Version 1 Next »

Deze module laat toe een bancair domiciliëringsbestand aan te maken die aan de Belgische norm DOM80 (layout 128) of de Europese SEPA norm beantwoordt.  Dit aangemaakte domiciliëringsbestand is integreerbaar in Isabel.

Inhoud pagina :

Instellingen

Algemene parameters

Activeer het Beheer van de domiciliëringen in de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, door in het tabblad Klanten /Lever. de optie Beheer van de domiciliëringen (Q) aan te vinken.

Klik op  om toegang te hebben tot de parameters van de domiciliëringen.

Dankzij het aan te vinken vakje Gebruik van SEPA domiciliëringen, kan u kiezen tussen de DOM80 norm of de SEPA norm :

DOM80SEPA

Meer informatie m.b.t. de SEPA norm is beschikbaar op www.sepabelgium.be.

DOM80SEPAVeldBeschrijving
(tick)(error)Nummer bankinstelling Identificatienummer van de bank.
(tick)(error)Referentienummer van het bestandDomiciliëringsnummer van de klant (diegene die Logistics gebruikt) bij de bank.
(tick)(error)Identificatie van de schuldeiser - DOM80
Bankrekeningnummer van het bedrijf in het kader van het gebruik van de DOM80 norm.
(error)(tick)Identificatie van de schuldeiser -  SEPABankrekeningnummer van het bedrijf in het kader van het gebruik van de SEPA norm.
(error)(tick)Type businessVoor de SEPA norm kan u kiezen uit B2C en B2B als type business.
(tick)(tick)Betalingswijze
Bepaal de betalingswijze die gebruikt wordt voor de domiciliëring (bijvoorbeeld DOMI).  Indien deze wijze niet bestaat, kan u deze aanmaken via de link Betalingswijze.
(tick)(tick)Archiveringsdirectory van de domiciliëringsbestanden

Directory waar de domiciliëringsbestanden gegeneerd en bewaard worden.  Deze directory kan gewijzigd worden via de knop  .

Gebruik van SEPA domiciliëringen Laat toe om de DOM80 of de SEPA norm te kiezen.
(error)(tick)SEPA begindatum

Indien de DOM80 domiciliëring voorheen werd gebruikt, dient men de datum te definiëren vanaf wanneer de SEPA domiciliëring zal gebruikt worden. Dit laat toe om een bestand van het type FIRST aan te maken voor de documenten waarvan de datum recenter is dan deze begindatum.
Nadien, is het mogelijk om opnieuw een bestand van het type FIRST aan te maken, ingeval bepaalde informatie m.b.t. de SEPA domiciliëring op het niveau van de klant gewijzigd is.  Hiervoor dient men in de klantenfiche het veld SEPA in 'FRST' type forceren te gebruiken, zoals hieronder verder wordt uitgelegd in de paragraaf m.b.t. de derden.

Ingeval van SEPA domiciliëring, dient men in het tabblad Adresgegevens van de algemene parameters, volgende velden in te vullen :

• IBAN-nr.
  • SWIFT-nr.
  • Wetgeving

Dagboek

Vink via de menu Dossier > Instellingen > Dagboeken, de optie Domiciliëring aan in de dagboeken van het type klantenfacturen (CI) of  creditnota's klanten (CC).

Gebruik

Derden

In de klantenfiche bevat het tabblad Adres (deel Bank), in functie van de domiciliëringsnorm, volgende in te vullen velden voor elke klant die de domiciliëring gebruikt :

DOM80SEPA
  • het Domiciliëringsnummer

• of het Mandaatnummer
  • en de Acceptatiedatum van de domiciliëring

Met de SEPA domiciliëring is het mogelijk om via het veld SEPA in 'FRST' type forceren het aanmaken van een bestand van het type FIRST te forceren volgens één van de 3 volgende methodes :

• 0 = Standaardwaarde (het is Logistics die beslist).
  • 1 = Bekendmaking van de wijziging van het banknummer gebruik makend van hetzelfde mandaatnummer (Same Mandate New DebtorAgent (SMNDA)).
  • 2 = Het gebruik van het type FIRST voor de volgende keer forceren.

Document

In de factuur van klanten die via domiciliëring betalen, dient de betaalwijze DOMI, zoals hierboven gedefinieerd in de algemene parameters, geselecteerd te worden in de afrollijst Betaling.

Aanmaken van domiciliëringen

Via de menu Bewerkingen > Aanmaken van domiciliëringen, bekomt u een lijst met facturen met betaalwijze DOMI waarvoor er nog geen domiciliëringen werden aangemaakt.

Kies het document of de documenten waarvoor u domiciliëringen wenst aan te maken door deze te selecteren in de kolom Sel.  Deze lijst kan afgedrukt of geëxporteerd worden via een rechtermuisklik op de lijst.

DOM80SEPA

Voor de SEPA domiciliëring is het mogelijk om in de kolom Type, het type bestand van elk document te kiezen, zijnde FIRST (FRST) of RECURRENT (RCUR).  Het eerst aangemaakte bestand voor een klant is steeds automatisch van het type FIRST.  De volgende bestanden zijn automatisch RECURRENT bestanden.  Het is echter soms nodig om een nieuw FIRST bestand aan te maken.  Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een klant reeds in een domiciliëring gebruikt werd en dat bijvoorbeeld het mandaatnummer van deze klant is gewijzigd.

Klik vervolgens op Uitvoeren om een XML-bestand voor DOM80 (of 2 XML-bestanden voor SEPA), in de DOM directory van uw dossier (of in de algemene parameters gedefinieerde directory) aan te maken.

Voor het aanmaken van het XML-bestand, is het mogelijk zijn inhoud te bekijken door op Berekenen te klikken en vervolgens het tabblad Domiciliëringsbestand ((FIRST) en/of (RECURRENT) voor SEPA) te raadplegen.

Tot slot, dient men dit bestand in Isabel te importeren.