Heden wordt enkel nog de elektronische btw-opgave van de intracommunautaire handelingen (VATINTRA bestand) door de Administratie aanvaard.
Dit maakt het de belastingplichtige mogelijk om op een veilige manier zijn intracommunautaire opgaven in te dienen via Internet, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.

Alhoewel de intracommunautaire opgave op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks toe om deze zowel op scherm te bekijken als af te drukken zodat u ze rustig kunt controleren, en daarna het voor de Administratie bestemde bestand aan te maken.

In België moeten de bedrijven die intracommunautaire leveringen uitvoeren, intracommunautaire diensten leveren of die in ABC-transacties tussenkomen elke maand of naar gelang elk kalenderkwartaal volgende gegevens verstrekken aan de btw-administratie, en dit voor iedere persoon die in een aan andere lidstaat voor de btw geïdentificeerd is:

• Het totaalbedrag van de vrijgestelde intracommunautaire leveringen van goederen die ze uitgevoerd hebben (aangegeven door de letter L in de 4de kolom van de opgave).
  • Het totaalbedrag van de leveringen van goederen verricht in de lidstaat van aankomst van de verzending of het totaalbedrag van het vervoer van goederen in het geval van driehoeksverkeer (aangegeven door de letter T in de 4de kolom van de opgave).
  • Het totaalbedrag van de diensten die overeenkomstig de algemene regel plaatsvinden in een andere lidstaat, waar de afnemer van de diensten is gevestigd en waar hij schuldenaar is van de btw. Dat geldt voor zover die diensten niet vrijgesteld zijn van de btw in die lidstaat (aangegeven door de letter S in de 4de kolom van de opgave).

Transacties dienen per klant en per categorie gegroepeerd te worden:

• Kolom 1 : volgnummer
  • Kolom 2 : landcode
  • Kolom 3 : btw-nummer
  • Kolom 4 : categorie (L: leveringen van goederen, S: intracommunautaire diensten, T: driehoeksverkeer)
  • Kolom 5 : de bedragen, het totaal van de handelingen per categorie, de eventuele bedragen aangaande correcties met betrekking tot handelingen opgenomen in een voorgaande opgave.
  • Kolom 6 : enkel ingeval van correcties: de periode waarop de handeling betrekking had

Transacties die op de opgave van de intracommunautaire handelingen opgenomen worden:

• Transacties die onder één van de volgende zes btw-codes zijn ingevoerd:
    • E : intracommunautaire leveringen van goederen
    • ETB : intracommunautaire overdrachten van goederen
    • ED : intracommunautaire diensten
    • ETRI : driekhoeksverkeer
    • ET : maatwerk
    • EL : levering en/of installatie
  • Handmatige correcties

De btw-opgave van de intracommunautaire handelingen opmaken en afdrukken

In het hoofdstuk aangaande het afdrukken van de intracommunautaire opgave vindt u de details van de selectiecriteria die vereist zijn om deze samen te stellen.

De btw-opgave van de intracommunautaire handelingen wijzigen.

Bij het bekijken van een intracommunautaire opgave op scherm, klik op WIJZIGEN (in de takenbalk bovenaan het scherm)
Een venster laat u toe de gegevens aan te passen of te vervolledigen.

Mogelijke correcties: foutieve vermelding of weglating van de code T in de 4de kolom, foutieve inschrijving van een klant, fout in het bedrag, incorrecte categorie, ...

Om een wijziging in te voeren, klik op .

Er verschijnt een nieuw venster waarin u volgende gegevens dient te vervolledigen:

• De referentie van de belastingplichtige klant uit een andere lidstaat (bij het klikken op het vergrootglas, verschijnen enkel de klanten die over een btw-nummer in een andere lidstaat beschikken);
  • De code van de categorie (L: leveringen van goederen, S: intracommunautaire diensten, T: driehoeksverkeer).
  • Het bedrag van de aanpassing
  • De periodiciteit (maandelijks of driemaandelijks)
  • Het jaar en de periode waarop de correctie betrekking heeft
    Klik vervolgens op  om uw correctie op te slaan. Ga daarna door met uw eventuele andere aanpassingen.

en  laten toe om een regel van deze tabel respectievelijk te wijzigen of te wissen.

Eens u rond bent met de verschillende aanpassingen, klik op  . De intracommunautaire opgave wordt automatisch bijgewerkt.

Deze wijzigingen worden bewaard en zullen automatisch in acht genomen worden indien u voor de betrokken periode de opgave opnieuw wenst te bekijken.

De correctie kan een toevoeging zijn (die betrekking heeft op een klant die nog niet op de lijst staat of op een klant die al is opgenomen), of een correctie. In het laatste geval is het noodzakelijk om eerst de annulering van de oorspronkelijke inschrijving aan te geven, eventueel door het bedrag vooraf te laten gaan met het teken '-' en vervolgens nog een regel met de juiste gegevens toe te voegen. U moet het kwartaal en het jaar vermelden van het opgave waarin de foutieve gegevens zijn verschenen, zowel in de regel die u annuleert als in de regel die u toevoegt.

Klik op  om het nummer van de 'Intervat Aangifte Referentie' in te vullen.

Als deze intracommunautaire opgave een corrigerende intracommunautaire opgave is, vul dan het nummer van de 'Intervat Declaration Reference' in. Dit nummer wordt vermeld op het ontvangstbewijs dat door de administratie wordt verstrekt bij de indiening van de initiële intracommunautaire opgave.
Deze corrigerende intracommunautaire opgave vervangt dus de oorspronkelijke opgave die aan de Administratie werd gestuurd.