De bedoeling van dit hoofdstuk is u enkele scenario’s van goedkeuringen voor te stellen maar ook de configuratie ervan uit te leggen.

Wat moet u op voorhand voorbereiden?

-       Een of meerdere ondertekenaars moeten toegevoegd worden.

-       Een of meerdere leveranciers moeten in de boekhouding toegevoegd worden.

-       Op twee vragen een antwoord geven:

• Om de facturen van leverancier 'X' te kunnen betalen, van welke ondertekenaar heb ik de goedkeuring nodig?
  • Moeten de facturen van leverancier 'X' eerst goedgekeurd zijn door een of meerdere ondertekenaars, voordat ze voorgesteld worden bij de verschillende personen die de betalingen van de facturen bevestigen?

Scenario 1: CEO

In het eenvoudigste geval, hebt u om een factuur te kunnen betalen alleen maar de goedkeuring van de CEO nodig.

In het scherm 'Instellingen Leverancier', maak gewoon een nieuwe regel 'FORWARDTO chief executive officer'.

Klik hiervoor op 'Regels' en nadien op 'NIEUW'.

Vervolgens moet u de regel definiëren voor de bepaalde leverancier en op 'Bewaren' klikken.

Het is mogelijk een regel aan meerdere ondertekenaars tegelijkertijd toe te wijzen.

Daarvoor, moet u de verschillende lijnen selecteren, de regel kiezen en deze verandering opslaan.

Gebruik de toetsen CTRL of SHIFT om meerdere leveranciers te selecteren. CTRL + A om alles te selecteren.

Scenario 2: De secretaresse en vervolgens de CEO

Om de factuur te kunnen betalen, is de goedkeuring van de CEO vereist. En om ervoor te zorgen dat de factuur bij de CEO toekomt moet de secretaresse de factuur eerst goedkeuren.

In het scherm 'Instellingen per leverancier', selecteert u de ondertekenaar 'Secretary CEO' in de kolom 'Eerste ondertekenaar' en de ondertekenaar 'CEO' in de kolom 'Betalingsregel'.

Als de secretaresse de aanvraag goedkeurt, zal een goedkeuringsaanvraag automatisch naar de Directeur verzonden worden.

Scenario 3: Na de secretaresse, moeten ofwel de Sales Manager of  de Marketing Manager de facturen goedkeuren. Ten slotte, worden de facturen door de CEO goedgekeurd om ze te betalen.

In dit geval, heeft de secretaresse de goedkeuring van de Sales Manager of van de Marketing Manager nodig, om vervolgens het document te laten goedkeuren door de CEO.

1. Duid in het scherm 'Instellingen per leverancier', de 'Secretary CEO' aan in de kolom 'Eerste ondertekenaar'.
  2. Selecteer de regel 'CEO' in de kolom 'Betalingsregel'.
  3. Vervolgens moet u in de 'Bijzondere regel' van ondertekenaar 'Secretary CEO' aangeven dat de Sales Manager of de Marketing Manager moeten ondertekenen.
    Hiervoor gaat u via Bestand/Instellingen/Goedkeuring/Ondertekenaar, ondertekenaar secretaresse kiezen en op de knop 'Bewerken' drukken.
    Via tabblad 'Extra' kunt u volgende 'Bijzondere regel' invullen: FORWARDTO sales OR FORWARDTO marketing (via Verzendtype 'Automatisch').
  4. U moet dezelfde instellingen invoeren in de fiches van de ondertekenaars 'Sales' en 'Marketing' en deze keer een 'FORWARDTO chief executive officer' vermelden.

Scenario 4: Na de secretaresse, moeten de Sales Manager EN de Marketing Manager de facturen goedkeuren. Ten slotte, keurt de CEO de facturen goed om te betalen.

In dit geval, heeft de secretaresse de goedkeuring van de Sales Manager EN de Marketing Manager nodig om het document te laten goedkeuren door de CEO.

