Vanaf 1 januari 2021 verandert het formaat van de XML-bestanden die u indient bij de eCDF.

Het is daarom absoluut noodzakelijk om ten minste versie 7.03.220 van WinBooks Classic te hebben om over deze nieuwe formaten te beschikken, op straffe van weigering van uw bestanden.

Periodieke btw-aangifte

Selecteer de lay-out 2021 in het veld Lay-out

Jaarlijkse btw-aangifte

Bij het genereren van het XML-bestand wordt u gevraagd of u het bestand voor lay-out 2021 wilt aanleveren of niet.

Als de overgangsfase voorbij is, verwijderen we deze vraag en wordt het bestand direct aangemaakt volgens de lay-out 2021.

Overzicht

Selecteer de Lay-out 2021 in het veld Lay-out.

We hebben ook het beheer van bewegingen, 'Call-off-stock' genaamd, toegevoegd.

Dit beheer gebeurt handmatig door het overzicht te wijzigen.

• Bekijk uw overzicht op het scherm
  • Klik op 'Wijzigen'
  • Klik op 'Nieuw of F9' om een nieuwe regel van het type 'C' (Call-off-stock) toe te voegen.
    • Enkel de velden die specifiek zijn voor het beheer van de 'Call-off-stock' zijn toegankelijk
  • Voor het eenvoudig toevoegen van een regel
    • Vul het land in, het btw-id.nr. van de beoogde koper, het btw-id.nr. van de beoogde oorspronkelijke koper en mogelijk of het een Teruggave van goederen betreft. Bewaar uw regel.

• Voor het toevoegen van een correctieregel, is het principe identiek aan de correctieregels voor leveringen of diensten
    • Vul het type periodiciteit in, evenals het jaar en de periode waarop de correctie betrekking heeft, vervolgens het land, het btw-id.nr. van de beoogde koper, het btw-id.nr. van de beoogde oorspronkelijke koper en mogelijk of het een Teruggave van goederen of een annulering betreft. Bewaar uw regel.

Officiële balans (XML v2.0)

Het betreft een nieuwe menu-item, identiek aan de menu van de officiële balans, verplicht vanaf 1 januari 2021.

Voordat u een balans of een XML-boekhoudplan genereert vanuit de menu 'Officiële balans (XML v2.0)', moet u het tabblad 'Balans' van de menu Dossier/Parameters/Algemeen/Admin. BTW invullen.

Vul de categorie van uw bedrijf in en welke documenten u moet genereren en bewaren.

Het vakje 'Geen automatische aanmaak van de balans en de winst- en verliesrekening' mag alleen worden aangevinkt voor bedrijven die een boekhoudplan in XML-formaat moeten aanleveren.

Zoals u kunt zien, zijn de afdrukopties identiek aan deze van de Officiële balans.

Het type schema voor de lay-outs 2020 en 2021 wordt automatisch ingevuld in functie van uw algemene parameters.

Opgelet: Vanaf 1 januari 2021 moet er één bestand met de balans, de winst- en verliesrekeningen en het boekhoudplan in XML-formaat in de eCDF worden ingevoerd.

Daarom kan het schema niet meer worden gewijzigd, omdat het automatisch het boekhoudplan opneemt in het verkorte, het gemengde of het volledige schema de balans.

Wanneer welke lay-out gebruiken?

Lay-out 2019: voor een dossier met startdatum van het boekjaar in 2019

Lay-out 2020: voor een dossier met startdatum van het boekjaar in 2020

Lay-out 2021: voor een dossier met startdatum van het boekjaar in 2021

Omdat de balans en het boekhoudplan gelijktijdig worden weergegeven, is het scherm voor de wijzigingen aangepast.

U vindt nu twee tabbladen terug. Het eerste tabblad 'BALANS', waarmee u gegevens met betrekking tot de balans kunt toevoegen en het tweede tabblad 'PLAN', waarmee u gegevens met betrekking tot het boekhoudplan kunt toevoegen.