Om als vast activum beschouwd te worden en opdat afschrijvingen eventueel berekend zouden worden, dient elke investering als dusdanig gedefinieerd te worden. Hiervoor dient u de basisfiche van de investering in te vullen. Op deze fiche vindt u de belangrijkste eigenschappen van een investering.

Afhankelijk van de gekozen instelling wordt de basisfiche m.b.t. een investering ofwel tijdens het boeken van aankopen - voor zover de aankopen op een investeringsrekening geboekt worden - ofwel onafhankelijk, achteraf geopend.

Wat de gekozen instelling ook is, u kan de basisfiche van een vast activum op ieder ogenblik op het scherm oproepen.

Om de fiche van een vast activum op het scherm op te roepen :

Open het bestand van de investeringen door op het icoontje  te klikken of door vervolgens de menu VASTE ACTIVA en de optie INVESTERINGEN te selecteren.

1. U krijgt dan de reeds gedefinieerde investeringen met hun eigenschappen onder LIJSTVORM te zien.
  2. Om een nieuwe investering te definiëren, klik op
  3. U kan een reeds bestaande investering selecteren door op de overeenkomende regel te klikken. Klik vervolgens op het tabblad FICHE.
  4. Vul de kenmerken van het goed in in de verschillende velden van de basisfiche in. De standaard voorgestelde waarden kunnen eventueel gewijzigd worden in de INSTELLINGEN.
  5. Klik op  om de wijzigingen te registreren.

De rubriek Identificatie

Hieronder vindt u de gebruikelijke identificatiegegevens van de investering.

Ref.

Dit nummer dient om het goed te identificeren zonder dubbelzinnigheid. U voert een unieke referentie in. Eens het nummer toegekend werd, kan het niet meer gewijzigd worden. Deze referentie dient om de investering op te zoeken en als standaard sorteersleutel bij het tonen van de lijst met de investeringen.

Indien u het keuzevakje 'Numerieke referentie met automatisce incrementatie' in de instellingen hebt aangekruist, zal het programma bij het aanmaken van een nieuwe fiche automatisch de referentie toekennen. Deze bestaat uit het vorig nummer plus één.

Memo

Klik op  om een memo m.b.t. deze investering in te voeren.

Blokkeren

Klik op  om deze investering te blokkeren. Geblokkeerde investeringen worden niet afgeschreven (vast activum in afwachting van een specifieke aangepaste behandeling). Klik opnieuw op dit icoon om de investering te ontgrendelen.

Slapend

Klik op  om deze investering inactief te maken. Het icoontje verandert . Zo kan de gebruiker zien of een investering al dan niet actief is. Indien een investering niet actief is, verschijnt hij niet meer standaard in de lijsten. Deze functie laat toe om de lijst te beperken tot  de op te volgen investeringen.

Hoofdinvestering

Kruis dit vakje aan indien het om een hoofdinvestering gaat.

Verkocht (Overgedragen)

Het icoontje  verschijnt wanneer een goed helemaal overgedragen is.

Categorie

Voer hier een investeringscategorie in of klik op  om de lijst van bestaande investeringscategorieën te raadplegen, nieuwe categorieën aan te maken of de bestaande categorieën te wijzigen. Deze categorieën kunnen m.n. bij het genereren van lijsten gebruikt worden. U kan categorieën definiëren volgens de locatie of het project waarmee het goed gekoppeld is bv.

Omschrijving

Voer een verklarende omschrijving in om een duidelijkere beschrijving van de investering te geven.

Alternatieve omschrijving

Voer indien nodig een extra omschrijving in; bv de omschrijving van het vaste activum in een andere taal.

Gelinkt aan hoofd va

Voer de referentie van de hoofdactiva waaraan dit goed gekoppeld is.

De rubriek Aanschaffing

Indien u voor Automatisch bij het invoeren van een aankoop gekozen hebt in de instellingen, worden de gegevens m.b.t. de aanschaffing automatisch gerecupereerd.
Daarentegen indien u voor Invoeren van de fiche achteraf gekozen hebt in de instellingen, dient u de volgende gegevens  zelf in te voeren.

Leverancier

Voer indien nodig de referentie van de leverancier in.

Dagboek

Voer de referentie van het aankoopdagboek in.

Doc

Voer de eigenschappen van het aankoopdocument in.

Indien het detail van de aankoop niet in de boekhouding opgeslagen is (in het verleden gemaakte aankoop, ...), klik onmiddellijk in het veld datum en laat de velden leverancier, dagboek en doc leeg.

Datum

Voer de aanschaffingsdatum in.

Bedrag

Voer het af te schrijven bedrag in.

De rubriek Afschrijving

Begindatum

De begindatum van de afschrijving dient altijd gelijk aan of later dan de aanschaffingsdatum te zijn. Standaard wordt de aanschaffingsdatum overgenomen.
Indien de ingevoerde datum tot een vroeger boekjaar behoort, stelt WinBooks voor een fiche m.b.t. de overname in te vullen om de reeds afgeschreven bedragen, de eventuele meerwaarde en de afschrijving op de meerwaarde op te slaan.

Frequentie

U dient te kiezen tussen jaarlijks, driemaandelijks of maandelijks. WinBooks verwerkt de afschrijvingen door de overeenkomende diverse posten in een specifiek dagboek (DPAFSC) te genereren. Dit wordt op aanvraag uitgevoerd, d.m.v. de optie Berekening van de afschrijvingen. De keuze van de frequentie bepaalt het maximum aantal diverse posten die gegenereerd kunnen worden.

