« Previous Version 7 Next »

Heden wordt enkel nog het elektronisch overzicht (eTVA bestand) door de Administratie aanvaard.

Dit maakt het de belastingsplichtige mogelijk om op een veilige manier zijn overzichten via internet in te dienen, door gebruik te maken van digitale certificaten en van een digitale handtekening.

Alhoewel het overzicht op papier geen officiële waarde meer heeft, laat WinBooks toe om deze zowel op scherm te bekijken als af te drukken, zodat u ze rustig kunt controleren en daarna het voor de Administratie bestemde bestand aan te maken.

In Luxemburg dienen de bedrijven die intracommunautaire leveringen uitvoeren, intracommunautaire diensten leveren of die in ABC-transacties tussenkomen elke maand of naar gelang elk kalenderkwartaal volgende gegevens aan de BTW-administratie te verstrekken, en dit voor iedere persoon die in een aan andere lidstaat voor de BTW geïdentificeerd is :

• het totaalbedraag van de leveringen die ze hebben uitgevoerd met vrijstelling van de BTW.
  • het totaalbedrag van bepaalde diensten die ze hebben uitgevoerd met vrijstelling van de BTW.
  • het totaalbedrag van de leveringen van goederen verricht in de lidstaat van aankomst van de verzending of van het transport van goederen, ingeval van ABC-transacties.

De transacties dienen per klant en per categorie gegroepeerd te worden :

Weerhouden transacties op het intracommunautaire overzicht :

• Transactie die onder één van de volgende 6 BTW-codes zijn ingevoerd :
    • E : intracommunautaire leveringen van goederen
    • ETB : intracommunautaire overdrachten van goederen
    • EP : intracommunautaire overdrachten van goederen
    • ETRI : driekhoeksverkeer
    • ET : werk tegen betaling van maakloon
    • EL : levering en/of installatie
  • Handmatige correcties

Het overzicht opmaken en afdrukken

In het hoofdstuk aangaande het afdrukken van het overzicht, vindt u de details van de selectiecriteria die vereist zijn om deze samen te stellen.

Een overzicht wijzigen

Bij het bekijken van een intracommunautair overzicht op scherm, klik op WIJZIGEN (in de takenbalk bovenaan het scherm)
Een venster laat u toe de gegevens aan te passen of te vervolledigen.

Mogelijke correcties : foutieve vermelding of weglating van de code T (ABC-transacties), foutieve inschrijving van een klant, fout in het bedrag, incorrecte categorie, ...

Om een wijziging in te voeren, klik op   .

Une nouvelle fenêtre est affichée dans laquelle vous devez renseigner :

• La référence du client intracommunautaire (en cliquant sur la loupe, seuls les clients avec un numéro de TVA intracommunautaire sont affichés).
  • Le code (L : Livraisons de biens, S : Prestations de services, T : Opérations triangulaires)
  • Le montant de la correction
  • Le type de périodicité (Mensuel ou Trimestriel)
  • L'année et la période auxquelles la correction se rapporte

en  permettent de respectivement modifier ou supprimer une ligne du tableau de correction.

Cliquez ensuite sur   pour enregistrer votre correction. Encodez ensuite éventuellement vos autres corrections et cliquez sur  lorsque vous avez terminé vos corrections. L'état récapitulatif est mis à jour en tenant compte de vos corrections.

Ces corrections sont mémorisées et sont automatiquement reprises si vous décidez de refaire un nouveau relevé pour la période concernée.

La correction d’un état récapitulatif via le bouton modifier peut uniquement se rapporter à la période en cours.

En effet, les modifications relatives aux précédents état récapitulatifs déjà transmis à l’Administration doivent se faire dans le troisième tableau (tableau des corrections).

Dans les deux premiers tableaux, un même numéro TVA ne peut pas apparaître sur plus d’une ligne dans le même tableau.  Des valeurs multiples sont donc préalablement à regrouper au niveau d’une seule ligne.

Dans le troisième tableau, un même numéro TVA ne peut apparaître sur plusieurs lignes que si celles-ci se rapportent à des opérations ou périodes différentes.

L’utilitaire de modification de Winbooks pour le premier tableau peut être un ajout (relatif à un client non encore repris sur la liste ou à un client déjà repris), soit une correction.

Dans ce dernier cas, il faut d’abord indiquer l’annulation de l’inscription originale, éventuellement en faisant précéder le montant du signe – et ensuite ajouter une autre ligne avec les données correctes.