Bij het aanmaken van het dossier hebt u de begin- en einddatum van het boekjaar alsook het type periodes gedefinieerd. Het gebruik van periodes vergemakkelijkt het raadplegen en het afdrukken en laat bovendien het berekenen van de periodieke BTW-aangiftes toe.
Invloed van de periode op de BTW-aangifte en op andere afdrukken

  • De BTW-aangifte houdt rekening met de boekperiode en niet met de documentdatum. Zo zal een factuur van 30 maart ingevoerd in april op de aangifte van april en niet op die van maart opgenomen worden.

U kan een trimestriële aangifte genereren, ook al werkt u met maandelijkse periodes.

  • Bij het afdrukken van de verschillende documenten (zoals de dagboeken, de periodieke balansen, de periodieke historieken, enz.) wordt eveneens met de periode en niet met de datum rekening gehouden.

Keuze van de periode

Bij het boeken stelt WinBooks een periode voor :

  • Bij het invoeren van de eerste boeking in een dagboek is dit de eerste periode (na de openings- of overdrachtsperiode) van het bij het openen van het dossier geselecteerde boekjaar.
  • Daarna zal het programma altijd de laatste periode waarin werd geboekt in het geselecteerde dagboek voorstellen.
    De voorgestelde periode kan gewijzigd worden. Echter dienen volgende principes nageleefd te worden :
  • Het is onmogelijk een afgesloten periode te selecteren.
  • Het valideren gebeurt per dagboektype en per periode : u kan bijgevolg verder boeken in een periode met reeds gevalideerde boekingen.

Daar de nummering van boekstukken opeenvolgend moet zijn, is het aangeraden in chronologische volgorde te boeken.

Documentnummering

Boekstukken worden doorlopend per boekjaar en per dagboek genummerd. Het eerste nummer wordt bij het invoeren van de eerste boeking in een dagboek gedefinieerd. Achteraf stelt WinBooks het volgende nummer voor, dit is het hoogste nummer in dit dagboek + 1.
Bij het boeken dienen volgende principes nageleefd te worden :

  • De volgorde van nummers moet doorlopend zijn.
    Er mogen geen 'gaten' zijn in de nummering. Uitzonderlijk echter kan u ertoe gebracht worden boekstukken achteraf in te voeren (in geval van een ontbrekend rekeninguittreksel bv.). U zal dan het voorgestelde nummer dienen te wijzigen. Bij het boeken zal WinBooks u waarschuwen dat de nummering niet meer doorlopend is. Het spreekt vanzelf dat deze onderbreking zo vlug mogelijk moet opgelost worden.

Tijdens de validatie spoort WinBooks de 'gaten' (ontbrekende factuur, ...) in de documentnummering op en geeft een waarschuwing.

  • De nummers dienen per dagboek uniek te zijn.
    Eenzelfde nummer kan dus meermaals gebruikt worden, maar nooit in eenzelfde dagboek.
  • U beschikt over 8 posities voor het nummer.
    We raden u aan het boekjaar in de nummering op te nemen.
    Bovenaan de pagina