« Previous Version 10 Next »

Algemene documentopties

ParameterBeschrijving
Beheer van verzendingen (E)

Deze module laat toe:

• alle niet-verzonden leveringsbonnen te selecteren
  • het gewicht en het aantal kartons toe te voegen per leveringsbon
  • het type verzending te kiezen (post, transporteur of ophaling door klant)
  • etiketten af te drukken en een routebeschrijving per verzender
Wijzigen/wissen gekoppelde documentenActiveer deze optie om een gekoppeld document toch te kunnen bewerken/wissen, met name een document dat een ander document heeft voortgebracht. Bijvoorbeeld een bestelling die aanleiding gegeven heeft tot een levering of een levering die aanleiding gegeven heeft tot een factuur.
Geïmporteerde documenten (uit ander softwarepakket)

Alvorens gegevens uit Cubic te recupereren moet deze optie aangevinkt worden. Hierdoor wordt een logisch veld toegevoegd in de documenthoofding om aan te geven of het document geïmporteerd is of door Logistics is aangemaakt.

Om de backorders niet corrupt te maken, kunnen verzendingsnota's (geïmporteerd uit Cubic) niet gewijzigd worden.

Notitie klant tonen
Activeer deze optie opdat de opmerking ingevoerd in het tabblad Notitie van de derdenfiche getoond wordt bij het invoeren van een document voor de betrokken derde. Via de knop 'Wijzigen' kan u bovendien aangeven of deze aantekening wijzigbaar is vanuit een document en of deze ook getoond moet worden als ze leeg is.
De XML export en import gebruikenZie Import Export XML
Voorstellen om de back-orders van een nieuwe bestelling te importerenIndien een klant een openstaande (of deels geleverde) bestelling heeft en hij een nieuwe bestelling plaatst, kunnen zijn back-orders overgenomen worden in de nieuwe bestelling en de oude bestelling gesaldeerd worden.
Een notitie in HTML formaat gebruikenDe notities (van beschrijving van artikelen en van documentheaders) kunnen in HTML formaat opgeslaan worden om een geavanceerde tekstopmaak te krijgen in de notities.

Begin van de pagina

Opties met betrekking tot de hoofding van de documenten

ParameterBeschrijving
Werken met statuten

Om de evolutie van een document te volgen kan u een statutensysteem toevoegen. De statuten laten u met name toe uw documenten te filteren om enkel die te behandelen met een specifieke status (enkel leveringsbonnen te factureren of enkel de bestellingen met status deels geleverd bijvoorbeeld).

Via de knop Wijzigen kan u verhinderen dat documenten met een gedefinieerde status verwijderd worden.

Voorbeeld van statussen voor documenten van het type "Klantenbestelbon":

• OP - open
  • PL - deels geleverd (partially delivered)
  • CL - gesaldeerd (closed)

Een minimum aantal statussen worden door Logistics aangemaakt en beheerd (standaard statussen). U kan evenwel hun codering zelf kiezen. Voor elke type document kan u zoveel statussen toevoegen als gewenst en hun chronologie vastleggen.
Het beheer van statussen per documenttype gebeurt via het menu Dossier > Instellingen > Statussen in het scherm Statuten van documenten. Via de knop 'Verkrijgen' worden de standaard statuten voor alle documenttypes verkregen. Deze statuten
De twee letters die de status identificeren (code) zijn afgeleid van de Engelstalige terminologie (OP: Open, PD: partially delivered, CL: Closed, TI: To Invoice, ...).
Analytische codes in de documentenNet zoals voor artikelen en derden, kunnen documenthoofdingen tot 5 analytische codes bevatten. Aan deze velden kunnen standaardwaarden toegekend worden uit de derdenfiche.
Beheer van de dossiersZie Velden van het dossier in Dagboeken instellen
Beheer van een globale korting in de hoofding van het documentIndien u een dossier uit Cubic recupereert waarin globale kortingen gebruikt worden, moet dit aangevinkt worden voor het importeren. Nadien kan deze parameter desgewenst weer uitgeschakeld worden. De globale korting kan ingevoerd worden in de hoofding van het document. Bij het bewaren van het document, zal Logistics de globale korting berekenen en een regel onderaan het document toevoegen die deze globale korting in mindering brengt. Voor deze regel wordt een speciale (parametreerbare) artikelreferentie gebruikt.
Werken met opeisbaarheidsdatum BTWZie rubriek Datum opeisbaarheid van de BTW in het overzicht van de nieuwigheden van Logistics versie 6.0
Het opslaan van een gestructureerde communicatie (OGM) in de hoofding van documenten (6.2)
De OGM wordt dan opgeslagen in de hoofding van het document en verzonden naar de boekhouding. Zie OGM in documenten

Begin van de pagina

Opties met betrekking tot de documentregels

Parameter

Beschrijving

Analytische codes in de documentregelsIn de detaillijnen van documenten kunnen tot 10 analytische kolommen toegevoegd worden. Aan deze kolommen kunnen standaardwaarden toegekend worden uit de derdenfiche of de artikelfiche.

Beheer van niveaus in de documentregels

Zie Module Productiebeheer.

Commissiepercentage per documentregelHiermee kan een commissie (percentage) ingevoerd worden op elke documentregel. Deze informatie kan gebruikt worden in parametreerbare rapporten van documenten.
Leveringsdatum per documentlijn

Op een bestelling wordt de leveringsdatum normaal gezien ingevoerd in de hoofding (tabblad 'Levering').

