Wat is de Mini One Stop Shop en wie kan het gebruiken ?

MOSS of Mini One Stop Shop (uniek mini- loket) is een toepassing bestemd voor bedrijven die:

• in België gevestigd zijn
  • elektronische diensten, diensten in de telecommuncatie of radio-en televisiediensten aanbieden
    • aan niet BTW-plichtigen (bijvoorbeeld aan particulieren of publieke instanties,…)
    • in andere lidstaten die deel uitmaken van de Europese Unie.
  • Laat aan bedrijven toe om zich in België te registreren en slechts één elektronische BTW-aangifte moeten doen voor alle diensten in de lidstaten waar zij niet gevestigd zijn.
  • Eén enkele BTW-betaling voor al deze diensten.

Alle lidstaten van de Europese lidstaten bieden een vergelijkbare oplossing.

Vandaag kan de MOSS-aangifte in elektronisch formaat neergelegd worden of ingebracht worden op de INTERVAT site van de Administratie.

Dit laat toe aan de onderworpene de MOSS-aangiftes op een beveiligde manier via het internet te doen, door gebruik te maken van digitale certificaten en een elektronische handtekening.

WinBooks biedt u de mogelijkheid de MOSS-aangifte weer te geven of af te drukken als controlemiddel en vervolgens het bestand te genereren om naar de Administratie te sturen.

Btw-codes 'Verkopen MOSS AANGIFTE'

Op scherm bekijken of afdrukken van de MOSS-aangifte

Het hoofdstuk met betrekking tot de Lijst met totalen per BTW-code, geeft u de details van de nodige selectiecriteria om deze lijst op te stellen.

Wijzigen van de bedragen van de MOSS-aangifte

Wanneer u de lijst van de totalen per BTW-code op het scherm bekijkt (Alleen MOSS BTW-codes), klik op Wijzigen (bovenaan in het afdrukvoorbeeld).

Om het XML-bestand te genereren en/of toegang te verkrijgen tot de knop WIJZIGEN, dient u een trimester te selecteren.

Een venster met eventueel reeds aangebrachte wijzigingen wordt getoond.

Om een wijziging in te voeren, klik op .

Er wordt een nieuw scherm geopend waarin u het volgende moet invullen:

• De BTW-code (Er wordt alleen rekening gehouden met de wijzigingen die zijn aangebracht in de btw-codes van MOSS-verkoop)
  • Het Bedrag (Belastbare basis)
  • De Belasting, d.w.z. het btw-bedrag

De lijst wordt bijgewerkt met uw aangebrachte wijzigingen.

Klik vervolgens op  om uw wijzigingen op te slaan. Voer eventuele andere wijzigingen in en klik op  als u klaar bent.

en  laten toe om respectievelijk een lijn uit de correctietabel te wijzigen of te wissen.

WinBooks bewaart uw wijzigingen in specifieke bestanden, hetgeen u op elk moment toelaat om een oude aangepaste lijst te herzien. Wanneer u nieuwe boekingen in een periode verricht, zal de aangifte automatisch worden bijgewerkt en dit met bewaring van de manuele wijzigingen indien u dit wenst.

De wijzigingen aangebracht aan de lijst worden toegevoegd aan de bestaande lijnen. De Cumul-bedragen van deze lijnen worden voorzien van een *.  Zij worden eveneens weergegeven in een overzicht op het einde van de lijst.

Het genereren van het XML-bestand is slechts beschikbaar voor dossiers volgens de Belgische wetgeving.