Bij het aanmaken of wijzigen van een parametreerbare lay-out beschikt u over verschillende iconen om diverse handelingen op de velden van de lay-out uit te voeren:

Een nieuwe of een gewijzigde lay-out bewaren.

De selectiemodus activeren: klik op dit icoon en klik vervolgens op een veld om het te selecteren en het dan te verplaatsen, te verwijderen of zijn eigenschappen te wijzigen, ...

Nadat u een veld geselecteerd hebt, kunt u andere velden selecteren door tegelijk de toetsen SHIFT en ALT ingedrukt te houden. Op die manier kunt u bijvoorbeeld meerdere velden uitlijnen.

Laat toe een gedigitaliseerd document op de achtergrond te laden (een document dat het papier met briefhoofd bevat of het papier voor bijvoorbeeld het opmaken van presentatierapporten). Geef of zoek vervolgens de directory en de naam van het te laden document.

Enkel documenten gescand op 100 dpi kunnen worden gebruikt.

De achtergrond tonen of verbergen (indien er één is).

De lijnmodus activeren: klik vervolgens in het wijzigbare gedeelte van het document, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de muis op de gewenste lengte. Laat de muisknop los: de lijn wordt getrokken. U kunt die selecteren en eventueel verplaatsen, verkorten/verlengen door op één van de selectiepunten te klikken en door vervolgens de muis in de gewenste richting te slepen, de dikte en de kleur wijzigen d.m.v. de rechtermuisknop en van de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN.

Een rechthoek met randen tekenen: klik vervolgens in het wijzigbare gedeelte van het document, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de muis in de gewenste richting. Laat de muisknop los: de rechthoek is getekend. U kunt die nu selecteren en eventueel verplaatsen, vergroten of verkleinen door op één van de selectiepunten te klikken – terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt – en door de muis in de gewenste richting te slepen. U kunt de dikte of de kleur van de rand wijzigen d.m.v. de rechtermuisknop en van de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN.
Hiermee kunt u bijvoorbeeld een kader rond een veld tekenen.

Een volle rechthoek tekenen. De werkwijze is dezelfde als die voor rechthoeken met randen. Het enige verschil is dat de rechthoek een zwarte achtergrond heeft. U kunt de kleur van de achtergrond wijzigen d.m.v. de rechtermuisknop en van de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN. Indien u een tekstveld in de rechthoek wil plaatsen, wijzig dan eerst de kleur van de tekst of u zal deze niet zien.

Een rechthoek zonder randen tekenen. De werkwijze is dezelfde als voor rechthoeken met randen. Het enige verschil is dat de rechthoek een grijze achtergrond heeft. U kunt de kleur van de achtergrond wijzigen d.m.v. de rechtermuisknop en van de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN.

De tekstmodus activeren: klik vervolgens in het wijzigbare gedeelte van het document, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de muis in de gewenste richting. Laat de muisknop los: het tekstveld is afgebakend. De cursor staat binnen het veld. U kunt nu de tekst typen. Zodra u buiten het veld klikt, is de tekstmodus gedeactiveerd. Om de tekst, het lettertype, de lettergrootte, ... te wijzigen, klik op het veld. Als u de selectiepunten ziet, klik op de rechtermuisknop om het afrolmenu te tonen. Klik vervolgens op de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN.

Een grafiekbestand invoegen: selecteer de directory en de bestandsnaam en klik op OPEN. Klik op OK en vervolgens in het wijzigbare gedeelte van het document: de grafiek wordt getoond. U kunt die selecteren en verplaatsen, vergroten, ... U kunt de oriëntatie ervan wijzigen d.m.v. de rechtermuisknop en van de optie OBJECTEIGENSCHAPPEN.

Het (de) geselecteerde veld(en) verwijderen.

Alle velden selecteren.

De geselecteerde velden horizontaal uitlijnen (alle kolomtitels bijvoorbeeld).

De geselecteerde velden verticaal uitlijnen (een kolomtitel en het veld in deze kolom bijvoorbeeld).

Inzoomen.

Uitzoomen (om bijvoorbeeld alle velden te zien).

Voor een weergave van 100% = werkelijke grootte tonen.

De lay-out bekijken: afdrukken op het scherm van de lay-out zoals die op papier zal worden afgedrukt.