Deze module maakt het mogelijk het programma Flex/Logistics te verbinden met de Banksys betaalterminal. Dit wil zeggen dat de gebruiker de betalingswijze van een verkoop niet meer manueel moet ingeven. Indien men Betalen met kaart selecteert op het betaalscherm verstuurt het programma het bedrag van de transactie naar de terminal, en wanneer de transactie beëindigd is ontvangt het programma het betaald bedrag automatisch in de betalingswijze die door de klant gebruikt werd. Op die manier worden de fouten door verwisseling van betalingswijze quasi nul.

De module Verbinding met de Banksys terminal is een extensie van de module Y (Module Betalingenbeheer). In de Modulestring moet staan: B6.

Inhoud pagina:

Voorvereisten

(tick) Gebruikt protocol : VIC 1.07

(tick) Banksys betaalterminal met een seriele poort die compatibel zijn met het protocol : YOMANI, (XENTA, XENTISSIMO)

(error) Banksys betaalterminal zonder seriele poort die niet compatibel is : YOXIMO

De Banksys terminal moet aangesloten zijn met een geschikte kabel (verkrijgbaar bij Banksys op volgend nummer: 02/727.88.99)
Gelieve dus goed te controleren of deze kabel aangesloten is bij uw klant.
Dit zijn de beschikbare referenties van de kabels:

Referentie (niet afgeschermd):
2m - 230 140 23 93
5m - 530 140 03 93

Referentie (afgeschermd):
5m - 530 140 54 37

Port COM :

• Asynchronous
  • Full duplex
  • 1 start bit, 8 data bits, 1 stop bit
  • Parity : None
  • Speed : 9600 bps
  • Physical encoding method : Non Return to Zero (NRZ)
  • Byte serialisation : Least Significant Bit (LSB) first

Bij problemen zijn de betaalterminalspecialisten van Banksys beschikbaar op het nummer 02/727.66.33

Begin van de pagina

Hoe werkt de module ?

Om te beginnen installeert u de SrvTerminal op de PC die fysiek verbonden zal zijn met de terminal via seriële poort. SrvTerminal is een kleine applicatie (een service) die op de achtergrond zal draaien op deze computer. De SrvTerminal zal geïdentificeerd zijn door dit icoon:

Dit zal toegevoegd worden aan de actieve services in de taakbalk (aan de kant van de systeemklok):

Deze service zal bestanden van uit te voeren transacties kunnen ontvangen. De PC die een transactievraag verstuurt moet niet per se dezelfde machine zijn waarop de service draait, dus waaraan de terminal fysiek verbonden is. Zo kunnen meerdere kassa machines werken met een enkele betaalterminal. De transacties die verzonden worden naar de service worden een voor een behandeld. Hierdoor bestaat echter wel de mogelijk dat er een wachtrij ontstaat voor de uit te voeren transacties.

Begin van de pagina

Installatie van SrvTerminal

Om SrvTerminal te laten draaien moet eerst een DLL geïnstalleerd worden, bc_int.dll.
Deze DLL is geschreven in C sharp (C#) dus moet, om deze DLL te kunnen gebruiken, eerst het Microsoft.NET Framework geïnstalleerd worden. Eenmaal dit Framework geïnstalleerd, kopieert u deze DLL in de map Windows/System32 (voor een systeem 64 bit, kopieer deze DLL in de map Windows/Syswow64) en dient u hem te registreren.

Concreet, hier zijn de stappen om SrvTerminal en zijn DLL bc_int.dll te installeren.

Installatie van het Microsoft.NET FrameWork

U downloadt eerst het installatiebestand.

Eenmaal geïnstalleerd, zou u een map moeten vinden als deze:
C:\windows\Microsoft.NET\FrameWork\v4.x.xxxxx
Het framework versienummer v4.x.xxxxx kan variëren.

