Nieuwe iconen

Presentatie van de nieuwe iconen (snelkoppelingen) van het hele WinBooks-gamma.

Accounting

Connect

Digitalisatie (Virtual Invoice)

Logistics

View

First jaarrekeningen

WinPrest

Algemene boekhouding

Transfer van een klanten-/leveranciersrekening naar een andere klanten-/leveranciersrekening

De transfer van een boeking op een klanten- of een leveranciersrekening naar een andere klanten- of leveranciersrekening kan gedaan worden voor diverse posten of financiële verrichtingen.

Totaal Debet-Credit tijdens het selecteren van meerdere algemene rekeningen

Tijdens het selecteren van meerdere algemene rekeningen of meerdere boekingen op een algemene rekening, zal een debet- of credittotaal worden weergegeven.

Aanmaken van een nieuw dossier

Tijdens het aanmaken van een nieuw dossier, is het voortaan mogelijk om:

VIES controle bij het opslaan van de fiche

In de menu Venster/Gebruikersvoorkeuren - tabblad Derdereferentie, kunt u vragen om de geldigheid van het intracommunautaire BTW-nummer te controleren bij het opslaan van de fiche.

Automatisch instellen van de opmerking van de invoerregels per algemene rekening

In de menu Venster/Gebruikersvoorkeuren - tabblad Invoer Aankopen / Verkopen, kunt u kiezen hoe de opmerking van de algemene rekening zal worden ingevuld bij het invoeren van een aan- of verkoop.

Overname van de inhoud 'Mededeling' in de opmerking van de invoerregels (AANKOOP/VERKOOP)

Via de F5 toets kunt u de Mededeling of het OGM-nummer van de hoofding van de factuur recupereren.

Verbetering van de inhoud van de boodschap die getoond wordt bij het ontdekken van het inboeken van een dubbel

Wanneer u het zoeken naar dubbel ingeboekte aankoopfacturen geactiveerd hebt, zal de getoonde boodschap voortaan het nummer van het eerst gevonden document weergeven.

Te ontvangen facturen

De gedeeltelijk aftrekbare BTW en de analytische boekhouding worden nu beheerd.

De BTW-aangifte

Afdrukken

Financiële dagboeken

Vink dit vakje aan indien u in uw rapport gecumuleerde saldi wenst in te lassen, hetgeen u het finale saldo per lijn zal weergeven.

De dagboeken

Deze optie is beschikbaar voor alle dagboeken van het afdruktabblad Boekhouding.

Wanneer u de afdruk van een dagboek over meerdere opeenvolgende periodes vraagt, dan zal er noch een onderbreking noch een totaal per periode aanwezig zijn.

Zeer handig voor wanneer uw dossier maandelijks gedefinieerd is en u het dagboek voor een trimester wenst af te drukken om dit met uw trimestriële BTW-aangifte te vergelijken.

Interne Belgische balans "Lay-out 2016"

Balans-herindeling algemene rekeningen

De optie De heringedeelde rekeningen apart afdrukken via de menu Bestand / Tabellen / Balans-herindeling alg. rek., zorgt ervoor dat de detail van de heringedeelde rekeningen in hun nieuwe rubriek (of klasse) wordt weergegeven. Zij worden dus niet gehergroepeerd op de vervangingsrekening.

Rekeningen buiten het MAR
Druk de lijst van de rekeningen buiten het MAR niet af

Indien u dit vakje aanvinkt zullen de rekeningen buiten het MAR niet meer op de laatste pagina van de interne balans worden afgedrukt (pagina met de rekeningen buiten het MAR).

Beheer van de BTW periodes

De knop "Afdrukken" is voortaan toegankelijk in de menu Operaties / Tabel van BTW documenten

De 'Lijst overeenstemming Omzet BTW' beheert de BTW periodes.

Bankmodules

Overschrijvingen leveranciers

Hoewel de SEPA-betalingen volgens Europese normen zijn opgesteld, kan elk land en soms ook elke bank zijn eigen specificiteit in dit betalingsbestand hebben.

WinBooks beheert het Belgisch, Luxemburgs en Frans SEPA-formaat, alsook dit van de Nederlandse Rabobank.

Als de rekening van de opdrachtgever in uw financieel dagboek gedefinieerd is en overeenstemt met een formaat zoals hierboven vermeld, moet u niets doen, het verloopt automatisch.

Daarentegen, indien u een rekening hebt waarvoor u een ander betalingsformaat wenst op te leggen, dan kunt u dit specificeren in het veld 'SEPA-betalingsformaat' van uw financieel dagboek.

Bijvoorbeeld, een Duitse bank die hetzelfde SEPA formaat als Luxemburg gebruikt.

Overschrijvingen van creditnota's van terug te betalen klanten

Indien u beschikt over de module Leveranciersoverschrijvingen, dan beschikt u eveneens over de optie die u toelaat om uitsluitend de creditnota's van terug te betalen klanten over te schrijven.

