WinBooks ondersteunt de standaardvraagtaal van databases, SQL,(Structured Query Language), en biedt u tevens een krachtige uitvoer- en rapporteringstool.
Ook al is de tool krachtig, dient u de syntax van de SQL taal te beheersen om ingewikkelde SQL verzoeken te definiëren. Deze tool is dus voorbehouden aan ervaren gebruikers. Echter, de door specialisten geschreven verzoeken kunnen in een bibliotheek opgeslagen worden en door niet-ervaren gebruikers gestart worden.