Bij het aanmaken van een nieuw dossier, stelt WinBooks on Web u in de aanmaakwizard in stap 3 voor om te bepalen welk type onderneming het is.

De voorgestelde keuzes zijn:

• Mede-eigenaars
  • Onderneming van het commerciële type
  • Vennootschap inbreng (zonder kapitaal)
  • Vennootschap met kapitaal
  • VZW

Afhankelijk van het type onderneming, zal WinBooks on Web een boekhoudplan in het dossier laden in overeenstemming met de keuze van de gebruiker.

Het aantal rekeningen en de rekeningbenamingen kunnen daarom veranderen, afhankelijk van het type onderneming dat de gebruiker heeft gekozen.

Ter herinnering, onlangs is een nieuw type onderneming verschenen, de BV (ter vervanging van de oude benaming BVBA).

De besloten vennootschap (BV) wordt algemeen beschouwd als de meest geschikte rechtsvorm van een onderneming voor een kleine of middelgrote onderneming.

• Een BV kan worden gevormd door één of meer personen.
  • De BV heeft een eigen rechtspersoonlijkheid die verschilt van die van de aandeelhouders of de enige aandeelhouder. Het heeft ook zijn eigen kapitaal.
  • Het is in principe een besloten vennootschap: de aandelen zijn in principe nominatief (op naam van de eigenaar; het is daarom mogelijk om het te identificeren) en de mogelijkheden om deze aandelen te verkopen zijn beperkt, tenzij de statuten anders bepalen.
  • Het is een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid: de aandeelhouders engageren zich slechts ten belope van hun inbreng. In geval van faillissement van de onderneming kunnen de schuldeisers geen aanspraak maken op het eigen vermogen van de aandeelhouders. Er zijn echter uitzonderingen op dit principe voor de oprichters.
  • De statuten moeten worden vastgesteld bij notariële akte.
  • Er is geen minimum opgelegd voor het oorspronkelijke eigen kapitaal, maar dit moet voldoende zijn in het licht van de beoogde activiteiten.