Deze module laat toe een bancair domiciliëringsbestand aan te maken die aan de Europese SEPA norm beantwoordt.  Dit aangemaakte domiciliëringsbestand is integreerbaar in Isabel.

Zie ook http://www.sepabelgium.be/nl/domiciliëring

Op deze pagina :

Instellingen

Algemene parameters

Activeer het Beheer van de domiciliëringen in de menu Dossier > Instellingen > Algemene parameters, door in het tabblad Klanten /Lever. de optie Beheer van de domiciliëringen (Q) aan te vinken.

Klik op  om toegang te hebben tot de parameters van de domiciliëringen.

Meer informatie m.b.t. de SEPA norm is beschikbaar op www.sepabelgium.be.

VeldBeschrijving
Identificatie van de schuldeiser -  SEPABankrekeningnummer van het bedrijf in het kader van het gebruik van de SEPA norm.
Type businessVoor de SEPA norm kan u kiezen uit B2C en B2B als type business.
Betalingswijze
Bepaal de betalingswijze die gebruikt wordt voor de domiciliëring (bijvoorbeeld DOMI).  Indien deze wijze niet bestaat, kan u deze aanmaken via de link Betalingswijze.
Archiveringsdirectory van de domiciliëringsbestanden

Directory waar de domiciliëringsbestanden gegeneerd en bewaard worden.  Deze directory kan gewijzigd worden via de knop  .

Gewenste spildatumBepaling van de standaard te gebruiken spildatum bij het aanmaken van een SEPA-bestand
Globale boeking
Activeer deze optie om een globale boeking voor de som van de bedragen van alle transacties te bekomen (<BtchBookg>true</BtchBookg>). De globale boeking is de standaard manier van afrekenen.
Deactiveer deze optie om een individuele boeking voor elke transactie te bekomen (<BtchBookg>false</BtchBookg>).
Deze optie is beschikbaar vanaf Logistics versie 5.5.12
Toon info van Dom80 (vanaf versie 6.2)
Het systeem Dom80 is vervangen door SEPA. Als u de oude Dom80 bestanden nog wilt zien, kan u deze parameter activeren

Ingeval van SEPA domiciliëring, dient men in het tabblad Adresgegevens van de algemene parameters, volgende velden in te vullen :

• IBAN-nr.
  • SWIFT-nr.
  • Wetgeving

Dagboek

Vink via de menu Dossier > Instellingen > Dagboeken, de optie Domiciliëring aan in de dagboeken van het type klantenfacturen (CI).

Vanaf versie 6.2 is het mogelijk om een bank op 4 niveaus in te stellen.

1. Standaard (in algemene parameters)
  2. Op dagboek niveau
  3. Op klant niveau
  4. Bij het effectief maken van het SEPA bestand

Meerdere financiële instellingen

Via de optie 'Beheer van meerdere bankreferenties' kunnen extra financiële instellingen toegevoegd worden.

Gebruik

Derden

In de klantenfiche bevat het tabblad Adres (deel Bank), in functie van de domiciliëringsnorm, volgende in te vullen velden voor elke klant die de domiciliëring gebruikt :

SEPA
  • het Mandaatnummer
  • de Acceptatiedatum van de domiciliëring
  • en eventueel de bankkeuze voor deze klant

Vanaf 20 november 2016 wordt in Logistics versie 6.0.15 het veld Force SEPA type 'FRST' niet meer weergegeven omdat de verplichting om een eerste opname met het concept 'FRST' uit te voeren verdwijnt. Vanaf deze datum verandert de tijd tussen het verzenden en de uitvoering van alle transacties in 1 dag na de spil-datum (TARGET).

Document

In de factuur van klanten die via domiciliëring betalen, dient de betaalwijze DOMI, zoals hierboven gedefinieerd in de algemene parameters, geselecteerd te worden in de afrollijst Betaling.

Aanmaken van domiciliëringen

Via de menu Bewerkingen > Aanmaken van domiciliëringen, bekomt u een lijst met facturen met betaalwijze DOMI waarvoor er nog geen domiciliëring werden aangemaakt.

Kies het document of de documenten waarvoor u domiciliëringen wenst aan te maken door deze te selecteren in de kolom Sel.  Deze lijst kan afgedrukt of geëxporteerd worden via een rechtermuisklik op de lijst.

De gewenste spildatum is standaard de dag van vandaag.

Vanaf 6.2 zijn volgende extra mogelijkheden beschikbaar:

• gebruik meerdere spildatums
  • gebruik van selectiecriteria (filter)
  • gebruik van verschillende banken
  • U hoeft niet meer per bank een selectie te maken. Er wordt er 1 bestand per financiële instelling aangemaakt. Indien er, omdat u bv. kiest voor Gebruik de vervaldatum als de gewenste spildatum, meerdere spildatums van toepassing zijn, worden deze verschillende spildatums gerespecteerd.

Klik vervolgens op Uitvoeren om een XML-bestand in de DOM directory van uw dossier (of in de algemene parameters gedefinieerde directory) aan te maken.

Voor het aanmaken van het XML-bestand, is het mogelijk zijn inhoud te bekijken door op Berekenen te klikken en vervolgens het tabblad Domiciliëringsbestand te raadplegen.

Tot slot, dient men dit bestand in Isabel te importeren.

Vanaf 6.2

Het systeem Dom80 is geruime tijd geleden vervangen door SEPA. Als u de oude Dom80 bestanden en/of het verschil tussen RCUR en FRST bestanden nog wilt zien, kan u dit via een parameter activeren

Automatische incasso's opnieuw genereren

Het documentscherm geeft een pictogram weer voor documenten die al zijn gegenereerd.

Klik op dit pictogram om de domiciliëring van dit documenten opnieuw mogelijk te maken.