De bankgegevens kunnen op verschillende manieren worden beheerd.

1. De toegang tot de bankgegevens van de leveranciers/klanten in hun identificatiefiche ontzeggen, alsook het voorstel van de leveranciersoverschrijvingen/andere begunstigden.
    • Selecteer in de menu DOSSIER, de optie GEBRUIKERS/BEDRIJVEN.
    • Selecteer in de lijst van de reeds aangemaakte gebruikers, diegene waarvoor u de rechten wilt beperken. Voeg indien nodig een nieuwe gebruiker toe.
    • Klik op  om de status van de geselecteerde gebruiker te wijzigen.
    • Vink in het midden van het nieuwe scherm, met betrekking tot de toegangsrechten, het vakje Alle toegangsrechten voor dit dossier, behalve
    • Selecteer in de afrollijst Bankgegevens van klanten wijzigen / Bankgegevens van leveranciers wijzigen en vink het vakje ervoor aan om de betrokken beperking op te leggen.

• Klik op  om de wijzigingen te bewaren.
    • Klik op NO om de wijzigingen van de toegangsrechten voor deze gebruiker toe te passen in al de andere dossiers.
    • Sluit het scherm en ga naar de algemene menu.
    • Vanaf dit moment:
      • zal de gebruiker de bankgegevens in de identificatiefiches van de klant/en of leverancier niet meer kunnen wijzigen;
      • zal de gebruiker geen fiche 'Andere begunstigde' kunnen aanmaken of wijzigen;
      • zal de gebruiker de bankgegevens van de leveranciers in het betalingsvoorstel van de leveranciers niet meer kunnen wijzigen. Indien er voor een leverancier meerdere rekeningen gedefinieerd werden, zal de gebruiker een van deze rekeningen uit deze lijst kunnen selecteren.

2. Waarschuwing per e-mail van elke wijziging van de bankgegevens.

Wanneer u over de Veiligheidsmodule en de module Bankverbinding beschikt, kunt u in de menu naar DOSSIER - PARAMETERS - VEILIGHEID gaan (enkel als SYSTEM user).

• Vul uw e-mailadres in en klik op .
    • Selecteer vervolgens onder DOSSIER, de optie GEBRUIKERS/BEDRIJVEN.
    • Selecteer in de lijst van de reeds aangemaakte gebruikers, diegene waarvoor u aangebrachte wijzigingen aan de bankrekeningen wenst op te volgen.
    • Klik op  om de status van de geselecteerde gebruiker te wijzigen.

• Vink de optie 'Opvolging van iedere wijziging van bankgegevens' voor elke betrokken gebruiker aan.
    • Klik op  om de wijzigingen te bewaren.
    • Klik op NO om de wijzigingen van de toegangsrechten voor deze gebruiker toe te passen in al de andere dossiers.
    • Sluit vervolgens het scherm om naar de hoofdmenu te gaan.
    • Vanaf dit moment zal er, telkens wanneer deze gebruiker een bankgegeven van een klant / leverancier / andere begunstigde wijzigt, een e-mail als waarschuwing verstuurd worden naar het e-mailadres dat in de Veiligheidsmenu gedefinieerd werd.
      (De behandelingstijd kan een beetje langer zijn tijdens het bewaren van de fiche of bij de wijziging van de lijn, omdat de e-mail onmiddellijk wordt verstuurd.)

Gelieve de internetverbinding niet vergeten te configureren (Tabblad Default).

3. Checksum

• Deze functionaliteit laat toe om een controlesleutel met betrekking tot de geldigheid van de bankrekeningen te creëren in de verschillende WinBooks bestanden waarin de bankrekeningen worden gebruikt.
        De coherentie tussen de bankrekening (IBAN of BBAN) en de sleutel wordt bij elk gebruik van de banklink gecontroleerd. Wanneer er een incoherentie geconstateerd wordt, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker manueel een bestand gewijzigd heeft met behulp van externe tools, dan zal de betaling geblokkeerd zijn.
      • Deze controlesleutel wordt natuurlijk aangepast bij wijzigingen van de bankrekeningen via de menu in WinBooks.

• Wanneer u over de Veiligheidsmodule en de module Bankverbinding beschikt, kunt u in de menu naar DOSSIER - PARAMETERS - VEILIGHEID gaan (enkel als SYSTEM user).

• De Checksum activeren  en op  klikken.