• Het invoerscherm van de documenten is gemeenschappelijk voor alle soorten documenten.
  • Dit scherm toont automatisch het laatste document waarop u (verschilt dus per gebruiker) hebt gewerkt.
  • Het scherm is 'niet modaal', dit wil zeggen dat u dit scherm meerdere keren kunt openen. Als dit scherm openstaat is het mogelijk om een andere optie van het menu te openen.
  • Het scherm is opgebouwd op dezelfde manier als de schermen derden en artikelen, namelijk met een tabblad Lijst, Statistieken en Fiche. U ziet dus de coherentie ten opzichte van de rest van de applicatie.

Ga naar het scherm van documentinvoer:

• via de knop in de werkbalk (Naast deze knop, geeft de lijst met de beschikbare documenten weer, die van hieruit ook kunnen worden geopend.)
  • of het menu Invoeren > Documenten
  • of de snelkoppeling CTRL+D

Inhoud pagina:

Beschrijving invoerscherm

Dit scherm verschilt afhankelijk van de modus waarin u zich bevindt: raadplegen of wijzigen.

Modus Raadplegen of Wijzigen

Beide schermen hebben een verschillende achtergrond en andere actieknoppen.

In modus 'Raadplegen'

In modus 'Wijzigen'

De actieknoppen onderaan het scherm
  • In modus 'Wijzigen' (toevoegen en bewerken), hebt u ongeacht het type document steeds de volgende knoppen:

ActieknopBeschrijving

Deze knop of F9 voegt een artikelregel toe in het document.

Deze knop of de combinatietoetsen SHIFT+F9 last een artikelregel in op de gewenste plaats in het document.

Deze knop of F3 dupliceert de actieve artikelregel waarop u in het document staat.

Deze knop of F12 verwijdert de actieve artikelregel waarop u in het document staat.

Deze knop of F8 Voegt een notitie toe aan de omschrijving van een artikelregel, die op zijn beurt in een grijze kader verschijnt buiten de fiche.

De knop geeft toegang tot een aantal functies via een contextgebonden menu, zoals, het omzetten van een document, de artikelfiche raadplegen, een artikel opzoeken, artikels importeren, de lijnen of regels (opwaarts of neerwaarts) sorteren, van magazijn veranderen of deze menu verlaten.

Deze knop of F7 bewaart het document.

Met deze knop of PGDN kunt u een document bewaren, afdrukken, e-mailen en een nieuw document toevoegen in hetzelfde dagboek

Met deze knop of ESC kunt u de aangebrachte wijzigingen annuleren.
  • In modus 'Raadplegen', verschillen bepaalde knoppen volgens type document. Vergelijk de volgende acties:

We hebben hier de belangrijkste documenten overgenomen in de logische volgorde van de documentenreeks in een commercieel beheer dat is samengesteld uit de modules Bestellingenbeheer, Facturatie en Stockbeheer: Offerte, Klantenbestelling, Leveranciersbestelling, Levering van de leverancier, Verzendingsnota klant, Factuur, Creditnota.

• Offerte klant:
    • Bestelling klant:
    • Bestelling leverancier:
    • Levering leverancier:
    • Levering klant (verzendingsnota):
    • Factuur klant:
    • Creditnota:

ActieknopBeschrijving

Door op deze knop of op F9 te drukken kunt u een nieuw document aanmaken. De lijst met dagboeken verschijnt, waaruit u kunt kiezen.

Door op deze knop of op de combinatietoetsen SHIFT+F9 te drukken maakt u een nieuw document aan van hetzelfde dagboektype.

Deze knop of F5 wijzigt het document.

Deze knop of de combinatietoetsen ALT+O kopieert het document.

Deze knop of F12 verwijdert het document.

Met deze knop of F4 kunt u het document afdrukken en of e-mailen.

Specifieke actieknop

Beschrijving

Deze knop of de combinatie van de sneltoetsen SHIFT+F4, zet een offerte van de klant om in een bestelling van de klant.

Vanuit een klantenbestelling kan er via deze knop of de combinatie van de sneltoetsen SHIFT+F4 een verzendingsnota worden aangemaakt. Het aantal te leveren artikelen wordt automatisch ingevuld, maar kan manueel worden aangepast.

Vanuit een klantenbestelling kan er via deze knop of de combinatie van de sneltoetsen SHIFT+F5 een bestelling bij de leverancier worden aangemaakt, voor de nog ontbrekende artikelen.

Vanuit een leveranciersbestelling kan er via deze knop of de combinatie van de sneltoetsen SHIFT+F4 een leveringsdocument van de leverancier worden aangemaakt.

De knop Facturering of de combinatie van de sneltoetsen SHIFT+F4, zet een leveranciersbestelling om in een leveranciersfactuur.

De knop Facturering of de combinatie van de sneltoetsen SHIFT+F4, zet een verzendingsnota om in een klantenfactuur.

Deze knop of de combinatie van de sneltoetsen SHIFT+F4 zet de factuur van de klant om in een creditnota.

De knop Transfer in het document van de 'levering van de leverancier' of van een 'creditnota', zorgt voor het aanvullen van de voorraad.

Via de link-knop of de combinatie van de sneltoetsen ALT+L ziet u de gelinkte documenten en van hieruit kunt u naar een gelinkt document gaan door erop te kikken.

De knop geeft toegang tot een aantal functies via een contextgebonden menu, dat u ook kunt ophalen door een rechtermuisklik in de regels van een document.

