Hier bepaalt u enerzijds wanneer het venster voor de analytische uitsplitsing geopend wordt maar eveneens of deze uitsplitsing verplicht is en hoe de commentaar zal automatisch vervolledigd worden :

Om de boekingsvoorkeuren te bepalen  :

1. Start de menu ANALYTISCH van het hoofdmenu.
  2. Kies de optie INSTELLINGEN en BOEKEN.
Analytisch boekingsscherm
  • Indien u de optie Automatisch aankruist, zal het analytisch boekingsscherm systematisch verschijnen bij het bewaren van de documenten.
  • Daarentegen als u de optie Later aankruist, zal het analytisch boekingsscherm enkel op aanvraag verschijnen, door op de knop  te klikken.

Wat de gekozen optie ook is, de knop  geeft altijd toegang tot het venster voor de analytische uitsplitsing.

Analytisch per lijn in de financiële/dp

Indien u deze optie aankruist, zal het analytisch boekingsscherm verschijnen op het einde van iedere regel die geboekt wordt in een financieel dagboek of in de diverse posten, als het een algemene rekening betreft die een analytisch uitsplitsing vereist. Anders zal dit scherm enkel verschijnen wanneer een volledig afschrift of diverse post beeindigd is.

Indien u een analytische uitsplitsing voor de rekeningen 55 hebt ingesteld, moet u deze optie niet aankruisen.

Verschil tussen de analytische en algemene boekhouding

Tijdens het boeken van de verschillende boekstukken (aankopen, verkopen, financiële en diverse verrichtingen) zal er contrôle van de analytische boekingen uitgevoerd worden. Deze laatste zullen eventueel geblokkeerd worden indien er een onevenwicht is tussen de analytisch indeling en de algemene boekhouding.

Drie verschillende controleniveaus zijn ter beschikking van de gebruiker:

• Geen boodschap : de gebruiker kan het invoerscherm met de analytische uitsplitsing verlaten ondanks het onevenwicht tussen analytisch en boekhouding. Dit onevenwicht zal vermeld worden in de analytische controlelijst.
  • Waarschuwing : Een melding duidt aan dat er een onevenwicht is tussen de analytische boeking en de algemene boekhouding. U beslist of u al dan niet rekening houdt met deze melding.
  • Vergrendeling : U kan pas het invoerscherm verlaten als de analytische uitsplitsing en de algemene boekingen overeenstemmen voor dit boekstuk.
Defaultwaarde voor de commentaar

In de twee afrollijsten kan u, indien gewenst, een defaultwaarde voor de analytische commentaar die enerzijds in het invoerscherm van de facturen en anderzijds in het financieel dagboek zal voorgesteld worden.

In deze lijst hebt u de keuze tussen Geen commentaar, de commentaar van het document, de commentaar van de boekingsrekening of de referentie van de derde.

Analytische afsluiting

Via deze parameter kunnen de analytische boekingen geblokkeerd worden zodat ze niet meer gewijzigd kunnen worden. (Dit is geen verplichte functionaliteit).

Eens u dit vakje hebt aangevinkt, is de optie AFSLUITEN beschikbaar iin de analytische menu

De slapende analytische rekeningen niet afdrukken

Het is mogelijk om de slapende analytische rekeningen niet meer af te drukken op de lijsten.

Standaard zoek mogelijk per naam

Opzoeking per naam van de analytische rekening in het analytisch inboekscherm. Deze optie laat toe om de opzoeking standaard per naam in te stellen.