Wanneer u een nieuwe dossier aanmaakt, worden de lay-outs van de brief voor donateurs aangeleverd door WinBooks, maar u kunt deze wijzigen en aanpassen aan uw behoeften.

1. Selecteer het menu DOSSIER.
  2. Klik op de optie PARAMETERS en vervolgens op de optie LAY-OUT/BRIEF DONATEURS.

3. Klik op de lay-out die bij de taal hoort.

Met de optie 'Laden vanuit een ander dossier' kunt u brieven voor donateurs kopiëren die u eerder zou hebben aangepast in een ander dossier.

De lay-out

Het scherm van de lay-out bestaat uit 3 delen:

• De knoppenbalk: handelingen op de velden en op de lay-out in het algemeen.
  • Selectie van de velden die op het overzicht moeten staan (koptekst/ voettekst-velden en document body-velden).
  • Het document.

Het document

1. Wijzig het document door in de knoppenbalk te klikken op het icoon:
     om een tekstveld aan te maken.
     om een grafiek in te voegen.
     om een lijn te trekken.
    Nadat u het gepaste icoon geselecteerd hebt, plaats de cursor in het gedeelte op witte achtergrond waar u een tekstveld wilt aanmaken, een grafiek of een lijn wilt trekken.
  2. Selecteer in  één voor één de velden die in het document moeten worden opgenomen:
    Selecteer het gepaste veld in de afrollijst.
    Klik op het icoon  .
    Klik in het gedeelte op witte achtergrond op de plaats waar u het veld wilt toevoegen.
  3. Verbeter eventueel de presentatie van de lay-out d.m.v. volgende iconen in de knoppenbalk:
     om een rechthoek met randen rond het veld aan te maken.
     om een rechthoek op zwarte achtergrond aan te maken.
    om een rechthoek zonder rand en op grijze achtergrond rond het veld aan te maken.
    om de geselecteerde velden horizontaal uit te lijnen.
     om de geselecteerde velden verticaal uit te lijnen.

De objecteigenschappen

U kunt bovendien de eigenschappen van een geselecteerd veld wijzigen door op de rechtermuisknop te klikken en door de optie
 OBJECTEIGENSCHAPPEN te kiezen:

• het geselecteerde veld is een tekstveld: om het lettertype, de lettergrootte, de letterstijl, de kleur en de tekst zelf te wijzigen.
  • het geselecteerde veld is een lijn of een rechthoek met randen: om de dikte en de kleur van de lijn of van de rand te wijzigen.
  • het geselecteerde veld is een rechthoek zonder randen of op zwarte achtergrond: om de kleur van de achtergrond te wijzigen.

Indien u een rechthoek op gekleurde achtergrond met tekst erin wilt aanmaken, maak eerst de rechthoek aan, maak vervolgens het tekstveld aan en wijzig tenslotte de kleur van de tekst.

In het specifieke geval van de brief voor donateurs geeft de optie , geactiveerd op het veld FreePara1, toegang tot de tekst die in dit deel moet voorkomen. Zoals voor een memo is het mogelijk om de tekst te verrijken: verandering van lettertype, grootte, onderstreping, verandering van kleur, centrering, ... U kunt ook variabelen toevoegen: de naam en het adres van de donateur bijvoorbeeld.

De afdrukeigenschappen

Tevens kunt u de afdruk eigenschappen van een geselecteerd veld wijzigen door op de rechtermuisknop te klikken en de optie  te selecteren.

U kunt dan kiezen of het betreffende veld moet worden afgedrukt op ofwel:

• Alle pagina's
  • Enkel de eerste pagina
  • Enkel de laatste pagina
  • Alle pagina's behalve de eerste
  • Alle pagina's behalve de laatste
  • Alle pagina's behalve de eerste en de laatste

Bekijk eventueel het overzicht op het scherm door op het icoon  te klikken.

Bewaar vervolgens de lay-out door op het icoon  te klikken.

Lijst met variabelen

CodeOmschrijvingOpmerking

Variabelen gebruikt in het centrale deel van de tekst

(FreePara1)

Tekst van de brief voor donateursRechtermuisklik → Objecteigenschappen
DonornameNaam van de donateur
DonoraddressAdres van de donateur
AmountBedrag van de gift
YearKalenderjaar
Variabelen gebruikt in de kop- /voettekst van het document

Adress1Adres 1 van de donateur
Adress2Adres 1 van de donateur
CctryLandcode van de donateur
ZipCodePostcode van de klant
ZipCodeSIPostcode zonder ISO-code
ToDayDateDatum van vandaag
CityWoonplaats van de donateur
CustomerNameNaam van de donateur
ContactNaam van de contactpersoon
CivNom

Naam van de contactpersoon voorafgegaan

door de aanspreektitel

VATNumberBtw-nummer
VATNumberOnlyNumBtw-nummer zonder landcode
CountryLand van de donateur