Installatie en registratie van de DLL

1. U kunt het zipbestand dat de DLL bevat hier downloaden banksys_dll.zip.
  2. Unzip de inhoud van dit bestand naar c:\windows\system32.
    (2 bestanden worden gekopieerd: Int_BC.dll en Int_BC.tlb)
  3. Om deze DLL te registreren in het register van Windows zijn er twee mogelijkheden (manuele of automatische oplossing):

• Manuele oplossing

Ga in een dos prompt (als administrator) naar de map waar het C# FrameWork zich bevindt (bijvoorbeeld: C:\windows\Microsoft.NET\FrameWork\v2.0.50727)

Voer volgend DOS commando uit:

REGASM /codebase /tlb c:\windows\system32\int_bc.dll

Ter informatie, voor een ont-registratie zou hetzelfde commando moeten uitgevoerd worden maar dan met /u op het einde.

Resultaat:

• Automatische oplossing (via Logistics/Flex)

Klik op de knop De component wordt bewaard (Opgelet: U dient Logistics als administrator op te starten!)

Installatie van de applicatie SrvTerminal

1. Download de applicatie srvterminal hier.
    Als de geïnstalleerde versie van Flex/Logistics hoger of gelijk is aan 4.0.6, is het aangeraden om versie 1.6 van SrvTerminal te gebruiken, hier te downloaden.
  2. Maak op uw harde schijf een nieuwe map aan: C:\srvterminal

Let erop de map srvTerminal aan te maken op hetzelfde niveau van de map die de transactiebestanden zal bevatten (zie verder, de parameter POS_TERMINAL_PAY_PATH). Als de map van de transactiebestanden bijvoorbeeld C:\Banksys is, maak dan C:\srvTerminal aan.

3. Unzip in deze map de inhoud van het bestand srvterminal.zip dat u net hebt gedownload.

4. De service is bijna klaar om te gebruiken ! Er rest nog een iets te doen, namelijk 2 parameters invoeren in het bestand srvterminal.ini. Open dit bestand met windows kladblok :

1. Let erop de map C:\Banksys op uw harde schijf aan te maken.
    2. U moet nu aangeven op welke COM poort de terminal is aangesloten, en waar de map zich bevindt waar de transactiebestanden geplaatst zullen worden door Flex/Logistics (zie de parameter POS_TERMINAL_PAY_PATH in Flex/Logistics om dit pad te wijzigen). Duid C:\Banksys aan als transactiemap, POS_TERMINAL_PAY_PATH zal dus ook als waarde C:\Banksys hebben. In Terminal Server zullen we dus hebben: \\TSCLIENT\C\Banksys.
  5. Als alle stappen goed uitgevoerd zijn, kan de service nu starten.
    In geval van een probleem zal een venster openen voor 5 seconden met een uitleg van het probleem, en zichzelf vervolgens weer sluiten.

De 2 mogelijke foutboodschappen zijn :
    • Terminal.CTerminal' (DLL) can't be initialised, please register it...
    • Directory error, check if exist : xxxxxxxxxxx

Onmogelijk SrvTerminal.exe uit te voeren

Indien SrvTerminal.exe niet gestart wordt of de foutboodschap, die aangeeft dat het bestand msvcr71.dll ontbreekt, getoond wordt, dient U een Installatie van Logistics WorkStation uit te voeren op de pc waar SrvTerminal uitgevoerd wordt.

Bovenaan pagina

Instellen van uw Banksys betaalterminal

Tenslotte moet in de Banksys terminal de optie geactiveerd worden die aangeeft dat de terminal voortaan verbonden is met een externe applicatie die informatie zal verzenden over de uit te voeren transacties. Zie hieronder voor de procedure die gevolgd moet worden (die naar ons gecommuniceerd is door de maatschappij Banksys).

Banksys instructies
  • (Only on a new terminal) Press <STOP> + <OK>
  • Press <MENU>
  • Choose 3. Terminal Setup
  • Choose 0. Technician only
  • Password : 1235789 + <OK>
  • Choose 4. Hardware Settings
  • Choose 2. ECR Protocol Ou Kassa Protocol
  • Choose 'CHANGE' with the keys below the screen
  • Choose 4. NVIC TICKET TERM + <OK>
  • Choose TERM-PRINTER
  • Press <STOP> 4 times.
Banksys YOMANI instructies
  • (Only on a new terminal) Press <STOP> + <OK>
  • Press <MENU>
  • Choose 3. Terminal Setup
  • Choose 0. Technician only
  • Choose 9.
  • Password : 1235789 + <OK>
  • Choose 4. Hardware Settings
  • Choose 2. ECR Protocol Ou Kassa Protocol
  • Choose VIC (ou NVIC) Protocol + <OK>
  • Press <STOP> several times.

