Deze optie laat toe om de aan de vaste activum gekoppelde rekeningen te wijzigen tijdens diens levensduur. Bv een wagen op het einde van een leasing of bij het boeken op een verkeerde rekening bij het aanmaken van de fiche.

Selecteer de menu VASTE ACTIVA van de WinBooks hoofdmenu, klik op de optie SPECIFIEKE BEWERKINGEN en selecteer vervolgens de optie TRANSFER VAN VASTE ACTIVA.

Een mogelijkheid wordt u aangeboden :

Nieuw transfer van vaste activa

• Selecteer het vaste activum waarvoor er een transfer dient geboekt te worden, door de referentie van het goed aan te duiden. De gegevens m.b.t. dit goed o.a. zijn omschrijving, de restwaarde, de begindatum van afschrijving,... alsook de reeds bepaalde investeringsrekening worden getoond.
  • Vervolledig de nieuwe rekeningen (investering, afschrijving, herwaarderingsrekening, dotatierekening)
  • Vervolledig vervolgens de gegevens van de DP : de Periode, de Datum, en eventueel een Commentaar in. De dagboekcode (DPAFSC) alsook het boekstuknummer worden automatisch ingevuld door WinBooks en kunnen niet gewijzigd worden.
  • Klik op  om de overeenkomende diverse posten te genereren en de historiek van het goed bij te werken.

Bij het opslaan van een specifieke bewerking, zal WinBooks nagaan of alle nodige rekeningen werden aangeduid in de fiche van het goed. Tevens wordt er nagegaan of alle centraliserende rekeningen wel degelijk werden bepaald. Een melding verschijnt wanneer een van de rekeningen die nodig zijn voor deze bewerking niet werd ingevuld. In dit laatste geval zal de bewerking niet uitgevoerd worden.

Uiteraard staan de nieuwe rekeningen voortaan aangeduid in de fiche van de vaste activum.

Bij het printen van het overzicht van de vaste activa, zal de algemene rekening die tijdens de geselecteerde eindperiode in gebruik is, afgedrukt worden.

Tevoren geboekte afschrijvingen kunnen niet meer gewist worden na een transfer.