Net als bij het afsluiten van boekperiodes, zal de afsluiting van de analytische boekhouding vermijden dat er nog wijzigingen worden aangebracht.

Instellingen

Selecteer de menu ANALYTISCH - INSTELLINGEN - BOEKEN. Kruis het vakje Beheer van de analytische afsluitingen aan

Zodra deze optie aangekruist is, Is de sub-menu AFLSUITEN beschikbaar

Om de analytische boekhouding af te sluiten

1. Selecteer de menu ANALYTISCH
  2. Selecteer de submenu AFSLUITEN.

Het afsluiten van de 'analytische' périodes werkt op dezelfde wijze (en is afhankelijk van) als het sluiten van boekhoudkundige periodes. U kan enkel de périodes van de 2 actieve boekjaren afsluiten. U dient deze in chronologische volgorde te sluiten, jaar per jaar. Zo kan u nog geen périodes in het jaar 2 afsluiten indien er nog périodes open zijn in jaar 1. Tevens kan u een periode niet afsluiten op analytisch niveau als de periode nog niet afgesloten is voor de algemene boekhouding.

Afgesloten periodes worden in het rood weergegeven; niet-afgesloten periodes worden in het groen weergegeven. De in het oranje gemarkeerde periodes geven aan dat deze  nog niet kunnen afgesloten worden daar de boekhouding nog niet afgesloten is.

3. Kruis de vakken die overeenstemmen met de af te sluiten dagboektypes aan. Om meerdere periodes van eenzelfde dagboektype tegelijk af te sluiten, kruis de laatste af te sluiten periode aan. WinBooks stelt u voor alle voorgaande periodes achtereenvolgens af te sluiten. Dit kan u een aantal muisklikken besparen in sommige gevallen.
  4. Klik op om de aangekruiste periodes/dagboeken af te sluiten.
  5. Bevestig de afsluiting rekening houdend met het feit dat het onherroepelijk is : de afgesloten periodes/dagboeken worden nu in het rood weergegeven.

Uiteraard kunnen de analytische uitsplistingen niet meer gewijzigd worden eens de periode analytisch afgesloten is.

Doch in tegenstelling tot de boekhouding is het afsluiten van de analytische boekhouding niet verplicht (ook niet bij het openen van een volgend boekjaar)