Wat is de One Stop Shop (OSS) en wie kan het gebruiken?

• Vanaf 1 juli 2021 vervangt de applicatie OSS of One Stop Shop (éénloketsysteem) de applicatie MOSS (Mini-One Stop Shop) en kan ze worden gebruikt voor de aangifte van alle belastbare verrichtingen onder de nieuwe OSS-regelingen.
  • OSS kan worden gebruikt door btw-plichtigen die:
  • telecommunicatiediensten, radio- en televisieomroepdiensten of elektronische diensten leveren aan niet btw-plichtigen die in een lidstaat zijn gevestigd (verrichtingen aangegeven in MOSS),
  • andere B2C-diensten leveren,
  • intracommunautaire afstandsverkopen van goederen verrichten,
  • bepaalde binnenlandse leveringen van goederen verrichten,
  • afstandsverkopen van uit derdelandsgebieden of derde landen ingevoerde goederen verrichten, waarvan de wezenlijke waarde maximaal 150 euro bedraagt.
  • De OSS geeft btw-plichtigen de mogelijkheid om te kiezen voor een vereenvoudigingsregeling om de verschuldigde btw in de verschillende lidstaten van verbruik, in België aan te geven en te betalen.
  • Het gebruik van OSS is niet verplicht voor btw-plichtigen

Alle lidstaten van de Europese Unie bieden een vergelijkbaar systeem aan.

Vandaag kan de OSS-aangifte in elektronisch formaat worden ingediend of gecodeerd worden op de INTERVAT-site van de Administratie.
Hierdoor kan de belastingplichtige veilig OSS-aangiften doen via internet, met behulp van digitale certificaten en een elektronische handtekening.

Met WinBooks kunt u de OSS-aangifte weergeven of afdrukken voor controledoeleinden en vervolgens het bestand genereren om naar de Administratie te verzenden.

Voor aanvullende informatie: raadpleeg de website van de Administratie.

Btw-codes 'Verkopen OSS AANGIFTE' - Goederen en diensten (beschikbaar vanaf versie 7.03.410)

Op scherm bekijken of afdrukken van de OSS-aangifte

Het hoofdstuk met betrekking tot de Lijst met totalen per BTW-code, geeft u de details van de nodige selectiecriteria om deze lijst op te stellen.

Wijzigen/corrigeren van de bedragen van de OSS-aangifte

Wanneer u de lijst van de totalen per BTW-code op het scherm bekijkt (Alleen OSS BTW-codes), klik op Wijzigen (bovenaan in het afdrukvoorbeeld).

Om het XML-bestand te genereren en/of toegang te verkrijgen tot de knop WIJZIGEN, dient u een trimester te selecteren.

Een venster met eventueel reeds aangebrachte wijzigingen/correcties wordt getoond.

Om een wijziging in te voeren, klik op .

Er wordt een nieuw scherm geopend waarin u het volgende moet invullen:

• De BTW-code (Er wordt alleen rekening gehouden met de wijzigingen die zijn aangebracht in de btw-codes van OSS-verkoop)
  • Het Bedrag (Belastbare basis)
  • De Belasting, d.w.z. het btw-bedrag

Klik vervolgens op  om uw wijzigingen op te slaan. Voer eventuele andere wijzigingen in en klik op  als u klaar bent.

De lijst wordt bijgewerkt met uw aangebrachte wijzigingen.

Om een correctie in te voeren, klik op .

Er wordt een nieuw scherm geopend waarin u het volgende moet invullen:

• Het Land waarvoor een correctie moet worden gemaakt
  • De Belasting, d.w.z. het btw-bedrag
  • De Periode waarop de correctie betrekking heeft

en  laten toe om respectievelijk een lijn uit de correctietabel te wijzigen of te wissen.

WinBooks bewaart uw wijzigingen in specifieke bestanden, hetgeen u op elk moment toelaat om een oude aangepaste lijst te herzien. Wanneer u nieuwe boekingen in een periode verricht, zal de aangifte automatisch worden bijgewerkt en dit met bewaring van de manuele wijzigingen indien u dit wenst.

De wijzigingen aangebracht aan de lijst worden toegevoegd aan de bestaande lijnen. De Cumul-bedragen van deze lijnen worden voorzien van een *.  Zij worden eveneens weergegeven in een overzicht op het einde van de lijst.

Het genereren van het XML-bestand is slechts beschikbaar voor dossiers volgens de Belgische wetgeving.