De import bestaat in het ophalen van een door het exportprogramma van WinBooks gegenereerde zip-bestand in een bestaand boekhouddossier of in een nieuw WinBooks dossier.
De eigenschappen van de import zijn de volgende :

• Indien het exportbestand op een volledig dossier betrekking heeft, kan het in een bestaand dossier – bestaande gegevens worden in dit geval overschreven - of in een nieuw dossier opgehaald worden.
  • Indien het exportbestand op een deel van een dossier betrekking heeft, kan het enkel in een bestaand dossier met dezelfde naam als het dossier waarop het te importeren bestand betrekking heeft, opgehaald worden.
  • Indien het exportbestand bijkomende documenten (gescande en/of aan boekingen toegewezen documenten, elk ander document) bevat, worden deze in de door WinBooks voorziene subdirectories bewaard.
  • Indien het exportbestand beveiligd is, dient u het bij de export toegekende wachtwoord in te voeren om het bestand te kunnen lezen.
  • Indien gegevens (dagboeken, periodes) bij de export geblokkeerd waren, zal u opnieuw erin kunnen boeken na de import.

Om uw boekhoudgegevens te importeren

• Klik op het menu DOSSIER.
  • Klik op de optie IMPORT : de import gebeurt via een assistent die u door de verschillende stappen begeleidt. Klik op de knop VOLGEND om naar de volgende stap te gaan, op de knop TERUG om naar de vorige stap terug te komen en tenslotte op de knop IMPORTEREN om de import te starten.
  • Selecteer het te importeren bestand.
  • geef de directory waarin het importbestand opgeslagen is aan.

Deze werkwijze geldt ook indien u uw boekhoudmail reeds opgehaald hebt en u hebt het te importeren bestand geladen, in welk geval het bestand reeds opgeslagen is.

• Zodra u het te importeren bestand aangegeven hebt, worden de andere velden ter informatie automatisch ingevuld.
  • U dient nu de te importeren gegevens te selecteren :
  • Het programma toont de dagboeken en de periodes die het te importeren dagboek bevat. U kan degene die u niet wenst te importeren uitzetten.
  • Eventueel de gescande documenten die u wil ophalen. Kruis het vak GESCANDE DOCUMENTEN OPHALEN aan.
  • Eventueel bijkomende documenten. U kan degene die u wenst te importeren selecteren en in NAAR aangeven waar u ze wenst te bewaren.
  • Indien sommige of alle te importeren gegevens geblokkeerd zijn, kan u ze deblokkeren :
ENKEL DE GEÏMPORTEERDE DAGBOEKEN EN PERIODES DEBLOKKEREN
Enkel de geïmporteerde dagboeken en periodes zullen gedeblokkeerd worden, waardoor u er weer in kan boeken (behalve indien ze gevalideerd zijn).
NIET DEBLOKKEREN
De geblokkeerde dagboeken/periodes blijven geblokkeerd, wat betekent dat u er niet in kan boeken.
DE GESELECTEERDE DAGBOEKEN DEBLOKKEREN
U selecteer de te deblokkeren dagboeken/periodes handmatig.

Het is mogelijk om dagboeken/periodes te blokkeren/deblokkeren zonder echter gegevens te exporteren/importeren. Indien een export die tot het blokkeren van gegevens aanleiding gegeven heeft, niet door een import gevolgd wordt, dan is het noodzakelijk de dagboeken te deblokkeren zonder echter gegevens te hoeven te importeren. Hiervoor dient u de importfunctie te activeren, drie keer op de knop Volgend te klikken en de in te vullen velden leeg laten : u krijgt dan een lijst van de te deblokkeren dagboeken te zien. Op dezelfde wijze kan u in de exportfunctie dagboeken/periodes deblokkeren zonder gegevens te exporteren.

• WinBooks controleert vervolgens of de te importeren gegevens geen elementen bevatten die tot conflicten kunnen leiden en geeft het resultaat van deze controle, waarna u de gegevens kan importeren door op de knop IMPORTEREN te klikken.
  • Indien alle conflicten opgelost zijn, dan importeert WinBooks de boekingen en werkt de boekhouding bij.