieerd. Een melding verschijnt wanneer één van de rekeningen die nodig zijn voor deze operatie, niet werd ingevuld. De specifieke operatie kan niet bewaard worden zolang de ontbrekende rekening(en) niet werd(en) ingevuld.

Hoe een herwaarderingsmeerwaarde wissen?

Selecteer de herwaarderingsmeerwaarde van het goed in het scherm van het tabblad Verrichtingen en klik op  om deze verrichting te wissen.