De stappen van de betaling zijn identiek aan deze beschreven in het hoofdstuk van de leveranciersoverschrijvingen (voorstel, betaling, aanmaken van de diverse post).

Omdat het hier gaat over klanten creditnota's, moeten we wel rekening houden met enkele verschillen ten opzichte van de leveranciersoverschrijvingen.

Enkel de klanten creditnota's die niet gematched zijn (of gematched met een andere creditnota of een financiële verrichting) worden in aanmerking genomen.

De betaling van de klanten creditnota's wordt exclusief in EUR gedaan aan klanten in de SEPA-zone.

Indien Virtual Invoice in uw dossier geactiveerd is, is het niet meer nodig om met de module van de goedkeuringen in Virtual Invoice (facturen en klanten CN) te werken of te activeren om de documenten te zien vanaf het betalingsvoorstel.
Indien twee of meerdere leveranciers dezelfde bankrekening hebben, waarschuwt een niet-blokkerende boodschap de gebruiker bij het verlaten van het betalingsvoorstel dat een of meerdere leveranciers dezelfde bankrekening hebben.

CODA

Coda's in valuta

De CODA-bestanden in valuta worden voortaan behandeld.

Het is noodzakelijk dat het CODA-bestand uw IBAN-rekening bevat en niet uw oude BBAN-rekening.

De wisselkoers zoals gedefinieerd in WinBooks wordt in aanmerking genomen.

Beheer van maaltijdcheques en beheer van ecocheques

Na het inlezen van een CODA-bestand, wanneer u de opzoeking per bedrag gebruikt aan de hand van de toets -, zal het ingeboekte bedrag dat bekend is automatisch worden ingevuld.

De CODABOX mandaten

Facturatie

Indien u facturen per mail naar uw klanten verstuurt, hebt u de mogelijkheid om een lay-out aan te maken die verschillend is van deze die voor het afdrukken op papier wordt gebruikt. Om bijvoorbeeld eenvoudigweg een logo toe te voegen.

Menu Dossier/Parameters/Lay-out/Factuur/Type Facturen /Wijzigen

Wanneer u een lay-out wenst aan te maken voor het versturen via mail, dan stelt WinBooks voor om de lay-out die gebruikt wordt voor het uitprinten op papier, te kopiëren.

Het is niet nodig om lay-outs voor het versturen via mail aan te maken. Indien uw lay-outs hetzelfde zijn voor het afdrukken op papier, als voor het versturen via mail, dan zal WinBooks de lay-out selecteren die voor het afdrukken gedefinieerd is.

Via de Menu Facturatie / Instellingen / Fac. invoeren kunt u een default lay-out definiëren.

Automate

Overzichtstabel voor Fiduciaires

Import Excel

Import Excel van de identificatiegegevens van artikelen

Import Excel van de identificatiegegevens van analytische rekeningen

Import Excel van een diverse post met analytische uitsplitsing

Gedeeltelijke recuperatie van de klantenfiches, leveranciersfiches of algemene rekeningen

U kunt op elk moment uw reeds bestaande klantenfiches, leveranciersfiches en fiches van uw algemene rekeningen aanvullen.

Wenst u bijvoorbeeld een categorie in te vullen, importeer een Excel bestand dat slechts de referentie, de naam en de categorie weergeeft (de referentie en de naam zijn twee verplichte velden).

WinBooks zal u vragen wat u wenst te doen met de andere niet gelinkte velden, ofwel behoudt u deze gegevens in uw huidige bestand, ofwel wist u deze.

Vertrouwelijkheid

Vertrouwelijkheid

Twee nieuwe beperkte toegangen werden toegevoegd: 'Beheer van de klanten en van de algemene rekeningen' en 'Beheer van de leveranciers en van de algemene rekeningen'.

Het is voortaan mogelijk om de toegang van een gebruiker te beperken tot enkel de klantenboekhouding of enkel tot de leveranciersboekhouding.

Luxemburg

Naast de jaarlijkse aangifte die gewijzigd werd voor de lay-out 2018, werd er een optie toegevoegd in de menu van het genereren van het boekhoudplan in XML formaat.

Deze optie laat toe om al dan niet rekening te houden met de balansherindeling.

DP lonen

Dossier/Parameters/Algemeen/Automatische DP/ Lonen DP

Het scherm met de parameters werd herzien - de opties zijn hetzelfde gebleven.

Analytische boekhouding

Er werden twee opties toegevoegd onder Analytisch/Instellingen/Boeken:

Vaste Activa

Er werden twee opties toegevoegd onder Vaste Activa/Instellingen/tabblad Divers

De aanmaningen

Indien u aanmaningsbrieven via MS Outlook verstuurd, hebt u de mogelijkheid om deze naar keuze te versturen, ofwel direct naar uw klant ofwel via uw Drafts directory.

Er werd een nieuwe variabele aan de lay-out toegevoegd die toelaat om het aantal dagen achterstalligheid van de betaling (verwijl) van een factuur te berekenen.