Om goederen te kunnen ontvangen, dient u minstens een dagboek van het type leveringen leveranciers, een leverancier en een artikel te hebben. U kan een goederenontvangst op verschillende manieren invoeren

• Door toevoeging van een nieuw document rechtstreeks in een leveringsdagboek : de bestelbon van de leverancier wordt hierbij afgeboekt.
    • U kan in het leveringsdagboek definiëren of het automatisch afboeken van de bestellingen gewenst is.
  • Door een bestelbon om te zetten naar een levering.
    • De codering van een leverancierslevering vereist de module Voorraadbeheer.
    • Voorraadbeheer : zorg er steeds voor dat het magazijn ingevoerd is in alle artikelregels van de levering zodat de voorraad aangepast wordt. U kan dit automatisch laten gebeuren door een magazijn te koppelen aan het dagboek.

Op deze pagina:

Handmatig een goederenontvangst invoeren

[Invoeren, Documenten]

De invoerprocedure is identiek aan die van een factuur. Alleen de keuze van het dagboek verschilt.

Bij het invoeren van een levering, gaat de software na of er nog openstaande bestellingen zijn voor deze leverancier en het artikel dat u invoert : is dit het geval dan wordt de corresponderende bestelregel afgeboekt (= afgesloten). Zijn er meerdere bestellingen voor hetzelfde artikel/zelfde leverancier, dan boekt de software eerste de oudste bestelling af.

1. In onderstaand voorbeeld hebben we twee bestellingen voor de leverancier Siemens :
  2. Deze leverancier levert :
  3. Op het ogenblik dat u de levering bewaart, wordt de leveringsregel automatisch opgesplitst in functie van de bestellingen die door deze levering afgeboekt worden.
  4. Resultaat :
    Via de knop <Link> in een geleverde regel, komt u in het scherm van de gekoppelde documenten : de bestelling die de geleverde regel afboekt, is geselecteerd. In dit voorbeeld : bestelling 5 (statuut CL) is afgesloten;
    Zo ook voor de andere geleverde regel : de bestelregel is gedeeltelijk geleverd en het geleverd aantal is aangepast.
    U kan dubbelklikken op een document in de lijst van de gekoppelde documenten om het document op te halen.

Vanuit dit document kan u terugkeren naar de levering via de knop <Link>.

Bovenaan de pagina

Een goederenontvangst genereren op basis van de leveranciersbestelling

[Invoeren, Documenten]

• Zoek de leveranciersbestelling op via de zoekknoppen.
  • Als u de leveranciersbestelling op het scherm staat, kan u via <Levering> een leveringsbon (leverancier) genereren.
  • In het omzetscherm worden alle regels met een aantal getoond (zowel voor de artikelen die bijgehouden worden in de voorraad als niet en tevens voor de regels zonder artikel).

VeldOmschrijving
FilterStandaard worden alle regels met aantallen in back-order getoond. U kan deze lijst beperken door een selectie te maken op ee artikelcode of een reeks artikelen : om bijvoorbeeld enkel de artikelen te zien die u effectief werden geleverd.
Magazijnen, aantallen aanpassen ...

U kan hier nog voor elk artikel het magazijn waarin u de goederen wenst te onvangen, aanpassen alsook het werkelijk geleverd aantal. (gegevens in zwart zijn wijzigbaar).

• Klik op <Op 0 zetten>, om de kolom Leveren op 0 te zetten om handmatig alle geleverde aantallen in te voeren.
  • Indien u meerdere magazijnen beheert en het geleverd aantal voor verschillende magzazijnen bestemd is, klik dan op Verdelen per magazijn : voer hier nu de aantallen in per magazijn.

Gegenereerd document
  • De leveringsbon zal in dit dagboek gegenereerd worden. Als het dagboek van de bestellingen gekoppeld was aan een leveringsdagboek, zal dit leveringsdagboek voorgesteld worden.
  • Wijzig eventueel de leverdatum.
  • Werkt u met statuten, dan zal het beginstatuut uit dit dagboek voorgesteld worden. U kan een ander statuut toekennen.

VeldOmschrijving
Aanvullen document klik deze optie aan indien u geen nieuwe leveringsbon wenst te genereren maar de leveringsbon die u in de lijst selecteert, wilt aanvullen. Werkt u mets statuten , dan ziet u enkel de leveringsbonnen met hetzelfde statuut als het statuut dat u geselecteerd heeft in het tabblad Selectie. De datum van de bestaande leveringsbon wordt vervangen door de datum die u selecteerde in het tabblad selectie.
Niet geleverde artikelen op de leveringsbon opnemenklik deze optie aan indien u een spoor wilt behouden van de niet geleverde artikelen; hun aantal zal nul zijn op de leveringsbon.
Commentaar overnemenklik deze optie aan indien u ook de notities uit de bestelbon wilt overnemen op de leveringsbon.

• Klik op <Uitvoeren> om een nieuwe leveringsbon te genereren of om de bestaande leveringsbon aan te vullen.
  • U komt nu terecht in de (nieuwe) leveringsbon.

Bovenaan de pagina

Leveranciersleveringen genereren op basis van een reeks criteria

Deze functie is beschikbaar vanaf versie 5.5.

Het principe is om leveranciersleveringen te genereren voor een reeks van leveranciersbestellingen op basis van een aantal criteria.

Daarnaast toont Logistics een tweede scherm waarin u nog steeds de hoeveelheden en de aantallen en of magazijnen van elk artikel kunt selecteren.

Ga naar het menu Bewerkingen > Leveringen  leveranciers.

