Indien u niet tijdens het boeken gematcht hebt, omdat het te matchen document toen niet bestond (voorafbetaling bv.) of indien u de matching wil wijzigen of annuleren, kan u dit achteraf doen, vanuit het rekeninguittreksel.

Om achteraf te matchen

Derdenrekeningen zijn altijd matchbaar. Algemene rekeningen integendeel zijn enkel matchbaar indien u het in het boekhoudplan aangegeven hebt.

1. Indien dit nog niet gebeurd is, activeer de rekeningfunctie.
  2. Druk op F4 om het tabblad BOEKINGEN te activeren.
  3. Toon enkel de te matchen boekingen : dit zijn de boekingen die nog niet gematcht zijn of de gematchte maar nog niet gesaldeerde boekingen.

De kolom geeft aan of een boeking gematcht is : indien de kolom leeg is, is de boeking nog niet gematcht. Indien het icoon getoond wordt, is de boeking gematcht, maar nog niet gesaldeerd : het saldo is dus niet gelijk aan nul. De kolom matching toont het door WinBooks toegekende matchingsnummer.

Het totaal in de kolom Bedrag toont het nog te matchen totaalbedrag.

4. Plaats de cursor op de te matchen boeking en klik op  : de boeking wordt in het blauw gemarkeerd.

Let op : het totaal in de kolom Bedrag toont het bedrag van de gemarkeerde boeking : dit is het te salderen bedrag.

U kan een reeks boekingen tegelijk matchen. Gebruik hiervoor de meervoudige selectiemogelijkheden m.n. de toetsen <CTRL> en <SHIFT>.

5. Plaats de cursor op de boeking die u wil koppelen aan de gemarkeerde boeking om deze te salderen en klik op  : de boeking wordt ook in het blauw gemarkeerd.
  6. Herhaal de vorige stap voor elke boeking die u aan de te matchen boeking wil koppelen.
  7. Zodra het saldo van de gemarkeerde boekingen nul is, stelt WinBooks voor de gemarkeerde boekingen te matchen.

Indien het saldo van de gemarkeerde boekingen niet nul is, maar u wil ze toch matchen, wat u bv. toelaat een gedeeltelijke betaling en betreffende factuur te koppelen, stelt WinBooks niet voor ze te matchen. U dient zelf de opdracht te geven door op  te klikken. WinBooks kent ze een matchingsnummer gemarkeerd in dezelfde kleur toe en het icoon geeft aan dat de boekingen gematcht maar niet gesaldeerd zijn.

Gematchte, maar niet-gesaldeerde boekingen worden getoond ook al kruist u het vak Gematchte niet aan; deze optie heeft enkel betrekking op de volledig gematchte, dus gesaldeerde, boekingen.

8. Klik op OK om de gemarkeerde boekingen te matchen.
    Klik eventueel in het vak Bevestiging niet meer vragen opdat het matchen doortaan automatisch zou gebeuren zodra u meerdere boekingen markeert waarvan het saldo nul is.
  9. De gematchte boekingen worden niet meer getoond.

Klik eventueel in het vak Gematchte om de boekingen die u net gematcht hebt te tonen : WinBooks heeft hetzelfde matchingsnummer gemarkeerd in dezelfde kleur en toegekend en heeft ze fysisch gekoppeld. Tenslotte geeft het icoon
aan dat de boekingen gematcht en gesaldeerd zijn : ze zijn in evenwicht.