Hoewel u jaarlijks dient een diverse afschrijvingspost voor ieder investeringsgoed te genereren (jaarlijkse frequentie), kunt u voor uw eigen behoeften echter voor een maandelijkse of driemaandelijkse frequentie kiezen.

Belangrijk :

• Zodra de afschrijving van een goed begonnen is, kunt u de frequentie voor dit goed niet meer wijzigen.
  • Kies voor een maandelijkse frequentie om een zoveel mogelijke soepelheid te hebben. U kunt voor een maandelijkse frequentie kiezen en niettemin maar één diverse afschrijvingspost genereren door maar één keer de afschrijvingen te laten berekenen. De periodes dienen in dit geval met de begin- en einddatum van het boekjaar overeen te stemmen.
Wijze:

U dient te kiezen tussen lineair, degressief of versneld.  Selecteer de gepaste afschrijvingswijze.

Jaartarief en duur

Voer het jaarlijkse afschrijvingstarief of de duur (aantal jaren) in waarmee rekening dient gehouden te worden.

Volledige annuïteit of prorata

Kruis het vak Volledige annuïteit aan om het jaarlijks afschrijfbare bedrag in zijn geheel af te schrijven vanaf het eerste jaar. Kruis het vak Prorata aan om met de aanschaffingsdag rekening te houden en maar een deel van het afschrijfbare bedrag het eerste jaar af te schrijven.

Voorbeeld :
Een investering van 4.800 euro dient lineair op 4 jaren afgeschreven te worden. Het jaarlijks af te schrijven bedrag is van 1.200 euro. Het goed werd op 1 oktober aangekocht. Het boekjaar loopt van januari tot december.
Indien u voor Volledige annuïteit kiest, zal WinBooks vanaf het eerste jaar rekening houden met het totaal afschrijfbare bedrag, dit is 1.200 euro. De afschrijving zal in oktober beginnen.
Indien u voor Prorata kiest, zal WinBooks rekening houden met een deel van het afschrijfbare bedrag, naar verhouding van de resterende dagen, dit is 302 euro (1.200 x 92 / 365).

Eerste jaar : af te schrijven bedrag = 302 euro (prorata van de betrokken dagen)
Tweede jaar : af te schrijven bedrag = 1.200 euro
Derde jaar : af te schrijven bedrag = 1.200 euro
Vierde jaar : af te schrijven bedrag = 1.200 euro
Vijfde jaar : af te schrijven bedrag = 898 euro (saldo).

Afschrijfbaar

Deactiveer dit vak voor niet afschrijfbare investeringen (een stuk grond bv.). Het goed zal in het overzicht van de vaste activa opgenomen worden omdat een fiche aangemaakt werd.

De rubriek Boekhouding

Hieronder vindt u de rekeningen die voor de verrichtingen op vaste activa gebruikt zullen worden.

Vaste Activa

Dit is de rekening waarop de aankoop van het goed geboekt wordt (2xxxx).

Afschrijving

Dit is de overeenkomende afschrijvingsrekening (2xxx9).

Herwaarderingsmeerwaarde

Dit is de overeenkomende herwaarderingsmeerwaarderekening (2xxx8).

Dotatie

Dit is de dotatierekening (kostenrekening) waarop geboekt wordt (63).

Restwaarde

Dit is de restwaarde die door WinBooks berekend werd op basis van de ingevoerde gegevens.

De vooringestelde velden

De velden die hieronder beschreven zijn, dienen eerst in de instellingen van de bestanden toegevoegd te worden. Zie hoofdstuk : een veld toevoegen .

Indien deze instelbare velden werden toegevoegd in het bestand, zullen ze zichtbaar zijn in het tabblad Zone onderaan de fiche van de investering.

Code 276U

Indien u een aanvraag voor investeringaftrek  wenst in te dienen, moet u dit veld activeren. Voer de code 275U (ondernemingen) of 276U (natuurlijke persoon) in die overeenstemt enerzijds met de categorie van het goed dat zal opgenomen worden in de lijst voor investeringaftrek.

Aanslagjaar

Dit veld is gekoppeld aan het veld Code 276U. Voer het aanslagjaar waarin het goed werd aangekocht in.

De analytische rekeningen

Indien u de analytische module hebt geïnstalleerd, kunt u voor ieder goed de overeenstemmende analytische indeling bepalen in zijn identificatiefiche. Bijgevolg zal er bij het aanmaken van de diverse post aangaande de afschrijving van het goed eveneens een boeking op de gekoppelde analytische rekeningen aangemaakt worden. Merk op dat de analytische rekeningen die in de fiche zijn aangeduid  voorrang krijgen op de eventueel aan de algemene rekeningen gekoppelde analytische rekeningen.

De handelingen

• Naast de knopen   en  die reeds werden uitgelegd, kunt u uiteraard een fiche wissen . Tevens kunt u de fiche verlaten zonder deze te bewaren dankzij .
  • De knop  is enkel beschikbaar indien de voorwaarden om de overnametabel in te vullen, vervolledigd zijn.
  • De knop  is enkel beschikbaar indien er noch een afschrijving noch een overname voor dit goed werd geboekt. Deze knop laat toe om rekeningen en de gegevens van de rubriek afschrijving te wijzigen.
  • De knop  laat toe de gegevens van een vast actief te kopiëren voor zover deze nog niet is afgeschreven in WinBooks.

Zeer handig wanneer men gelijktijdig meerdere identieke vaste activa aankoopt (voorbeeld: een factuur met 6 PC's).