Vanaf 1 januari 2020 is het beheer van de VU voornamelijk voor de bedrijfsvoertuigen sterk gewijzigd.

Het VU % kan inderdaad voor elk voertuig verschillen en zo bijvoorbeeld moet het VU % van de brandstofkosten het VU % van het voertuig volgen.

Om te voorkomen dat het aantal algemene rekeningen wordt vermenigvuldigd, kunt u desgewenst het 'Beheer van voertuigen' activeren. Ter herinnering, de code en het percentage van de VU worden per algemene rekening gedefinieerd.

Wanneer u op algemene rekeningen boekt waarvoor een VU-code met betrekking tot de kosten van voertuigen werd ingevuld, hebt u de mogelijkheid om de referentie van het betrokken voertuig per boeking in te vullen.

Het is daarom niet langer nodig om evenveel algemene rekeningen aan te maken als voertuigen.

De lijst met de VU is niet langer gebaseerd op het VU-percentage dat op het niveau van de algemene rekening wordt ingevuld, maar op diegene die in de identificatiefiche van het voertuig is ingevuld.

Om het beheer van de VU per voertuig te activeren

1. Activeer het 'Beheer van het % VU per voertuig' in de menu Dossier/Parameters/Algemeen/Boekingen - tabblad Inv-Algemeen
  2. Selecteer de VU-codes met betrekking tot de kosten van voertuigen. Deze selectie is zeer belangrijk. Vanaf dit moment, zodra u op een algemene rekening boekt waarvoor een VU-code uit deze lijst is ingevuld, wordt een voertuigreferentie gevraagd.
  3. Als er meer dan één VU-code moet worden geselecteerd, worden deze gescheiden door ';'
  4. Klik vervolgens op Bewaren en verlaat het dossier om het voertuigenbestand aan te maken.

Instellingen van de algemene rekeningen

1. Voor de algemene rekeningen die een VU-code bevatten die niet gerelateerd is aan voertuigkosten, worden altijd de parameters op het algemene rekeningniveau in aanmerking genomen bij het opstellen van de lijst met VU.
  2. Voor de algemene rekeningen met een VU-code gekoppeld aan voertuigkosten, kunt u altijd een % VU invullen. Deze wordt alleen gebruikt om de VU te berekenen voor de boekingen waarvoor geen voertuigreferentie is ingevuld.

Beheer van voertuigen

Deze tabel toont de lijst met voertuigen, voornamelijk van bedrijven, essentieel als u het % van de VU per voertuig wilt beheren.

Om toegang te krijgen tot het beheer van voertuigen

1. Klik in de menu BESTAND op de optie Tabellen
  2. En klik vervolgens op de optie Beheer van voertuigen

Het eerste scherm geeft de lijst met de bestaande voertuigen weer.

Om een voertuig toe te voegen, klik op .

Vul een unieke referentie en een omschrijving in die u zullen toelaten om het voertuig te identificeren.

De verplicht in te vullen velden zijn: het Type brandstof, de Cataloguswaarde en de Inverkeerstelling. Het % VU van de boekjaren 1 en 2 zijn vereist om de berekening van de VU te kunnen doen.

De andere velden zijn momenteel optioneel.

Bij het archiveren van een dossier wordt het % VU van boekjaar 2 gekopieerd naar het veld met % VU van boekjaar 1. Het % VU 2 wordt niet gewijzigd.

Met de knop  kunt u de gegevens van een voertuig kopiëren om een ander voertuig aan te maken.

Boeken

Zodra u op een algemene rekening geboekt hebt waarvoor een VU-code ingevuld is onder Bestand / Parameters / Algemeen / Boekingen wordt  het veld 'Opmerking' van de inboekregel gewijzigd.

Het commentaar bestaat uit twee delen. In het eerste vindt u de referentie van het betreffende voertuig en in het tweede deel de rest van de opmerking die in dit geval geen lengte meer van 40 maar van 27 karakters heeft.

Voor de andere inboekregels is hetzelfde deel in het opmerkingsveld steeds 40 karakters lang.

U krijgt toegang tot de lijst met voertuigen met + of .

Technische informatie: op het niveau van het bestand boekingen ACT, wordt de voertuigreferentie voorafgegaan door het woord 'CAR:_' in het veld van de opmerkingen.

Module van de Vaste Activa

Voor degenen die dat willen, kunt u het beheer van voertuigen ook activeren op het niveau van de fiche van een vast activum.

Wanneer een afschrijving wordt gegenereerd, zal de voertuigreferentie in de opmerking worden opgenomen, net als voor een diverse verrichting die handmatig is geboekt.

Mits uiteraard de betreffende algemene rekeningen correct geconfigureerd zijn (zie hierboven).

Activeer hiervoor de optie Beheer van voertuigen in de instellingen van de module Vaste Activa.

Voer de referentie van het voertuig in het vaste activum in.

Lijst met de Verworpen uitgaven

Er is geen bijzonderheid met betrekking tot de lijst van de Verworpen uitgaven.

Enkel de behandeling is gewijzigd. Er wordt rekening gehouden met het % VU van het boekjaar per voertuig indien het beheer van voertuigen geactiveerd werd.

Het % VU dat in de algemene rekening is gedefinieerd, wordt altijd in aanmerking genomen als er geen voertuigcode is ingevoerd in de boekingslijnen.

Lijst van VU per voertuig

Dit document is identiek aan de lijst met verworpen uitgaven, maar toont de details per voertuig. Voor zover natuurlijk dat het 'beheer van voertuigen' is geactiveerd.

Selectiecriteria

Huidige boekjaar of periodes

U kunt kiezen om een overzicht van deze kosten over een volledig boekjaar te vragen of tijdens een periodeinterval (mits deze deel uitmaakt van het huidige boekjaar)

Enkel de rubrieken met verrichtingen

Vink dit vakje aan indien u enkel de rubrieken wenst af te drukken waarvoor er VU werden geboekt.

Afdruktaal

Kies de afdruktaal. (Nederlands of Frans)

Beheer van de alternatieve omschrijving

Kies het type omschrijving. (Hoofdtaal of Alternatief)

Overzicht

Indien u de optie Gedetailleerd selecteert, zal het overzicht ook nog voor iedere rubriek de details per voertuig en de algemene rekeningen waaruit deze bestaat, weergeven. Kiest u voor de optie Samengevat, dan geeft het overzicht enkel de rubrieken en overeenstemmende totalen weer.

Voorbeeld