Manuele levering

U kan de te leveren klantenbestellingen één voor één selecteren en via de knop [V.Nota] per bestelling een verzendnota genereren.

Om snel de openstaande klantenbestellingen terug te vinden, raden we u aan om - via rechtermuisklik - de optie « De lopende bestellingen tonen » te gebruiken.

Indien u klikt op [V.Nota], zal het programma een verzendnota genereren in functie van de nog te leveren aantallen en de beschikbare voorraad.
Eenmaal gegenereerd, is de verzendnota nog aanpasbaar. De backorders worden dan automatisch bijgewerkt in de overeenstemmende bestelling.

Bovenstaande methode werkt correct, maar wij raden u desalniettemin aan om onderstaande automatische procedure te gebruiken daar ze u veel tijdwinst kan opleveren.

Automatische levering

Via de menu Bewerkingen > Klanten leveren.

Dit programma laat u toe om de klantenleveringen automatisch te genereren op basis van de openstaande klantenbestellingen en de beschikbare voorraad.

In het tabblad Selectie kan u de te leveren bestellingen en/of artikelen selecteren.

ParameterOmschrijving
Code artikel

Over het algemeen zal men de artikelen selecteren op basis van het seizoen (enkel mogelijk indien de artikelreferentie begint met een verwijzing naar het seizoen). Indien u - naast seizoensgebonden artikelen - ook basis (niet seizoensgebonden) artikelen beheert, raden we u aan de basisartikelen te onderscheiden door de seizoenscode 000 te gebruiken. U kan dan de basisartikelen tegelijkertijd als de andere artikelen leveren door in de tweede selectie de artikelreeks (000. -> 000.ZZZZ) in te voeren.

De andere instellingen op dit tabblad vereisen geen aanvullende uitleg voor maten en kleuren. Maar de beschrijving van de andere parameters zijn hier beschikbaar.

ParameterOmschrijving

Rekening houden met het in de klantenbestelling vermelde magazijn

Deze optie laat u toe de levering verplicht te laten gebeuren vanuit het voorraadmagazijn uit de bestelling.
Verdeelmethode

Het algoritme dat gebruikt wordt in het leveringsprogramma van de klantenbestellingen is dermate geoptimaliseerd dat de leveringen evenwichtig verdeeld worden over de klanten. De onderstaande parameters zullen u echter toelaten om de verdeelmethode aan te passen aan uw specifieke noden.

Klantenprioriteit

Een prioriteitsniveau 0 (maximum) tot 9 (minimum) kan gekoppeld worden aan elke klantenbestelling (cfr tabblad Levering van de klantenbestelling). Deze prioriteit kan gedefinieerd worden in de klantenfiche (tabblad Voorwaarden) en wordt dan voorgesteld als default prioriteit in de bestellingen van deze klant.

Indien u, zoals in bovenstaande schermafbeelding, ervoor kiest om de bestellingen met een prioriteit van 0 tot 6 per groep van 2 uit te leveren, zal het programma als volgt te werk gaan :

1. Levering van de bestellingen met prioriteit 0 tot 1 (aangezien er gewerkt wordt per groep van 2 prioriteiten) tot alle bestellingen geleverd zijn of er geen voorraad meer is.
  2. Indien er nog voorraad overblijft, zullen de bestellingen met prioriteit 2 en 3 geleverd worden tot alle bestellingen geleverd zijn of tot de voorraad op is.
  3. Indien er dan nog voorraad is, zullen de bestellingen met prioriteit 4 en 5 geleverd worden tot alle bestellingen geleverd zijn of tot de voorraad op is.
  4. Indien er nog voorraad is, zullen de bestellingen met prioriteit 6 geleverd worden tot alle bestellingen geleverd zijn of tot de voorraad op is.

Binnen een groep van prioriteiten (van 0 tot 1 bijvoorbeeld), zal deze volgorde gerespecteerd worden :
1) de prioriteit van de bestelling
2) de datum van de bestelling
3) de leveringsdatum (een lege leveringsdatum heeft voorrang)

Verdeling van de artikelen per

De verdeling van de artikelen over de verschillende bestellingen kan vergeleken worden met de verdeling van een kaartenspel over de verschillende spelers.

• Indien u zoals in ons voorbeeld de artikelen per 2 verdeelt, zal de eerste bestelling van een groep twee artikelen ontvangen, de volgende ook en dit tot aan de laatste bestelling van een groep. Vervolgens zal het programma weer naar de eerste bestelling gaan, weer twee artikelen leveren, idem voor de volgende bestellingen en dit tot alle bestellingen van de eerste groep geleverd zijn of tot de voorraad op is.
  • Indien u deze parameter op 0 laat, zal de eerste bestelling het totaal aantal artikelen uitgeleverd krijgen op voorwaarde uiteraard dat er voldoende voorraad is. Indien er dan nog voorraad is, zal de tweede bestelling uitgeleverd worden enzovoort.
Standaard de hoeveelheden per pakket gebruikenIndien u het Beheer van verpakkingen van artikelen aangeklikt heeft (zie tabblad Artikelen in de algemene parameters), zal het programma de verdeling uitvoeren op basis van de verpakking.
Omschrijving van de leveringbatchElke keer als u het leveringsprogramma van de klantenbestellingen opstart, wordt een leveringsbatch gegenereerd. Alle verzendnota's behoren dan tot deze leveringsbatch. Het nummer van de leveringsbatch evenals de omschrijving die u hier invoert, kunnen afgedrukt worden op de pickinglist. Tevens kan u alle verzendnota's van bepaalde batchen opzoeken op basis van het batchnummer. (cfr. Documenten / Zoeken).
Opties
Elke bestelling beginnen met het nr. (aparte lijn)Indien meerdere bestellingen op een verzendnota opgenomen worden, laat deze optie u toe om een verwijzing naar deze bestelling te genereren op een aparte regel. Wij raden u dit echter ten sterkste af in een dossier met maten en kleuren omdat de lay-out met een maattabel moeilijk verenigbaar is met vrije tekstregels.
De regels zonder artikelcode hernemen in de verzendingsnotaHet betreft hier vrije tekstregels (af te raden in een dossier met maten en kleuren), of bestelde elementen met een aantal en een eenheidsprijs maar zonder artikelcode (ook moeilijk verenigbaar met een lay-out met matentabel).

De andere instellingen op dit tabblad vereisen geen aanvullende uitleg voor maten en kleuren. Maar de beschrijving van de andere parameters zijn hier beschikbaar.

Het menu Tools > Documenten biedt een aantal interessante tools, waaronder :

1. Bijwerken prioriteiten in de klantenbestellingen
  2. Bijwerken statussen van de documenten

Uitvoeren van het programma

Zodra u de selecties en opties bevestigt, worden de verzendnota's automatisch gegenereerd. De openstaande bestellingen worden dan (gedeeltelijk) gesaldeerd en de voorraad neemt af.

Het programma stelt vervolgens voor om de gegenereerde verzendnota's af te drukken (optioneel), evenals een dispatchlijst gesorteerd per artikel (optioneel).

In dit stadium kan u de verzendnota's nog wijzigen en zelfs verwijderen : de klantenbackorders en de voorraad worden automatisch bijgewerkt.

Zodra u de verzendnota's gecontroleerd en aangepast heeft, kan u ze opnieuw afdrukken via het menu Afdrukken > Documenten > Reeks van documenten.
U dient dan nog enkel de leveringen te factureren (via het menu Bewerkingen).