Voor het aanmaken van een FAIA-bestand, kan u best uw dossier reorganiseren en een boekhoudtest doen, zodat u zeker bent dat er geen onvermijdelijke fout optreedt.

Zorg er ook voor dat geen enkele andere gebruiker of programma verbonden is aan het dossier dat u wenst te behandelen en dat uw WinBooks versie ten minste een versie 6 is.

Het programma om een FAIA-bestand aan te maken is een aanvullend programma, onafhankelijk van WinBooks te installeren. Deze module is beschikbaar op de download pagina van onze website (Accounting componenten).

• Gezien het feit dat het boekhoudplan in uw dossier voor 100 % moet overeenstemmen met het PCN (Plan Comptable Normalisé), dient u voortaan voor de 'niet officiële' rekeningen, de algemene rekening waarmee het overeenkomt te vermelden.
    • Voorbeeld: indien u de rekening 18810010 heeft aangemaakt, moet u deze verbinden met de rekening 18810000.
    • Hiervoor moet u op voorhand het veld Verwijzing PCN (REFPCN) in het bestand van het boekhoudplan activeren. Dossier/Parameters/Bestanden/ Tabblad Boekhoudplan (Deze optie is gereserveerd voor Luxemburgse bestanden)
    • Vul vervolgens de rekeningen aan waar het nodig is.
    • Indien dit niet automatisch is gebeurd, dan moet u de volgende rekeningen die gebruikt worden voor de centralisatieberekeningen van WinBooks aanmaken :
      • RESULTAT PROVISOIRE REPORTE (14199999) : Verwijzing PCN = 14100000
      • COMPTE INTERNE DE CALCUL (49999999)  : Verwijzing PCN = 48400000 .
      • 42161110 - 42161120 - 42161130  : Verwijzing PCN = 42161100
        46141810 - 46141820 - 46141830  : Verwijzing PCN = 46141800
        65610000  : Verwijzing PCN = 65600000
        65810000 - 65820000 - 65830000  : Verwijzing PCN = 65800000
        75610000  : Verwijzing PCN = 75600000
        75810000  : Verwijzing PCN = 75800000
    • Een controlelijst van de rekeningen die problemen zouden kunnen veroorzaken wordt getoond bij het begin van de generatie van het FAIA-bestand.

Om een FAIA-bestand aan te maken

1. Klik op het FAIA icoon.
  2. Vul Login en Password in (deze zijn dezelfde als de naam en het wachtwoord om een dossier in WinBooks te openen).
  3. Selecteer uw Dossier.
  4. Geef aan of het FAIA-bestand moet gebaseerd zijn op het kalenderjaar of het fiscale boekjaar, evenals het nummer van het betrokken boekjaar.
  5. Het country format moet niet gewijzigd worden omdat op dit moment enkel het formaat LU (Luxembourg) beschikbaar is.
  6. Selecteer vervolgens de directory waarin het FAIA-bestand moet worden aangemaakt.
  7. Klik op Start.
  8. Op het einde van het aanmaken van het bestand, zal u een bevestigingsboodschap krijgen.

Technische opmerking : De informatie met betrekking tot de elementen "GLPostingDate" en "SystemEntryDate" van het FAIA-bestand zijn niet beschikbaar in de boekhoudsoftware. Er is met de Administratie overeengekomen dat deze bakens zouden ingevuld zijn met dezelfde datum als de "TransactionDate".