Het scherm om de lay-out aan te passen, is toegankelijk via de knop 'Pagina opmaak'. Deze knop is aanwezig in het scherm Afdruk documenten of het scherm Lijst met rapporten.

Op deze pagina:

Het lay-outscherm bestaat uit verschillende secties of groepen:

SectieOmschrijving
Page HeaderWat er bovenaan elke pagina zal worden afgedrukt. Standaard de naam van de licentie zoals gedefinieerd in de Algemene instellingen en filters.
Group Header 1Is de koptekst afgedrukt na elk subtotaal.
Group Header 2Is de koptekst afgedrukt na elk subtotaal van header 2.
DetailBevat de detailinfo.
Group footer 2Plaats voor de totaal-velden volgens het tweede subtotaalcriterium.
Group footer 1Plaats voor de totaal-velden volgens het eerste subtotaalcriterium.
Page footerWat er onderaan elke pagina zal worden afgedrukt. Bevat o.a. het eindtotaal.

Facturen afdrukken

Begin van de pagina

Menu's

File > Print...

Via de Pagina-opmaak van de lay-out kunt u met dit menu de printer, afdrukstand, lade enz. kiezen.

Standaardprinter

1. Nadat u de printerinstellingen in dit scherm hebt geselecteerd, moet u op de knop 'Apply' klikken om de wijzigingen toe te passen.
  2. Klik vervolgens op de knop 'Cancel' om dit scherm te sluiten (omdat het doel niet was om iets af te drukken maar alleen om de printerinstellingen te wijzigen).
  3. En eenmaal terug in de lay-out, is het mogelijk om via het menu File > Page Setup te zien dat de gekozen printer is geselecteerd voor deze lay-out.
  4. Vergeet niet om in het tabblad 'Page Layout' de optie 'Save printer environment' te selecteren om aan te geven dat de hierboven gekozen printer standaard moet worden gebruikt voor deze pagina-opmaak.
    (zie menu File > Page Setup... voor een meer precieze uitleg van deze optie)

Standaardprinter in TS

Wanneer u verbinding met een TS-sessie maakt, worden de lokale printers telkens geïdentificeerd met verschillende namen in de TS-omgevingDe printer die in een lay-out is opgeslagen, wordt dus nooit gevonden in een TS-sessie.

Om de standaardprinter in een TS-sessie te vinden, moet u via een VPN werken of een infrastructuur gebruiken die de lokale printernamen bewaart. Meer info: TS installatie.

File > Page Setup...

In het tabblad 'Page Layout', laat de knop 'Page Setup...' toe om het afdrukformaat van de lay-out op te slaan.

In het tabblad 'Page Layout'laat de optie 'Save printer environment' toe om te kiezen of de instelling van de printer die moet worden toegepast die van de lay-out of die van Windows.

• Als deze optie is ingeschakeld, worden de instellingen van de printer die zijn opgeslagen in de lay-out (zie File > Print ...) geactiveerd op het moment van afdrukken, ongeacht de standaardinstelling van deze printer in Windows.
      Als u meerdere printers in het netwerk hebt en u een lay-out aan een van deze wilt koppelen, is het beter om deze optie aan te vinken.

Terminal Server (TS)

In het geval van gebruik in TS moet de optie 'Save printer environment' worden gedeactiveerd omdat de omgeving verandert bij elke verbinding.

Een oplossing om deze optie alsnog te activeren in TS is door een VPN aan te maken en de printer te installeren alsof deze aanwezig is in het netwerk van de server. De printer behoudt dan dezelfde naam en in dit geval kan de optie worden geactiveerd. Meer info: Module TS.

•
    • Als deze optie niet is ingeschakeld, worden de instellingen van deze printer op Windows-niveau ingeschakeld op het moment van afdrukken, ongeacht de printerinstelling die in de lay-out is opgeslagen. Als de gewenste printer de standaardprinter van de pc is, kunt u deze optie het beste uitschakelen.

Edit > Select All

Gebruik de optie 'Select All' om alle elementen van de lay-out te selecteren als u bijvoorbeeld de tekengrootte van de lay-out wilt wijzigen.

Format > Group
Format > Ungroup

Merk op dat sommige functies grijs worden weergegeven als ze niet van toepassing zijn (bijv. geselecteerd veld of niet, 1 of meer geselecteerde velden, ...)

Gebruik de GROUP-functie nadat u meerdere items hebt geselecteerd, zodat ze samen kunnen worden verplaatst of beveiligd.

Om een veld van een groep te kunnen wijzigen, moet u eerst de functie 'UNGROUP' gebruiken.

Report > Default Font

Het lettertype dat u selecteert, is van toepassing op alle nieuwe velden die u toevoegt.

Report > Variables...

Als een expressie erg lang is en u meerdere expressies in een veld moet combineren, kan het nuttig zijn (noodzakelijk vanwege de lengte) om variabelen te definiëren die deze uitdrukking bevatten. In het veld gebruikt u daarom niet langer de uitdrukking maar de naam van de variabele. Dit is ook handig voor berekende waarden die op meerdere plaatsen in een rapport verschijnen.

Begin van de pagina

Toolbar

Knop

Omschrijving

Hiermee kunnen gegevens worden gegroepeerd op basis van één criterium of meerdere criteria.

Hier was er een groepering op het veld AGENT, maar het is ook mogelijk om een groepering op verschillende velden te maken, zoals AGENT, JNL, NUMBER. Om dit type gegevensgroepering in de lay-out te kunnen doen, moet de tabel met de gegevens dienovereenkomstig worden gesorteerd. Als een tabel bijvoorbeeld een lijst met documenten bevat waar u wilt groeperen (en totalen maken) per agent, moet de cursor ook worden gesorteerd op AGENT, JNL, NUMBER als de expressie DATA GROUPING = AGENT, JNL, NUMBER.

Opent de werkset van hulpmiddelen om:

• Een element van de lay-out te selecteren
  • Tekst in te geven
  • Een uitdrukking in te voegen (= veld van de software, samenstelling van velden, voorwaarden ...)
  • Om lijnen te tekenen
  • Om een vierkant, rechthoek, ... te tekenen
  • Om een cirkel te tekenen, ovaal ...
  • Om een afbeelding in te voegen

Opent het kleurenpalet

Opent de uitlijningstoolbox

Begin van de pagina