Het kan in bepaalde gevallen handig zijn om de afpunting niet te doen tijdens het boeken van de financiële verrichtingen maar tijdens het inboeken van de aankoop.

Deze functionaliteit, ontwikkeld in WinBooks on Web, is op dit moment enkel beschikbaar in de aan-en verkoopschermen van de Beta Versie.

Hoe de Beta versie activeren?

Via Instellingen/Configuratiescherm/Dossierinstellingen/Dossieropties/tabblad Beta test

Activeer de optie Schermen Aankopen en verkopen (Beta) en herstart de toepassing.

De afpunting tijdens het inboeken van een aankoop vindt gewoonlijk plaats wanneer men een goed ontvangt dat het voorwerp uitmaakt van een voorafgaandelijke betaling bij bestelling.

Nemen we hierbij het voorbeeld van een bestelling die geplaatst werd via het internet bij de leverancier  AUTOCONTAC, met name de aankoop van een fietsendrager. De betaling werd volledig voldaan bij de bestelling.

De financiële verrichting werd geboekt op leverancier AUTOCONTAC, zonder enige afpunting omdat de factuur zal toegevoegd worden tijdens de levering van het pakket.

De verrichtingen (of de historiek) van leverancier AUTOCONTAC vertegenwoordigt dus een debetsaldo van 453,00 €, zonder enige mogelijkheid tot afpunting tot zolang de aankoop niet werd ingeboekt.

Van zodra het pakket geleverd is, kunnen we overgaan tot het inboeken van de aankoop. Een nieuwe knop  is vanaf nu beschikbaar in het inboekscherm.

Wanneer de gebruiker op de knop 'Afpunten' drukt, wordt automatisch het scherm met de niet-afgepunte verrichtingen van de leverancier geopend, om alzo de aankoop met de voorafgaandelijke financiële verrichting met elkaar af te punten.

Het totale aankoopbedrag wordt automatisch ingevuld met de informatie van de financiële verrichting. U hoeft dit enkel nog maar te bewaren of eventueel de boekingsrekeningen te wijzigen en dan het document te bewaren.

Wanneer we nu de verrichtingen van leverancier AUTOCONTAC raadplegen, kunnen we zien dat de financiële verrichting volledig afgepunt is met de a posteriori geboekte aankoop.