1. Geef eventuele criteria op die in dit eerste scherm worden voorgesteld.
  2. Tabblad Selectie

Parameters

Omschrijving

Leverancier

Selecteer eventueel de leverancier waarvan u goederen wilt ontvangen.

Dagboek

Selecteer het leveringsdagboek dat u wilt gebruiken.

Code artikel

Selecteer het artikel of de reeks van artikelen die u wilt ontvangen.

Levering voor

Rekening houdend met de artikelen (leverdatum in de artikelregel van de leveranciersbestelling) of de leveranciersbestellingen (leverdatum op het tabblad levering in de leverancierbestelling) die vóór een bepaalde datum moeten worden afgeleverd.
    Als u een datum in dit veld invoert, worden de leveranciersbestellingen die na deze datum moeten worden geleverd, genegeerd.

Tabblad Opties

Parameter

Omschrijving

Dat.

Datum waarop de leveranciersleveringen worden gegenereerd.

Dagboek

Voer het dagboek in waar alle leveringen van leveranciers worden gegenereerd.

Magazijnen

Geef op of het doeldepot is gebaseerd op het depot dat gebruikt is in de bestelling, het journaal of het magazijn die vermeld wordt als default magazijn.

Prijs

Kies of de prijzen moeten worden verborgen, weergegeven worden of bewerkbaar moeten zijn.
    Als u Wijzigen aanvinkt, kunt u kiezen of deze prijsverandering ook moet worden overgezet naar de artikelfiche.

Statuut

Geef eventueel de status op van de leveringen en / of gegenereerde facturen.

U moet een default voorraad en een default dagboek op dit tabblad Opties invoeren voordat u toegang krijgt tot het tweede scherm.

Tabblad Voorkeursinstellingen

Parameter

Omschrijving

Een leveringsdocument per bestelling genereren

Schakel deze optie in om een leveringsdocument voor elk bestellingsdocument te genereren.

Schakel deze optie uit om meerdere bestellingen in één leveringsdocument te groeperen. Deze groepering vindt alleen plaats als aan verschillende voorwaarden is voldaan. De leveranciersbestellingen moeten dezelfde derde partij, hetzelfde adres en dezelfde agentcode hebben. En afhankelijk van de opties die in het dossier zijn ingeschakeld, hebt u ook dezelfde status, dezelfde valuta, hetzelfde dossier, dezelfde analysecodes, dezelfde korting, dezelfde betalingstermijn en dezelfde totale korting nodig. Als aan een van deze voorwaarden niet wordt voldaan, wordt een nieuw leveringsdocument gegenereerd.

Elke bestelling beginnen met het nr. (aparte lijn)Het nummer wordt herhaald in het nieuwe document

Nota overnemen

Als een notitie is gecodeerd op een regel in de bestelling, kan deze opgenomen worden in de leverancierslevering.

De regels zonder artikelcode overnemen in de verzendnota

Het betreft de vrije tekstregels (niet aanbevolen in maten en kleuren) of bestelde artikelen (met een hoeveelheid en een eenheidsprijs) zonder artikelreferentie (ook niet aanbevolen in maten en kleuren).

Regels met aantal 0 overnemen

Schakel deze optie in om alle regels van het inkooporder bij de leverancierslevering te gebruiken. Schakel deze optie uit zodat regels zonder hoeveelheid niet op de factuur worden opgenomen (bijv. Regels met alleen een omschrijving of een notitie)

Aantallen vooraf invullen

Om niet alle hoeveelheden van elk artikel handmatig te moeten vullen, kunt u de optie Aantallen vooraf invullen aanvinken. De hoeveelheden worden dan al ingevuld in het tweede scherm en alleen de hoeveelheden van de niet-geleverde of gedeeltelijk geleverde artikelen moeten worden aangepast.

Overgaan in negatieve voorraad

Schakel deze optie in als u de leverancierslevering wilt forceren.

Bijwerken van leveringen waarvan statuut

Hiermee kunt u leveranciersleveringen voltooien die in de genoemde status zijn gebleven.

3. Klik op Uitvoeren om door te gaan naar het tweede scherm.

4. In dit tweede scherm worden de bestelde artikelen gegroepeerd op leveranciersorder.

• In het linkerooster kunt u het magazijn of de geleverde hoeveelheid voor elk artikel wijzigen.

• Klik op Zoeken om een item te zoeken om het in het raster te selecteren.

• Klik op Bewerken om de hoeveelheid van een item over verschillende opslagplaatsen te verdelen.
      Als er een splitsing is gemaakt over meerdere magazijnen voor een artikel, wordt de kolom Magazijn gelijk aan >> wat betekent dat u naar het rechter raster moet kijken om de verdeling over de diverse magazijnen voor dat artikel te zien.

• Klik op Importeren om vanuit een bestand andere geleverde items toe te voegen.

5. Klik ten slotte op Ok om de leveranciersleveringen te genereren.

Bovenaan de pagina

Mogelijke acties van een leverancierslevering

• Wijzigen via <Wijzigen> : wijzigt u hier nog de aantallen of verwijdert u nog regels dan zal het programma het aantal nog te ontvangen artikelen op de bestelbon terug aanpassen.
  • Verwijderen via <Verwijderen> : de voorraad vermindert terug en de back-orders leveranciers verhogen terug.
  • Afdrukken, voorbeeld op scherm bekijken, versturen via e-mail, bewaren in PDF-formaat via <Afdrukken>.
  • Omzetten naar een aankoopfactuur via <Factuur>.
  • Klikt u op <Link> vanuit een bestel-/leveringsregel dan switcht u tussen de lever- en bestelbon.

Gevolgen van een goederenontvangst

• Verminderen van het aantal in back-order bij de leveranciers.
  • Vermeerderen van de aantallen in voorraad.