« Previous Version 6 Next »

Bij het aanmaken van een nieuw dossier worden de parametreerbare lay-outs automatisch geïnstalleerd, maar enkel de aanmaningslay-outs zijn direct toegankelijk. Voor de lay-outs van parametreerbare overzichten van basisgegevens en van facturen kan u ofwel een nieuwe lay-out aanmaken ofwel één of meerdere bestaande lay-outs overnemen.

Zodra u een standaard layout ingelezen hebt, kunt u deze aanpassen naargelang uw noden.

1. Klik op de menu DOSSIER
  2. Klik op de optie PARAMETERS en vervolgens op LAY-OUT AANMANINGEN

3. Klik op de gekozen layout naargelang de verzendingswijze (papier of e-mail)

De lay-out

Het lay-outscherm bestaat uit drie delen :

• De knoppenbalk handelingen op de velden en op de lay-out in het algemeen.
  • Selectie van de velden die op het overzicht moeten staan.(kop,voettekst en hoofdgedeelte)
  • Het document
    • Het wijzigbare gedeelte – op witte achtergrond – is bedoeld voor tekst of grafieken en wordt over het algemeen gebruikt voor de hoofding en de voetnota.
    • Het wijzigbare gedeelte – op gele achtergrond – is bedoeld voor velden en heeft een herhalend karakter. Dit gedeelte komt overeen met een record (de gegevens van een boeking bv.). Het wijzigbare gedeelte wordt van het niet-wijzigbare gedeelte gescheiden door een rode lijn. In het niet-wijzigbare gedeelte zullen de waarden de velden vervangen bij het genereren van het overzicht.

Om de ruimte op gele achtergrond te vergroten of te verkleinen : klik op het icoon om de selectiemodus te activeren en wijs de rode lijn aan. Zodra de cursor een kruis wordt, houd de rechtermuisknop ingedrukt en sleep de rode lijn naar beneden of naar boven om de ruimte die u voor een regel of een record reserveert te vergroten resp. te verkleinen.

De kop en voettekst van het document

1. Maak de kop/voettekst van het document aan door in de knoppenbalk te klikken op :

om een tekstveld aan te maken.
om een grafiek in te voegen.
om een lijn in te voegen.
Nadat u het gepaste icoon geselecteerd hebt, plaats de cursor in het gedeelte op witte achtergrond waar u een tekstveld wil aanmaken, een grafiek of een lijn wil invoegen.

1. Selecteer in VELDEN KOP/VOETTEKST DOCUMENT één voor één de velden die deel moeten uitmaken van de kop of de voetnota :
    Selecteer het gepaste veld in de afrollijst.
    Klik op het icoon

Klik in het gedeelte op witte achtergrond op de plaats waar u het veld wil invoegen.

1. Verbeter eventueel de presentatie van de lay-out d.m.v. volgende iconen in de knoppenbalk :

om een rechthoek met randen rond het veld aan te maken.
om een rechthoek zonder rand en op grijze achtergrond rond het veld aan te maken.
om een rechthoek op zwarte achtergrond aan te maken.
om de geselecteerde velden horizontaal uit te lijnen.
om de geselecteerde velden verticaal uit te lijnen.

Centraal deel van het document.

1. Selecteer in VELDEN CENTRALE DEEL DOCUMENT één voor één de velden die per verrichting opgenomen moeten worden :
    Selecteer het gepaste veld in de afrollijst.
    Klik op het icoon

Klik in het gedeelte op gele achtergrond net onder de rode lijn op de plaats waar u het veld wil invoegen.

1. Verbeter eventueel de presentatie van de lay-out d.m.v. volgende iconen in de knoppenbalk :

om een rechthoek met randen rond het veld aan te maken.
om een rechthoek zonder rand en op grijze achtergrond rond het veld aan te maken.
om een rechthoek op zwarte achtergrond aan te maken.
om de geselecteerde velden horizontaal uit te lijnen.
om de geselecteerde velden verticaal uit te lijnen.

Objecteigenschappen

U kan bovendien de eigenschappen van een geselecteerd veld wijzigen door op de rechtermuisknop te klikken en door de optie
EIGENSCHAPPEN OBJECT te klikken :

• het geselecteerde veld is een tekstveld : om het lettertype, de lettergrootte, de letterstijl, de kleur en de tekst zelf te wijzigen.
  • het geselecteerde veld is een lijn of een rechthoek met randen : om de dikte en de kleur van de lijn of van de rand te wijzigen.
  • het geselecteerde veld is een rechthoek zonder randen of op zwarte achtergrond : om de kleur van de achtergrond te wijzigen.

Indien u een rechthoek op gekleurde achtergrond met tekst erin wil aanmaken, maak eerst de rechthoek aan, maak vervolgens het tekstveld aan en wijzig tenslotte de kleur van de tekst.

In het bijzondere geval van de aanmaningen geeft de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN die u door op de rechtermuisknop te klikken in het bovenste en/of onderste gedeelte van de lay-out, kan activeren toegang tot de tekst die in dit gedeelte moet staan. D.m.v. een afrollijst kan u het aanmaningsniveau selecteren waarvan u de tekst wil bekijken/wijzigen. Net zoals voor een memo kan u de tekst verrijken : het lettertype/de lettergrootte wijzigen, een woord onderstrepen/in een andere kleur zetten/centreren, ... U kan ook variabelen invoegen : datum van vandaag (systeemdatum) of beheersdatum (de datum waarmee rekening dient gehouden te worden voor de berekening van het vervallen bedrag).

Afdrukeigenschappen

Tevens kan u de afdruk eigenschappen van een geselecteerd veld wijzigen door op de rechtermuisknop te klikken en door de optie EIGENSCHAPPEN AFDRUK te klikken;
Zo kan u kiezen waar een veld al dan niet moet staan :

• Op alle pagina's
  • Enkel op de eerste pagina
  • Enkel op de laatste pagina
  • Alle pagina's behalve de eerste
  • Alle pagina's behalve de laatste
  • Alle pagina's behalve de eerste en de laatste

Bekijk eventueel het overzicht op het scherm door op het icoon te klikken.
Bewaar vervolgens de lay-out door op het icoon te klikken.
#Bovenaan de pagina