Herinitialisatie

Om terug te gaan naar de initiële situatie, vervang in de laatste stap van de procedure 4 - NVIC TICKET TERM door 0 - GEEN KASSA

Nieuwe terminal

Met een nieuwe Banksys terminal (kleurenscherm), dient men na configuratie met de kassalink, vooraf snel op <STOP> + <OK> te drukken om toegang te krijgen tot de menu.

Manuele betaling

Van zodra de link geïnstalleerd is, kan een betaling nog volledig manueel getransfereerd worden op de terminal op voorwaarde dat de terminal over een terminalkant VERKOPER beschikt. Hiervoor dient men op <STOP> + <OK> te drukken, vervolgens Type en het type betaalkaart te kiezen. Een betaling via Bancontact kan hierdoor uitgevoerd worden, evenals per creditkaart op voorwaarde dat de terminal over een printer beschikt.

Update van de terminal

• (Only on a new terminal) Press <STOP> + <OK>
  • Press <MENU>
  • Choose 3
  • Choose 0
  • Choose 9
  • Password : 1235789 + <OK>
  • Choose 1
  • Choose 5
  • Choose 3

Begin van de pagina

Instellingen in Flex/Logistics

Ter herhaling, in de modulestring moet B6 staan (bij de licentie).

In de algemene parameters, tabblad Opties, parameter Beheer Verkooppunt, parameter Gebruik van de POS interface, tabblad Beheer van een betalingsterminal, zal een nieuw aankruisvakje verschijnen: Beheer van een betaalterminal. Vink dit vakje aan en herstart de applicatie.

Instellen van de tabel met betalingswijzen

Instellen van de tabel met betalingswijzen: Ga naar het menu Bestand > Tabellen > Derden > Betalingswijzen.

Voer de lijst met betalingswijzen in die de winkel ondersteunt op vlak van betaalkaarten.

Ter herhaling, de betalingswijze CASH moet steeds nummer 1 hebben. Zie Tabel Betalingswijzen.

De betalingswijzen met kaart hebben een volgordenummer groter dan 1, en u moet verplicht volgende identificatienummers opgeven.

Onbekend betaal-ID

Indien onderstaande boodschap getoond wordt wanneer een betaling met het apparaat wordt uitgevoerd, moet de nieuwe betaalmethode aan de tabel met betaalmethoden worden toegevoegd. Hiervoor gebruikt U als Identificatienummer voor de betaalterminal het nummer dat in de foutboodschap vermeld wordt.

Het is ook aangewezen om een betaalmethode Andere aan te maken en deze als identificatienummer het cijfer 999 te geven. Op deze manier zal, als de klant een door de betaalterminal geaccepteerde kaart gebruikt, maar de bijbehorende betaalmethode niet in de tabel met betalingswijzen voorkomt, Logistics het bedrag aan deze methode koppelen. Vervolgens kan U de tabel met betalingswijzen uitbreiden met deze nieuwe betaalmethode.

Geconsolideerde betalings-ID's

Vanaf Logistics versie 6.0.11 kan één enkele betaalmethode gekoppeld worden een meerdere betalingsidentificatienummers via het memoveld Identificators voor de betaalautomaat.

Bijvoorbeeld de identificatienummers 128 (Bancontact/MisterCash) en 66 (Bancontact/MisterCash EMV (SEPA)) kunnen samengevoegd worden in één betaalmethode Bancontact.

De verschillende extra te groeperen nummers moeten in het memo-veld gescheiden worden door een komma. Een identificatienummer moet altijd ingevuld zijn in het numerieke veld Identificatie voor de betaalterminal.

