Voordelen van de Client-Server oplossing

Netwerkverkeer :
  • De verwerking van de database wordt lokaal uitgevoerd door de server --> de verwerkingssnelheid neemt toe.
Geoptimaliseerd beheer van gelijktijdige toegangen :
  • De vertraging die gepaard gaat met het toenemen van het aantal ingelogde gebruikers is sterk verminderd.
Verhoogde stabiliteit :
  • De indexbestanden gaan niet meer via het netwerk en de update wordt pas door de server uitgevoerd als de transactie volledig is.

Wanneer moet u een client-server oplossing voorstellen ?

• Indien de prestaties van het netwerk laag zijn.
  • Indien het netwerk niet meer zo goed presteert van zodra er meer dan één gebruiker in eenzelfde dossier in Winbooks werken.
  • Indien het volume aan boekhoudgegevens belangrijk is.

De modus client-server is dus niet uitsluitend bestemd voor een welbepaalde "hogere klasse" cliënteel.

Waarom Advantage Client/Server database van Sybase ?

Eenvoudig te installeren en te onderhouden
  • Evaluatieversie beschikbaar op de website van de uitgever Sybase.
  • Beschikbaar op verschillende platvormen
  • HEEL eenvoudige installatie van werkstations en server.
  • Geen beperking qua aantal gebruikers die in WinBooks zijn aangelogd.
  • De ADS licentie wordt bepaald naargelang het aantal gebruikers die gelijktijdig aangelogd zijn en niet in functie van 'Named users'.
Flexibiliteit
  • 1 enkele exe voor WinBooks, Autoswitch modus.
Prestatie / snelheid
  • 100.000 te sorteren records --> tijdsduur gedeeld door vier.
Compatibiliteit
  • Identiek bestandsformaat in Client/Server en in lokale modus (dbf bestanden).
Prijs
  • Redelijke prijs van de licentie.

Installatie van de ADS server (op de server waar de WinBooks gegevens zich bevinden)

Deze handeling vereist toch wat kennis van informatica. Om ze uit te voeren, raden wij u aan om contact op te nemen met uw WinBooks verdeler.

Om de ADS server te installeren moet u over administrator rechten beschikken.

Overloop de boomstructuur op de installatieCD van WinBooks en klik op de link download.html in de map ADSv11.1 om de laatst beschikbare versie van Advantage te vinden.

Klik op de link m.b.t. de set-up van de Data Server Release

Kies het te downloaden product in functie van het exploitatiesysteem waarop de Advantage server zal geïnstalleerd worden.

Klik vervolgens op de knop Download voor het gekozen productBewaar het bestand in de map van uw keuze.

Klik op de bewaarde exe en kies Run om de decompressieprocedure van het installatiebestand van de Advantage server te starten.

Het programma zal u voorstellen om de bestanden die nodig zijn voor de installatie van uw ADS server te decomprimeren in de gespecificeerde map. U kan deze map natuurlijk wijzigen.

Klik op Unzip om uw bestanden te decomprimeren.

Van zodra de decompressie beëindigd is , start de set-up van de installatie van de Advantage server automatisch.

De installatieprocedure van de ADS verloopt volledig in het Engels.

Klik op Next.

Aanvaard de licentievoorwaarden en klik op Next.

Aanvaard of wijzig indien nodig de installatiemap van de Advantage server en klik vervolgens op Next.

Klik op Install.

Vul de licentie-informatie van uw Advantage licentie in en klik op Next.

Vul de informatie m.b.t. de eigenaar van de Advantage licentie in, kies de opstartmodus van de Advantage service en klik op Next.

Kies het OEM character set type ENGL(UK) en klik op Next.

Kies het in USA OEM /Localized Character Set en klik op Next.

Klik op Finish om de installatie te beëindigen.

Instellingen van de ADS server

Om de instellingen van de ADS server te wijzigen moet u de betrokken 'Advantage service' onderbreken.

In het tabblad DATABASE SETTINGS : vermenigvuldig alle voorgestelde waarden met 10.

In het tabblad COMMUNICATIONS : verminder de waarde die in het veld 'Client Time Out' vermeld is. Deze waarde staat voor het aantal seconden die voorbij gaan vooraleer een tabel na sluiting opnieuw vrijkomt.

In het tabblad LANGUAGE : stel Engl(UK) in als ANSI Character Set, en USA als OEM Character Set.

Eens de wijzigingen zijn ingevoerd, moet u deze d.m.v. de  APPLY knop bewaren.

Start de ADS Service via de knop Start Service.

Aangezien de Advantage Service steeds moet opgestart zijn opdat WinBooks van diens functionaliteiten zou kunnen gebruik maken, raden wij u aan om uw instellingen aan te passen, zodat de service automatisch opstart bij het starten van de server.

ADSSTAMP.EXE

Deze toepassing, die u kunt terugvinden in de map van het Advantage programma, laat namelijk toe :

• Over te gaan van een evaluatieversie naar een officiële versie
  • Instellingen van uw licentie aan te passen (bv verhoging aantal gebruikers,...)

De installatie van WinBooks als ADS database verschilt geenszins van een gewone installatie op een netwerk. De bestanden zijn dezelfde (.dbf). Voor de installatie van WinBooks verwijzen wij dan ook naar de rubriek : Installatie op een server.

De bestanden met de WinBooks gegevens MOETEN ABSOLUUT opgeslagen zijn op dezelfde server als de Advantage installatie. Per domein mag er maar één enkele Advantage installatie zijn. Evaluatieversies zijn beschikbaar op de website van de uitgever Sybase. De Advantage licensing is gebaseerd op het concurrent user begrip.

Configuratie van WinBooks

U hoeft nog enkel uw WinBooks toepassing in client-server te configureren en deze keuze op te slaan. Deze optie zal geen nare gevolgen hebben indien de Advantage service om eender welke technische reden, niet meer toegankelijk zou zijn.

Kijk in WinBooks na of de client-server modus wel degelijk actief staat. Dit staat in de balk onderaan vermeld.