Indien men partiële leveringen wil verrichten op verschillende data, moet deze parameter geactiveerd worden.

Het totaal BTW excl. van elke documentregel tonenVoegt een kolom toe die het totaal excl. BTW toont, dit is dus hoeveelheid * eenheidsprijs * (1 – % korting / 100).
Totaal aantal in B.O. tonen per documentregel

Er wordt aangeraden deze optie aan te vinken indien u bestellingen moet beheren. Zie Module Bestellingenbeheer.

Het totaal BTW incl. van elke documentregel tonen

Voegt een kolom toe die het totaal incl. BTW toont, dit is dus hoeveelheid * eenheidsprijs * (1 – % korting / 100) * (1 + koers btw / 100).

Voeg een kolom toe om naar een nieuwe regel te gaanHiermee wordt een kolom toegevoegd met als titel '*'. In het invoerscherm voor documenten kan u deze kolom verplaatsen en net achter het veld zetten waarna u naar de volgende regel wil gaan. Zodra u met ENTER of de TAB-toets in deze kolom terecht komt, gaat u naar de volgende regel. De positie van deze kolom wordt per dagboek opgeslagen.
De aankoopprijs van de artikelen tonen bij het invoeren van een documentDe gebruiker moet bovendien over de rechten beschikken om aankoopprijzen te lezen.
Kijk na of de geleverde hoeveelheid overeenkomt met de bestelde hoeveelheidIndien aangevinkt kan men in reeds (partieel) geleverde bestellingen geen hoeveelheden invoeren die minder zijn dan de geleverde hoeveelheid. Op dezelfde manier kan men in een leveringsbon die gekoppeld is aan een bestelling geen hoeveelheden invoeren die groter zijn dan de bestelde hoeveelheid.
Berekening van de marge in de documenten van klantenlevering

Met deze optie kunt u de marge opslaan in de documentregels (in het veld docdet.costamount).

Deze berekening van de marge gebeurt alleen in de dagboeken die de voorraad wijzigen (met een standaard magazijn), omdat het op het moment van levering is dat de goederen hun aankoopprijs moeten worden geëvalueerd, omdat deze laatste wellicht in de tussentijd kan gewijzigd zijn (sinds de offerte).

Deze margeberekening kan worden gebruikt in het rapport Jaarlijkse omzet / Marge (via het menu Afdrukken> Documenten) door de Marge-waarde te kiezen in het veld Type. Als deze optie niet is aangevinkt, neemt Logistics niet langer de aankoopwaarde van het artikel op het moment van de verkoop (dwz de waarde die is opgeslagen in het veld docdet.costamount), maar moet Logistics de aankoopwaarde opnieuw evalueren op het moment dat het rapport wordt uitgevoerd.

Waarschuwing indien de prijs lager is dan de kostprijs

Indien de vermelding van de kostprijs in de artikelfiche in het tabblad Artikel van de algemene parameters (Voorraadwaarde tonen) ingesteld is, zal dit de kostprijs zijn volgens de valorisatiemethode van de voorraad. Dit wordt ingesteld in de algemene parameters of bij de artikelen (FIFO, GGA, aankoopprijs, ...).

Begin van de pagina

Opzoeking

Parameter

Beschrijving

Parametreerbare opzoeking documenten

De standaard opzoekmogelijkheden van het nieuwe documentenscherm wordt vervangen door een parametreerbare manier van opzoeken.

De gebruikte criteria kunnen per gebruiker onthouden worden.

De laatste zoekcriteria voor de artikels memoriseren

Wanneer het zoekscherm voor artikelen opgeroepen wordt (door een liggend streepje te typen in de artikelreferentie) zal Logistics zich in hetzelfde veld openen als bij de vorige opzoeking. Als deze optie niet aangevinkt is zal Logistics voorstellen om op artikelcode te zoeken (referentie).

Meervoudige artikelselectie per dagboek in de documenten

Met deze optie kunt u meerdere items tegelijk in het documentscherm selecteren. Wanneer deze optie is ingeschakeld in de algemene instellingen, moet in de dagboekinstellingen de optie Meervoudige artikelelectie (tabblad Opties) worden ingeschakeld voor elk dagboek waar deze functie gewenst is. De optie op dagboekniveau is alleen beschikbaar voor klantdagboeken (CP), verkooporders (CO) en leveranciersorders (SO).

In het documentscherm is in het artikelzoekscherm een nieuwe kolom Qty toegevoegd, waarmee u het aantal meerdere items dat tegelijkertijd aan het document moet worden toegevoegd, kunt opgeven.

De kolom Aantal is mogelijk niet zichtbaar in het artikelzoekscherm als er eerder een aangepaste weergave is gedefinieerd. In dit geval moet de weergave worden gereset door met de rechtermuisknop op de rasterkop te klikken.

Autoriser l'injection de l'historique pour tous les types de documents

Begin van de pagina

Gestructureerde communicatie opslaan in het OGM-header veld van documenten (vanaf versie 6.2)

Indien geactiveerd, wordt deze OGM naar de boekhouding gestuurd.

De activering gebeurt in de algemene instellingen.

Als u deze optie in de boekhoudkoppeling aanvinkt, wordt deze OGM naar de boekhouding overgedragen.

Bij het opslaan van het document wordt de gestructureerde communicatie toegevoegd in de hoofding.

In het geval van een inkoopfactuur vindt de automatische generatie niet plaats. De eindgebruiker zal zelf de OGM van de leverancier moeten invoeren.

Begin van de pagina