Betalingswijze

ID

Betalingswijze

IDBetalingswijzeID

Bancontact/MisterCash

128Pass promo 2101Carwash74
Maestro127TINA100E-voucher73
Proton (load)126EIC99Loyalty card72
Proton (purchase)125Exxon98Pay Fair71

Visa

124

Cora Xenta97Sodexo e-Pass70

Eurocard Mastercard

123

Pass promo 396Ticket Restaurant (Edenred)69

American Express

122

Pass promo 495Reserved68

Dinners Club

121

Pass promo 594Reserved67

JBC

120

Pass promo 693

Bancontact/MisterCash EMV (SEPA)

66

National Company

119

Pass promo 792Emergency fallback (TINA EMV)65
International Company118

Pass promo 8

91KADOZ64
FNAC117Pass promo 990AtosWorldline WL63
Smart Shopper116Pass promo 1089RES62
M-BANXAFE115Pass promo 1188Yourgift61
Visa Electron114Pass promo 1287Giftcard60
Cirrus113Pass promo 1386ORES59
Visa Cash112Pass promo 1485Cartes Bancaires58
Clip111Pass promo 1584Basic Card57
Aurora110Pass promo 1683CCV Card56

109

Visa VPAY82Equens WL55

108EZSwitch81Chèque54
SIS BPA Application107Chipknip80Travelcard53
Eloyse Application I and II106BANK79Smart Pay52
Pass CREDIT (PLC)105GIRO78UnionPay51
Pass CASH (PLC)104EPWS77Multi User50
Pass103Comfort card (CMFC)76Closed User49
Pass promo 1102Prime line (PRLI)75

Het betaalscherm in het programma is nadien lichtjes anders:

Alle betalingswijzen behalve Cash zijn grijs. Als de klant zijn aankoop met kaart betaalt, zal de gebruiker de transactie starten door te klikken op Bankkaart.

In geval van gedeeltelijke betaling zal het programma bevestiging vragen voor het bedrag.

Begin van de pagina

Transactiebestanden

Logistics maakt nu een transactiebestand aan in de map C:\Banksys.

Map van de transactiebestanden

• Om dit pad te definiëren, bestaat er een algemene parameter in het dossier.  Maak deze aan via Bestand > Tabellen > Algemeen > Parameters. De parameter die aangemaakt moet worden heet: POS_TERMINAL_PAY_PATH en typ in het veld MEMO tussen aanhalingstekens het volledige pad waar Logistics het transactiebestand moet plaatsen.
  • Dit pad kan ook gedefinieerd worden in het Logistics.ini bestand van het workstation via dezelfde parameter POS_TERMINAL_PAY_PATH.  Het in het INI bestand gedefinieerde pad heeft voorrang op de algemene parameter die in Logistics werd ingebracht.
  • In Terminal Server (Module TS), is het mogelijk dit pad te definiëren in het LogisticsRemote.ini bestand via de parameter TERMINALPAYPATH.  Het pad gedefinieerd in dit remote INI bestand heeft voorrang op het lokale INI bestand en op de algemene parameter die in Logistics werd ingebracht. Dit INI bestand bevindt zich per default in de map \\TSCLIENT\C\WINBOOKS\LOGISTICS\.  Deze map kan in de algemene parameter TS_PROGRAM_REMOTE_DIR_PATH gewijzigd worden, via de menu Bestand > Tabellen > Algemeen > Parameters.  Het ganse leesproces van dit remote INI bestand kan soms vertragingen uitlokken.  Om deze vertragingen te vermijden, mag de leesprocedure niet meer uitgevoerd worden.  Hiervoor dient men de letter .F. te kiezen voor de algemene parameter LKUP_REMOTE_DIR_PATH.

Dit bestand zal onmiddellijk verwerkt worden door de service srvterminal (voor zover er geen andere transacties in de wachtrij staan).

Eenmaal de transactie behandeld is, zal het bestand verplaatst worden ofwel naar de submap Error in geval van probleem, ofwel naar Processed indien de betaling correct verlopen is.

Een transactiebestand ziet er als volgt uit :

De map HistLog bevat de geschiedenis van alle berichten die zijn getoond in het groene deel van het betaalscherm, dat de voortgang van de transactie toont.

Een bestand is aangemaakt per jaar en per maand.

In het betaalscherm werd een knop Manueel toegevoegd om op elk moment te kunnen overgaan naar de manuele mode, d.w.z. dat de operator het betaalde bedrag manueel moet invoeren in het juiste veld! Deze knop is enkel nuttig als er een communicatieprobleem is tussen de Flex/Logistics applicatie en srvterminal.