1. Daarvoor moeten wij de vorige procedure herhalen en de formule 'FORWARDTO sales OR FORWARDTO marketing', vervangen door 'FORWARDTO sales AND FORWARDTO marketing'.

Scenario 5: De CEO heeft in sommige gevallen eerst de goedkeuring van een of meerdere van zijn medewerkers nodig.

In dit geval wordt de factuur eerst naar de CEO verzonden. Deze kan dan de goedkeuring van een van zijn medewerkers vragen. Vanaf het moment dat de factuur door de medewerker goedgekeurd of geweigerd is, komt de factuur terug bij de CEO voor goedkeuring (of weigering).

1. Selecteer in het scherm 'Instellingen per leverancier', in de kolom 'Betalingsregels', de regel 'CEO' zoals vermeld in het eerste scenario.

2. In de bijzondere regel van de ondertekenaar 'CEO', moet u aangeven dat hij manueel (Verzendtype) een optionele (niet-verplichte) goedkeuring kan doorsturen naar de productie of naar de boekhouder.

3. In de bijzondere regel van elke medewerker (Production en Accountant) moet u aangeven dat een automatische aanvraag van de 'CEO' noodzakelijk is.

Scenario 6: De CEO heeft in sommige gevallen eerst de goedkeuring van een of meerdere van zijn medewerkers nodig. Finaal, keurt de BOSS de facturen goed die door de CEO werden goedgekeurd.

Dit scenario is hetzelfde als het vorige, doch met de uitzondering dat de 'BOSS' de facturen na de CEO goedkeurt.

Herneem het schema van scenario 5, maar vervang het scherm van de goedkeuringsparameters als volgt:

1. Selecteer in de kolom 'Eerste ondertekenaar', de CEO.
  2. In de kolom 'Betalingsregel', selecteer de regel die de FORWARDTO BOSS bevat.

Scenario 7: Alleen de secretaresse weet door wie de facturen moeten worden goedgekeurd.

In dit geval, is de 'Secretary CEO' verplicht een goedkeuringsaanvraag naar een andere persoon te sturen.

1. In de bijzondere regels van de  'Secretary CEO' moet het aangeduid worden dat zij verplicht is om manueel een goedkeuringsaanvraag (Verzendtype: Manueel verzending/ Manueel verplichte verzending) te sturen naar een of meerdere personen.

Vanaf nu, zal het document in haar directory blijven totdat zij een goedkeuringsaanvraag stuurt naar een van deze ondertekenaars, zelfs als zij het document zelf goedkeurt.

Zij is dus verplicht een aanvraag te sturen om de factuur te laten goedkeuren.

Scenario 8 : Complexe regels

1. De facturen worden door de CEO goedgekeurd wanneer het bedrag van de factuur hoger of gelijk is aan 10.000 €. Voor een kleiner bedrag, kan de factuur automatisch betaald worden.

2. De keuze van de ondertekenaar kan gemaakt worden op basis van herkende velden in een instelbare zone.

Dankzij deze sterke flexibiliteit kan een goedkeuringsaanvraag naar de verantwoordelijke van een bepaald project gericht worden op basis van een herkend veld (bijvoorbeeld een projectnummer) in een instelbare zone zoals “project referentie”.

3. Een factuur moet door een 'projectverantwoordelijke' worden goedgekeurd, maar als het bedrag hoger is dan 1.000 €, dan wordt de goedkeuring van de 'CEO' gevraagd.

Deze regels kunnen ook in de bijzondere regels toegepast worden, als regel voor de eerste ondertekenaar of als regel voor de betaling.

4. Voorbeeld van een regel met waarden van analytische stempels

Als de analytische afdeling MARKETING is, stuur het dan naar de ondertekenaar 'marketing', anders als de analytische afdeling VERKOOP is, stuur het dan naar de ondertekenaar 'sales'.

Opgelet: de waarden van de analytische stempels kunnen niet gebruikt worden in de specifieke regels.