Na het afsluiten van een periode is het onmogelijk in de afgesloten periode en dagboek (verkoop, aankoop, financieel, divers) te boeken. Dit is een onherroepelijke handeling. In een afgesloten periode is het niet alleen onmogelijk boekingen te wijzigen of te verwijderen, maar ook toe te voegen.

De periodeafsluiting wordt per dagboektype (enkel de aankoop- en verkoopdagboeken bv.) en per periode (enkel de maand januari bv.) uitgevoerd en volgt de chronologische volgorde : het is onmogelijk een periode voor een dagboek af te sluiten indien de vorige periodes voor betreffend dagboek niet afgesloten zijn.

De afsluitingsfrequentie hangt af van zowel de wettelijke verplichtingen als van de interne organisatie van het bedrijf.

De wettelijke verplichtingen

De herberekening van de controletotalen tijdens het afdrukken van het unieke centraliserende dagboek laat toe, t.o.v. de vorige versies, te bevestigen dat er geen wijzigingen later aangebracht werden (hetzij d.m.v. WinBooks, hetzij d.m.v. een extern programma, hetzij door het kopiëren van oude bestanden, ...)

In de praktijk

Om een periode voor een bepaald dagboektype af te sluiten

1. Klik op de menu OPERATIES.
  2. Klik op de optie AFSLUITEN PERIODES.

Afgesloten periodes worden in het rood weergegeven; niet-afgesloten periodes worden in het groen weergegeven. De in het geel gemarkeerde periodes geven aan dat een dagboek geblokkeerd werd bij het exporteren naar het boekhoudkantoor.

3. Kruis de vakken die overeenstemmen met de af te sluiten dagboektypes aan. Om meerdere periodes van eenzelfde dagboektype tegelijk af te sluiten, kruis de laatste af te sluiten periode aan. WinBooks stelt u voor alle voorgaande periodes achtereenvolgens af te sluiten. Dit kan u een aantal muisklikken besparen in sommige gevallen.
  4. Klik op om de aangekruiste periodes/dagboeken af te sluiten.
  5. Bevestig de afsluiting rekening houdend met het feit dat het onherroepelijk is : de afgesloten periodes/dagboeken worden nu in het rood weergegeven.

In de invoerfuncties herkent u afgesloten periodes aan het icoon  welk in de kop van het scherm verschijnt maar ook aan het feit dat alle commando's, met uitzondering van het commando voor het bekijken en afdrukken van boekingen, nu gegrijsd zijn.