Begin van de pagina

Foutcodes

Overzicht

De banksys terminal heeft een eigen logging bestand welke terug te vinden is in de banksys map. Om deze logging te desactiveren, dient U in het bestand c:\SrvTerminal\srvTerminal.ini onderstaande lijn toe te voegen.

DISABLE_LOG=YES

CodeFout
0000Result OK

Result Unknown
5015Transaction status forwarded to external device without interpretation by the terminal(credit card)

Request not taken into account terminal busy
4009Bad protocol state(terminal busy with the previous action)

Result Not Ok
1501Technical Problem
1503Entered amount invalid
1504iep_host_id not valid
1505pur_id_ac_pub error
1506purse in red list
1508purse is locked for credit
1509purse is locked for debit
1512Purse expired
1513ICC state error
1516recovery error
1517purse key identifier error
1518purse balance is too large
1520pur_id_ext_ac_pub error
4000The parameter STATE INFORMATION is set to allways follow see at the bottom of this array to resolved it
4001No purse in reader and time out expired
4002No validation by the customer and time out expired
4004Request aborted by the VMC
4005Insufficient purse balance
4006Bad value in a field
4008Invalid message length
4010Application not supported
4011Time-out on fallback card reading
5001Technical problem
5002Rejection by the host
5003Double operation (consecutive transactions with same amount and same card)
5004Technical problem at host level
5005Unrecoverable problem
5006Stop customer
5008Invalid currency
5009Rejection by the terminal
5010Communication problem (wrong phone nr,...)
5011Rejection of balance request (only C-ZAM/SMASH/PTI)
5012Floor limit exceeded (credit card)
5013Transaction refused by the terminal in EMV mode (credit card)
5014Transaction refused by the card (credit card)
5016The „Maximal Transaction Number per (Calendar) Month‟ is reached
5017The maximal number of uncollected journals in terminal reached
5018Service TINA (already) activated
5019Service TINA (already) deactivated
5020Acquirer does not support service activation
5021Maximum transaction records is reached
5022Maximum number of TINA activation reached
5023Amount higher than authorized amount
5024Problem linked to card
7000-7999Incident codes for Added Application

Begin van de pagina

Fout 4000

Manage Terminal

You must disable this via the terminal:
• Press STOP - OK - MENU in sequence
• 3.
• 0.
• 9.
• 1235789 + OK
• 4. Hardware settings
• 2. ECR protocol
• NVIC OK
• Ticket OK
• Ticket width OK
• STATE INFORMATION must be "BY ECR", not "ALWAYS"

Begin van de pagina

Fout 60 of vermelding PDV_STATE in de logging

24/06/2019 09:58:22:831 --> 24/06/2019 09:58:22:831 --> Champ(4 - IEP_TX) -- 00 00 --> - 00
24/06/2019 09:58:22:831 --> 24/06/2019 09:58:22:831 --> Champ(9 - PDV_STATE) -- 00 00 00 00 --> - 00
24/06/2019 09:58:22:831 --> 24/06/2019 09:58:22:831 --> Champ(22 - TYPE DE MESSAGE) -- 60 -->  - 00

Voer de bovenstaande procedure uit als u dit in het logboek tegenkomt

Begin van de pagina

Citrix omgeving - specifieke instelling

Soms bevestigt de terminal dat deze goed is betaald, maar wordt er geen bevestiging aan Logistics gegeven.

Logistics wil telkens een bestand maken of verplaatsen, maar deze actie wordt niet of te laat uitgevoerd.

Daarom moet u deze parameters in het register bewerken:

HKLM\System\CurrentControlSet\Services\picadm\Parameters
CacheTimeout = 0
DirCacheTimeout = 0
RemoveableCacheTimeout = 0

Begin van de pagina

"Kaart geweigerd"

Als u dit bericht hebt, probeer dan de actieve kaartinformatie in de terminal bij te werken

Menu :
4 - Other cards
7 - Parameters :
Kies WORLDLINE BCMC en WORLDLINE EUROPE
STOP
STOP
STOP
De terminal zal opnieuw opstarten en de fout zou moeten zijn opgelost.

Als dit nog steeds niet het geval is, gelieve Banksys te bellen.

Begin van de pagina