U hebt onder andere de mogelijkheid om de lopende klantenbestellingen te raadplegen, de default boekingsrekening voor het ganse document om de boeking in de boekhouding te wijzigen, om een artikelfiche te raadplegen, een artikel op te zoeken in het document op het scherm. U kunt ook een Excel- of een XML-bestand aanmaken met een deel of alle informatie van de inhoud van het document op het scherm.

Begin van de pagina

Tabblad 'Fiche'

Algemene gegevens

Icoontjes rechts van de algemene gegevens: verscheidene icoontjes kunnen te zien zijn afhankelijk van de uitgevoerde acties, inclusief de datum en het tijdstip verschijnen in een tooltip:

IcoonBeschrijving

Document afgedrukt

Document verstuurd per e-mail

Document uitgewisseld via EDI

Document doorgestuurd naar de boekhouding

Actie gegenereerd in de CRM-module

PDF van het document aangemaakt

Document gedomicilieerd

XML-bestand van het document aangemaakt

'XML UBL'-bestand van het document aangemaakt

Sub-tabblad 'Facturering'

Standaard ziet u hier het facturatieadres van de geselecteerde derde. U kunt door rechts te klikken en vervolgens de functie 'Een ander facturatie-adres selecteren' een ander facturatie-adres selecteren als er een bestaat bij de contacten van deze derde.

De identificatie van deze contactpersoon die overeenkomt met dit geselecteerde factuuradres wordt opgehaald in het veld DOCHEAD.INVPERSID. In de lay-out kunt u de factuurgegevens vervolgens afdrukken via de functie goCache.PersGetFieldValue (PersId, pxField, pxDefault). Voor meer info: zie onze technische help, beschikbaar via uw verdeler. Merk ook op dat in onze basis-lay-out "invoice modern 1" deze weergave van toepassing is.

Het is mogelijk om de informatie weergegeven in de adreszone zelf te bepalen (bijvoorbeeld het bedrag van open posten, de klantencategorie, enz...) via een algemene parameter DOC_CUST_PREVIEW (DOC2_CUST_PREVIEW voor het invoerscherm 5.0). Uw verdeler kan u helpen om deze aanpassing te realiseren.

Berekening vervaldatum

Indien de verborgen parameter COMPUTE_DATEPAY_ALLWAYS is ingesteld op .T. wordt automatisch de vervaldatum voor documenten in alle dagboeken berekend.
De verborgen parameter COMPUTE_DATEPAY_DOCTYPE kan de soorten dagboeken bevatten waarvan de vervaldatum automatisch moet worden berekend. De standaardwaarde is "CI * CC". Om deze parameter te activeren, moet de COMPUTE_DATEPAY_ALLWAYS-parameter worden ingesteld op .F.

Sub-tabblad 'Levering'

U ziet hier het leveringsadres dat identiek of verschillend kan zijn van het facturatieadres. Via het veld Contact, kunt u een ander leveringsadres kiezen uit de Contacten van de derde. Ook kunt u een leveringsadres typen als dit een éénmalig leveringsadres is.

Sub-tabblad 'Analytische uitsplitsing'

Dit tabblad is vaak leeg en is bestemd voor analytische informatie en voor parametreerbare velden.

Sub-tabblad 'Notities'

Standaard bevat dit tabblad een aantal tekstzones met betrekking tot de belangrijkste documenttypes.

U kunt ook eigen tekstzones toevoegen via de algemene parameter DOC_NOTE_STRUCT. Uw verdeler kan u hierbij helpen.

Begin van de pagina

De invoerregels

• De volgorde van de kolommen is wijzigbaar (u kunt een kolom naar een ander plek verslepen). Deze volgorde wordt opgeslagen per dagboek.
  • De getoonde kolommen zijn identiek voor elk documenttype maar kunnen verschillen in functie van de algemene parameters.
  • U kunt niet-relevante kolommen voor een bepaald documenttype verslepen naar het einde.
  • De kolom *(parametreerbaar) geeft het einde van de invoerregel aan: versleep niet wijzigbare kolommen of kolommen die u niet wilt wijzigen rechts van deze kolom.
  • In functie van het veld waarin de cursor zich bevindt (wijzigingsmodus) toont het programma rechts boven extra informatie. In ons voorbeeld ziet u de verschillende tarieven (cursor in eenheidsprijs).

• De omschrijving wordt op een gele achtergrond weergegeven als een tekstnotitie is ingevoerd op deze regel. Dubbelklik op de omschrijving om de tekstnotitie te zien/ aan te passen afhankelijk of u in modus 'Raadplegen' of 'Wijzigen' bent.
  • Als u, in modus 'Raadplegen' dubbelklikt op een artikelcode (of op elk veld dat uit de artikelfiche komt - prijs, btw enz.), opent het programma automatisch de artikelfiche.
  • De rechtermuisknop geeft toegang tot een contextgebonden menu:
  • Gebruik de actieknoppen voor het Toevoegen, Inlassen (boven de actieve regel), Dupliceren of Verwijderen van een regel.

Begin van de pagina

De totalen

Afhankelijk van de instellingen van het dagboek worden de totalen regel per regel bijgewerkt of op het moment dat u het document bewaart.

Veld

Beschrijving

Basis

Bedrag exclusief btw

BTW

Toegepaste btw-code

BTW %

% te betalen btw

Bedr. BTW

Btw-bedrag

BTW incl.

Btw-bedrag inclusief

Totaal aantallen

Totaal van de aantallen van de verschillende regels

Te betalen

Totaal te betalen bedrag

Te betalen saldo

Saldo te betalen (wordt bijgewerkt via het invoeren van de betalingen of manueel via de betalingsmodule).