In de facturatiemodule is het voortaan mogelijk om aan te geven dat een opgemaakte factuur reeds werd betaald.

Hierdoor kunnen de gebruikers van een autonome facturatie aanmaningen van hun klanten beheren en opsturen.

1/ Activatie van de parameter

De parameter die gelinkt is aan de betalingsstatus moet eerst geactiveerd worden in de configuratie van het facturatiedagboek door het vakje 'Voer de betalingsstatus in' aan te vinken.

2/ Hoe aanduiden dat een factuur reeds werd betaald?

Selecteer in de menu Extra/ Facturatie, de submenu 'Markeer facturen als betaald of onbetaald'.

Dagboek

Selecteer het dagboek waarin u een of meerdere facturen als betaald wenst te markeren.

Het is niet mogelijk om meerdere facturatiedagboeken tegelijkertijd te selecteren.

Tabblad 'Eén per één'

Wanneer u het tabblad 'Eén per één kiest', dan hebt u de mogelijkheid om het volgende te visualiseren:

• alle facturen;
  • alle onbetaalde facturen;
  • alle facturen die reeds een voorgaande behandeling genoten en die als betaald gemarkeerd zijn.

Selecteer de facturen door deze aan te vinken in het vakje  en klik vervolgens op   om deze de status 'Betaald' toe te kennen.

Bevestig uw keuze door op te klikken.

Selecteer de gebruikte betalingsmethode of maak er een nieuwe aan.

De geselecteerde facturen hebben nu de status 'Betaald'.

U kunt natuurlijk de status 'Betaald' in 'Onbetaald' veranderen door de desbetreffende facturen te selecteren en hiervoor op te klikken.

Tabblad 'Tussen twee data'

Geef in het tabblad 'Tussen twee data' de periode in waarop uw selectie betrekking zal hebben.

Selecteer de facturen die betaald werden door het vakje  ervoor aan te vinken. Klik vervolgens op  om de status 'Betaald toe te kennen. Bevestig uw keuze door op  te klikken.

3/ Gedeeltelijke betaling van een factuur

Vanuit het scherm met documenten is het mogelijk om aan te geven dat een factuur het onderwerp is geweest van één (of meer) gedeeltelijke betaling(en).

Selecteer de factuur in het scherm van de documenten en klik op .

Specificeer het betaalde bedrag, de betaalwijze en de datum van betaling. Vul eventueel een opmerking in de nota in. Klik vervolgens op   en daarna op.

In de menu Extra/ Facturatie, submenu 'Markeer facturen als betaald of onbetaald', zien we dat factuurnummer 2 gedeeltelijk betaald is.

50 eur werd reeds betaald en het nog te betalen saldo is 313.

Dit saldo van factuurnummer 2 is nu ook aangepast in de lijst met de facturen.

Stel dat er nog voor 25 eur met Ecocheques werd betaald, dan kunnen we ook dit gaan invoeren via deze lijst door opnieuw op  te klikken.

Druk op Klik vervolgens op   en daarna op.

Het is dus mogelijk om meerdere gedeeltelijke betalingen voor eenzelfde factuur aan te maken.

Met behulp van , kunt u een opgeslagen gedeeltelijke betaling wissen.