Deze optie laat toe om de aan de vaste activum gekoppelde afschrijvingsparameters (duur, wijze) te wijzigen tijdens diens levensduur. Ingevolge zal er automatisch een terugname van afschrijving of een uitzonderlijke afschrijving geboekt worden.

Selecteer de menu VASTE ACTIVA van de WinBooks hoofdmenu, klik op de optie SPECIFIEKE BEWERKINGEN en selecteer vervolgens de optie WIJZIGEN VAN WIJZE EN/OF DUUR.

Een mogelijkheid wordt u aangeboden :

Nieuwe wijziging van wijze en/of duur

• Selecteer het vaste activum waarvoor er een wijziging dient uitgevoerd te worden, door de referentie van het goed aan te duiden. De gegevens m.b.t. dit goed o.a. zijn omschrijving, de restwaarde, de begindatum van afschrijving,... alsook de reeds bepaalde afschrijvingswijze, percentage en duur worden getoond.
  • Vervolledig de nieuwe parameters (Wijze, Percentage en Duur).
  • WinBooks berekent een regularisatiebedrag. Dit laatste is uiteraard aanpasbaar. Naargelang of het om een positief of een negatief bedrag gaat, zal WinBooks of een uitzonderlijke afschrijving of een terugname van afschrijving boeken via een diverse post.
  • Vervolledig vervolgens de gegevens van de DP : de Periode, de Datum, en eventueel een Commentaar in. De dagboekcode (DPAFSC) alsook het boekstuknummer worden automatisch ingevuld door WinBooks en kunnen niet gewijzigd worden.
  • Klik op  om de overeenkomende diverse posten te genereren en de historiek van het goed bij te werken.

Bij het opslaan van een specifieke bewerking, zal WinBooks nagaan of alle nodige rekeningen werden aangeduid in de fiche van het goed. Tevens wordt er nagegaan of alle centraliserende rekeningen wel degelijk werden bepaald. Een melding verschijnt wanneer een van de rekeningen die nodig zijn voor deze bewerking niet werd ingevuld. In dit laatste geval zal de bewerking niet uitgevoerd worden.

Het regularisatiebedrag wordt o.a. niet automatisch voorgesteld indien er voor dit goed reeds een terugname werd geboekt of indien het goed tot nu toe degressief wordt afgeschreven. In dit laatste geval zal de gebruiker zelf het gepaste bedrag dienen in te vullen.

WinBooks laat enkel toe om de wijze degressief naar lineair om te zetten. Omgekeerd wordt niet toegestaan.